Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi mohou od poloviny června do Řecka či Bulharska. A na koupališti odhodíme roušky

Aktualizováno -
1. června 2020
19:09
Autor: ČTK, trm, Jakub Veinlich - 
1. června 2020
14:49

Vláda v pondělí schválila systém, který stanoví bezpečné země, do nichž by mohli Češi cestovat bez omezení či ze kterých by naopak do České republiky mohli přijíždět turisté. Mezi bezpečnými zeměmi jsou všechny sousední země včetně Polska a také Chorvatsko nebo Řecko. Naopak při cestách ze Švédska či Velké Británie se turisté musí prokázat negativním testem na koronavirus. Ministři zrušili také omezení pro restaurační zahrádky, divadla a kina nebudou muset dodržovat rozestupy mezi diváky a na koupalištích mohou lidé sundat roušky.

I po rozvolnění režimu na hranicích budou na přechodech probíhat namátkové kontroly. „Které mohou odhalit, zda člověk vstupující na naše území plní podmínky,“ řekl k rozvolňování cestování ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Lidé se budou smět z 25 států EU vracet bez potřeby negativních testů. U dvou zemí zatím opatření stále budou platit.

Kontrola bude podle Petříčka i nadále platit na hranicích Rakouska a Itálie. „Rakousko neplánuje k 15. 6. otevřít hranice s Itálií,“ doplnil Petříček. Otevřít hranice mají i přímořské státy, kam rádi cestují i Češi. I tam by měl být přístup bezproblémový. „V případě řady populárních turistických destinací už vlády avizovaly, že povolí příjezd z bezpečných zemí, ke kterým patří i ČR,“ dodal šéf české diplomacie.

Česko ale stále jedná o režimu na hranicích s Dánskem, Finskem a dalšími pobaltskými zeměmi. A otazníky jsou stále na hranicích s Polskem. „Vláda nemá zatím stanovený termín, kdy by chtěla své hranice otevřít. Pro občany zatím platí, že pokud budou chtít cestovat do Polska, budou muset být 14 dní v karanténě,“ upřesnil Petříček.

Vláda označila jednotlivé země barvami podle semaforu. Země pod zelenou barvou nemají žádná omezení. Oranžová platí mírné riziko, červená je rizikovou oblastí. Itálie a Španělsko, o kterých se mluvilo jako o největších ohniscích nákazy v Evropě, na českém semaforu nemají ale překvapivě červenou barvu. „Máte pravdu, že Itálie je v hlavách a očích našich občanů spojená s koronavirovou nákazou asi nejvíce, ale ta situace se vyvíjí. Je na tom lépe než asi před dvěma měsíci. Dnes je na tom dobře a není nutné ji mít v červených zemích,“ upřesnil přidělení oranžové barvy Itálii ministr Adam Vojtěch.

Pokud se čeští občané budou vracet z Itálie nebo Španělska, nebudou potřebovat negativní test na koronavir ani nebudou muset jít do karantény. Potvrzení o platném testu budou potřebovat pouze občané těchto zemí, tedy Španělé či Italové.

Končí omezení pro divadla a kina

Vláda také zrušila omezení pro pořádání kulturních a jiných akcí. Oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Od 8. června bude moci na koncerty či jiné akce přijít až 500 lidí.

„S tím, že výhled je takový, že bychom od 15. 6. ten limit zrušili zcela,“ oznámil Vojtěch a přidal i další zrušení opatření, která platí pro divadelní představení, kde musejí lidé sedět v těchto dnech v rozestupech a obsazovat jen každou druhou řadu. 

Co rušíme, jsou pravidla pro rozesazení lidí v rámci hlediště. Tato pravidla rušíme, pořadatelé filmových a koncertních představení budou moct zaplnit celé hlediště,  dodal Vojtěch s tím, že i nadále platí povinnost mít při těchto akcích v hledišti nasazenou roušku nebo další ochranu obličeje.

Vláda zruší od 8. 6. také povinnost nosit roušku na koupalištích a v bazénech. Lidé si budou moct také na tržištích zkoušet oblečení a padne také omezení otevírací doby zahrádek restaurací. To je stále omezené 23. hodinou. Řada zahrádek stejně ale musí zavírat kvůli rušení nočního klidu většinou úderem 22. hodiny. 

Vláda také zrušila zmrazení nájemného u bytů, které zavedla kvůli epidemii koronaviru 23. dubna. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na twitteru uvedla, že po ukončení nouzového stavu skončilo i omezení pohybu a situace na trhu s byty se vrací k normálu. Cenové moratorium kritizovala opozice a část senátorů ho Ústavnímu soudu navrhla zrušit.

„Rušíme stropy na nájmy. Během nouzového stavu byl problém sehnat si nové bydlení, proto jsme lidem dali záruku, že jim náklady na bydlení neporostou. Omezení pohybu už ale skončila a prohlídky bytů už zase probíhají. Vracíme se k normálu,“ uvedla Schillerová na sociálních sítích během jednání kabinetu.

ivoadler ( 3. června 2020 17:05 )

Nijak! Vláda za koronavirus nemůže.

frantacizek ( 1. června 2020 23:54 )

už je to v pohodě, lidé už se baví a pozbyli strachu, který se tady snažili někteří politici vytvořit. Ono se sice zavírají pubs ve 23h, ale díky ročnímu období a tomu, že se posouváme jako země teplotně ze subtropického pásma dále k rovníkovému podnebí, se pak dále může pokračovat venku, čehož už jsem byl několikrát s kamarády během posledních dnů svědkem. Kolikrát se nedá ani zavřít - lidem tu zábavu nevezmete Vojtěchu a spol, škoda, že musím být ráno fit, zhasnul bych tam jako poslední

marmat ( 1. června 2020 21:07 )

monokl: sorry jako ...upřímnou soustrast Vaší celé rodině !!!
Dovolte si co chcete.....za týden MCH !!!
Podium je Vaše

picoda ( 1. června 2020 20:32 )

marmat ( 1. června 2020 20:07 )

eiben: KDO je trestá ?????
JAK a ČÍM ????
Jsou "malinko" dál od Španělska a Itálie.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa