Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trump se schoval do bunkru. „Trpíte chronickým rasismem,“ šije Čína do USA po vraždě Floyda

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
1. června 2020
15:47

Čína dnes odsoudila USA za „chronický rasismus“ poté, co v USA již několik dní pokračují protesty po smrti zatýkaného černocha George Floyda. Teherán USA vyzval, aby zastavily násilnosti vůči vlastním lidem, informovala agentura AFP. Solidaritu s hnutím za ukončení rasisticky motivovaného násilí vůči černochům v USA dnes vyjádřili také lidé na Novém Zélandu.

Podle mluvčího čínského ministerstva zahraničí jsou nepokoje „znakem závažnosti problému s rasismem a policejní brutalitou ve Spojených státech“. Mluvčí úřadu také porovnal současnou situaci v USA s loňskými protesty v Hongkongu, za jejichž mnohdy násilné potlačování byla Čína kritizována. „Proč Spojené státy nazývají stoupence násilí a takzvané nezávislosti Hongkongu hrdiny, ale lidi odsuzující rasismus ‚výtržníky‘?“ poznamenal mluvčí.

Washington a Peking jsou v diplomatické roztržce kvůli Hongkongu, s nímž chtějí USA ukončit zvláštní vztah vzhledem k záměru Číny prosadit v této provincii novou bezpečnostní legislativu.

Írán: Zastavte násilnosti vůči vašemu lidu

„Americkému lidu: Svět slyšel váš výkřik proti útlaku. Svět stojí po vašem boku,“ prohlásil mluvčí íránského ministerstva zahraničí na tiskové konferenci. „Americkým činitelům a americké policii: Zastavte násilnosti vůči vašemu lidu a nechte je dýchat,“ dodal s odkazem na slogan některých demonstrantů „nemůžu dýchat“, což jsou slova, jež několikrát řekl George Floyd zasahujícímu policistovi před svou smrtí.

Íránský mluvčí rovněž Spojené státy obvinil z toho, že používají násilí a zastrašování uvnitř i vně své země. Vztahy Washingtonu a Teheránu jsou v posledních letech zvláště napjaté, zejména od roku 2018, kdy americký prezident Donald Trump odstoupil od mezinárodní jaderné dohody mezi Íránem a šesti mocnostmi a opět zavedl proti islámské republice sankce, jež mají devastující dopad na její ekonomiku.

Novozélanďané se sešli před ambasádou

Solidaritu s hnutím Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) při pokojném protestu vyjádřili i Novozélanďané. Okolo 2000 lidí se sešlo před americkou ambasádou v Aucklandu. Půl tisíce lidí se shromáždilo ve městě Christchurch a zhruba stejný počet jich navštívil vigilii před parlamentem v hlavním městě Wellington, kde byla přečtena jména stovek Američanů, kteří v důsledku rasismu přišli o život.

V USA protesty pokračují již několik dní, podle časopisu The Economist se jedná o nejrozsáhlejší nepokoje, jaké USA zažily od roku 1967. Na některých místech demonstranti rabují a zapalují obchody a útočí na policejní vozy a stanice. Na internetu zase koluje řada videí, v nichž pořádkové složky násilně zasahují proti pokojným účastníkům protestů. Policie zatím zatkla asi 4400 lidí po celé zemi, spočítala agentura AP.

Protesty ve Washingtonu Protesty ve Washingtonu | Reuters

Trump se schoval do bunkru

Americký prezident Donald Trump se v pátek kvůli obavám z protestů před Bílým domem na krátký čas schoval do bezpečnostního bunkru, kterým je sídlo amerických prezidentů vybaveno. Učinil tak na doporučení Tajné služby Spojených států (USSS), která má ochranu prezidenta na starost, napsala dnes agentura AP s odvoláním na nejmenované zdroje z administrativy.

Prezident strávil v bunkru asi hodinu. Úkryt je určený pro výjimečné situace, jakou je například teroristický útok. Podle AP vyvolaly v americké prezidentské rezidenci nynější protesty jeden z nejvyšších poplachů od útoků z 11. září 2001.

V krytu byla i prezidentova rodina

Právě po útocích ze září 2001 byl bunkr remodelován tak, aby byl schopen odolat nárazu letadla. Zatím není jasné, zda do úkrytu prezidenta doprovodila i jeho manželka, první dáma Melania Trumpová, a jejich syn Barron. Zdroj z bezpečnostních složek však reportérům CNN vysvětlil, že pokud byl do bunkru přemístěn prezident, následovala ho tam i jeho rodina.

Komunikační oddělení se ke zprávě odmítlo vyjádřit s tím, že o bezpečnostních protokolech Bílého domu nemůžou poskytovat žádné informace. Podle nejmenovaného zdroje stovky demonstrantů shromážděných před Bílým domem Trumpovy velmi vyděsily.

Protesty pokračovaly celý víkend v desítkách měst včetně americké metropole, kde se jejich ohniskem stalo Lafayettovo náměstí, jež leží hned vedle Bílého domu. Pokojné shromáždění se tam znovu vyhrotilo v noci na dnešek místního času (dnes ráno SELČ), když se policie snažila rozehnat asi 1000 demonstrantů slzným plynem a zábleskovými granáty. Blížil se totiž noční zákaz vycházení, který místní úřady kvůli protestům nařídily již dříve.

Trump: Právo a pořádek

Ačkoliv se dav rozutekl, řada z protestujících následně zapálila v blízkých ulicích několik ohňů. V jednom z nich skončila i americká vlajka. Vzplál rovněž kostel na severní straně náměstí a budova s veřejnými záchodky a někteří lidé se vloupali do přilehlých bank a klenotnictví.

Trump se přes víkend k protestům zatím oficiálně nevyjádřil, na twitteru pouze volal po tvrdému zákroku vůči demonstrantům a sdílel například příspěvek komentátora Bucka Sextona, který vyzval k využití „zdrcující síly“ proti protestujícím. V sobotu pak napsal, že někteří guvernéři musí přijmout tvrdší postoj, jinak bude federální vláda nucena využít „neomezenou moc naší armády a mnoho (lidí) pozatýkat“. Prezident rovněž na twitteru přidal výzvu k dodržování „práva a pořádku“.

Zobrazit celou diskusi