Nevyhazujte slupky a stonky z ovoce a zeleniny. Mají zdaleka nejvíc vitamínů
V době pandemie, kdy hledáme způsoby jak posílit imunitu a kdy ceny ovoce a zeleniny letí strmě vzhůru, přišla italská spotřebitelská organizace s výzkumem, ve kterém radí, aby lidé více konzumovali a využívali slupky, stonky, ale také jádra z ovoce a zeleniny. Testy totiž ukázaly, že v těchto částech je mnoho cenných živin a obsahují méně pesticidů. Využití slupek a stonků navíc šetří vaši peněženku.
Italská spotřebitelská organizace Altroconsumo radí používat vše od listů a natě přes stonky až po jádra.
„Při kuchyňské úpravě končí v koši podstatná část plodů, natí či kořenů ovoce a zeleniny, přitom vaření bez odpadu je snadným způsobem, jak prospět životnímu prostředí i organismu. Je třeba dobře hospodařit se zásobami, které máte doma, abyste nebyli nuceni vyhazovat potraviny obecně, ale důležité je také umět je maximálně využít. Ocení to i vaše peněženka,“ uvádí ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová.
Lepší listy květáku než květenství
A co odhalily testy?
Listy celeru jsou mnohem bohatší na polyfenoly (77 mg / 100 g) než stonky (9,7 mg / 100 g). Polyfenoly tvoří skupinu hlavních antioxidantů, které ochraňují buněčné membrány a DNA, čímž preventivně působí např. proti vzniku mutací způsobujících rakovinu.
V jablečné slupce je polyfenolů více (107,6 mg / 100 g) než v dužině (64,1 mg / 100 g).
Zelená část pórku obsahuje více vitaminu C (7,6 mg / 100 g) než bílá poblíž kořenů (3,6 mg / 100 g).
Části ovoce nebo zeleniny, které jsou méně lákavé ke konzumaci, jsou velmi často nutričně bohatší. Dýně, citrony nebo pomeranče nejsou výjimkou. Například dužina dýně obsahuje o 27 % méně vitaminu C (9,7 mg / 100 g) než kůra (13,2 mg / 100 g) a výrazně méně vlákniny (3 g oproti 7 g / 100 g).
Listy květáku jsou bohatší na vlákninu (4,5 g / 100 g) než zdužnatělé květenství, které se v kuchyni používá nejčastěji (3,3 g / 100 g).
Pozor na riziko pesticidů
Využití všech částí ovoce či zeleniny šetří peníze, čas strávený na nákupech i v kuchyni. Je však třeba zvážit i stinné stránky – riziko obsahu pesticidů.
„V testu obsahovaly zbytky pesticidů produkty tradiční i bio produkty. Hodnoty byly naštěstí velmi nízké a zdaleka se neblížily zákonným limitům. Některé druhy zbaví zbytečných chemikálií důkladné omytí, u jiných je lepší sáhnout po zaručeně ekologických produktech, například při strouhání citronové nebo pomerančové kůry,“ upozorňuje Hekšová z dTestu.
Žádné pesticidy neobsahovaly v italském testu dýně, pórek, květák, naopak v citronu jich bylo 14 druhů nebo v řapíkatém celeru 10 druhů.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.