Zadlužování je čím dál snazší, což vede mnohé k tomu, že se jedná o čím dál běžnější věc. Pakliže chybí peníze na zaplacení nájmu, půjčím si. Nemám na koupi nového elektrospotřebiče, půjčím si. Potřebuji uhradit nedoplatky za energie, půjčím si. Sjednat si úvěr je dnes možné na cokoliv, navíc ho lze vyřídit během několika málo minut a na internetu. Snadné půjčky tak dávají mnohým pocit, že se není čeho obávat a že tak, jak je lehké získání dluhu, se stejnou lehkostí je to i s jeho splacením.

Splatit půjčku je mnohonásobně těžší než ji získat, unáhlenému a bezmyšlenkovitému zadlužování je proto dobré se raději vyhnout. I sjednání drobné mikropůjčky na internetu by vždy mělo předcházet racionální uvažování a online porovnání.

Proč nepodcenit příjmy, výdaje a srovnání na internetu?

Propočítat příjmy a výdaje vám pomůže zorientovat se v rodinném rozpočtu, zároveň se ujistit, zda zvládnete dluh skutečně splatit. Porovnat půjčky na internetu vám zas pomůže najít nejvýhodnější úvěr na trhu. Díky tomu budete mít jistotu, že nesáhnete po první nesmyslné nabídce, která se vám naskytne.

Při hledání nejlevnějšího úvěru se nemusí váš výběr zúžit jen na nebankovní půjčky, popřípadě půjčky od vašeho bankovního domu, naopak byste se neměli obávat oslovit i konkurenci, a to nejen co se bank týká, ale také nebankovních poskytovatelů. Ve finále není důvod se ani bránit alternativnímu způsobu zadlužování, jako jsou například peer-to-peer úvěry. Možná právě půjčka na Zonky může být pro vás tou pravou.

Špatná rozhodnutí ke splácení úvěru nepatří!

Svět půjček se sice tváří jako vlídné a milé prostředí, kde vám každý chce pomoci s financováním téměř čehokoliv, avšak stačí jedno malé zaškobrtnutí, a najednou vstupuje do hry druhá část zmiňovaného přísloví: „lehce pozbyl.“ V tomto případě je zcela jedno, zda vás trápí půjčka od České spořitelny, mikropůjčka nebo P2P úvěr, pokud k řešení problému přistoupíte špatně, můžete skutečně přijít o všechno.

Mnozí v takové situaci bohužel zaváhají a místo toho, aby neschopnost splácet řešili s chladnou hlavou, začnou zmatkovat. Svůj problém neřeší s poskytovatelem a sami se snaží z celé situace nějak ladně vybruslit, většinou to ale končí tím, že dlužník nekomunikuje nebo si sjednává další půjčku, aby mohl splatit tu předešlou. Dostává se tak do začarovaného kruhu, ze kterého je těžké dostat se ven. Není proto radno propadat unáhlenému zadlužování, vždy je lepší hledat i já možná řešení.