Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chlapec (1,5) se topil v bazénu: Zastavilo se mu srdce! Holčička (2) spadla do septiku

Těžce zraněné transportuje do nemocnice často vrtulník (ilustrační foto)
Těžce zraněné transportuje do nemocnice často vrtulník (ilustrační foto)  (Autor: HZS Moravskoslezského kraje)
Aktualizováno -
29. května 2020
13:57
Autor: ČTK - 
28. května 2020
18:06

Dva závažné případy, při nichž tonuly malé děti, museli ve středu řešit záchranáři v Moravskoslezském kraji. Nejprve lovili chlapečka (1,5) z bazénu, pak vyjížděli k holčičce (2), která spadla do septiku. Zdravotní stav dívenky se zlepšuje, chlapeček bojuje o život.

Záchranáři nejprve pomáhali ve Frýdku-Místku, kde se dítě topilo v zahradním bazénu. Dítě bylo z vody vytaženo ještě před příjezdem záchranářů, a to asi po deseti minutách.

„Jedenapůlletý chlapec nejevil známky života a musel být resuscitován. Činnost jeho srdce se nakonec zasahujícím týmům podařilo obnovit, stav dítěte však zůstával kritický. Za přístrojové podpory byl přepraven do ostravské fakultní nemocnice," uvedl mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.

Holčička se lepší, chlapeček dál bojuje o život

Další případ se odehrál na Opavsku, kde dvouletá dívka spadla do septiku. „Stav dítěte byl život ohrožující a zasahující posádky musely přikročit k intubaci dýchacích cest i převedení pacientky na přístrojem řízenou ventilaci," řekl Humpl. Také tato dívka byla letecky přepravena do fakultní nemocnice.

Zatímco chlapeček zůstává bohužel v kritickém stavu, u holčičky se situace zlepšila. „Starší z dětí je momentálně sice ve vážném, ale stabilizovaném stavu,“ uvedla mluvčí ostravské Fakultní nemocnice Petra Petlachová.

Buďte opatrní

Záchranáři apelují na lidi, aby byli opatrní. „Se začátkem letní sezóny narůstá pohyb dětí venku. Nebezpečí přitom může číhat i v bezprostředním okolí jejich domovů, a to právě v podobě napuštěných bazénů, vodních toků, nezajištěných otvorů či prostor a jiných rizikových míst," připomněl Humpl.

Dodal, že malé děti nejsou schopny předvídat rizika a i na bezpečném místě by měly být pod trvalým dohledem dospělých. Podle Humpla může k nešťastné události vést i krátká nepozornost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání