Klidné čtvrteční řeporyjské odpoledne narušily kolem půl šesté sirény policistů a hasičů. Podle informací Blesk.cz byla na úřadě nalezena obálka s podezřelým obsahem. Policejní mluvčí Siřišťová pro Blesk.cz potvrdila, že skutečně zasahují nedaleko úřadu: „V současné chvíli zasahujeme v okolí úřadu. Jestli byl podezřelý balíček nalezen přímo na úřadě, v tuto chvíli nemůžu potvrdit. Z úřadu nebylo potřeba nikoho evakuovat,“ uvedla mluvčí.

K místu nálezu přijeli i hasiči z chemické jednotky, kteří podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky asistují při zásahu: „Další podrobnosti nemůžeme sdělovat,“ řekl Kavka. Jestli je balíček skutečně nebezpečný, šel podle redaktora Blesk.cz, jenž je na místě, kolem 18:19 prozkoumat policista s rentgenovým přístrojem. Starosta Pavel Novotný odmítl situaci komentovat: „Se svou obvyklou vstřícností tentokrát nebudu poskytovat žádné informace," řekl Novotný a s nadsázkou dodal: „Hlavně, že na přejezdu je pořádek," čímž narážel na kauzu, kdy kamera instalovaná na úřadě zaznamenala několik lidí, jak přecházeli železniční přejezd, i když byly závory sklopené.

V 19:45 okolí úřadu hasiči a policisté opustili. Jestli se jednalo o nebezpečnou látku nechtěla mluvčí policie komentovat. Pavel Novotný zasahujícím jednotkám poděkoval na facebooku obce: „Rád bych poděkoval HZS Praha a všem zasahujícícím složkám Policie České republiky za dnešní (jako vždy) skvělou práci při incidentu na ÚMČ. Stejně tak díky všem přítomným úředníkům a svým místostarostům za nadhled, s jakým situaci zvládli. Občanům se omlouvám za případné komplikace související s dočasným uzavřením budovy a dopravní situací v okolí budovy během zásahu. Ten je ukončen, radnice stojí, karavana jede dál, ráno normálně oddáváme a vydáváme rybářské lístky,“ stojí na webu.

Pavel Novotný se vyjadřuje k nálezu obálky na úřadě Řeporyjí:

Video
Video se připravuje ...

Pavel Novotný se vyjadřuje k nálezu podezřelé obálky na svém úřadě. David Malík

Od čtvrtka 30. dubna byl v pražských Řeporyjích položen kontroverzní pomník Vlasovcům. Ten je trnem v oku některým vlivným ruským politikům, kteří jej za to kritizovali. V současnosti je Pavel Novotný pod policejní ochranou, údajně do republiky přijel ruský diplomat s kufříkem, v němž má být jedovatý ricin. Kvůli možnému nebezpečí jsou pod policejní ochranou také starosta Prahy 6, Ondřej Kolář (TOP 09), a pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Rusko existenci vyslaného vraha popřelo. 

Fotogalerie
11 fotografií