Na tom, že je potřeba dořešit mnoho potřebných bodů, se shodli předsedové opozičních zastupitelských klubů Alexandra Udženija z ODS a Patrik Nacher z hnutí ANO. Oba ostře kritizují pirátského primátora Zdeňka Hřiba i další radní.

„Není čas na populistické chování, které vidíme od představitelů Pirátů a Prahy Sobě. Praha musí začít fungovat co nejdříve. Jsme konstruktivní opozice a pravidelně nabízíme bezradné koalici pomocnou ruku,“ říká Udženija. Té také vadí, že primátor ignoruje její návrhy.

Koalice se hádá

Patrik Nacher připomněl, že opakovaně požadovali, aby jednání zastupitelstva bylo dvoudenní. „Pan primátor dělá, že neslyší, a výsledek je tristní. Na řádném jednání zastupitelstva minulý týden jsme stihli projednat pouze 15 bodů ze 64,“ poznamenal. Nacher také Hřibovi vyčítá, že není ochotný odpovídat na dotazy opozice.

Jednání se podle něj protahuje i proto, že se koalice na mnoha věcech sama neshodne a čas tráví dohadováním mezi sebou. Primátor musí jednání svolat, pokud žádost podepíše alespoň třetina z 65 zastupitelů. ODS a ANO má dohromady 26 zastupitelů, podpisy by jim tedy měly stačit. Jednání musí Hřib svolat do 15 dnů od doručení podpisů. 

Opět Smetanovo nábřeží 

Podle Nachera si pražští radní dělají, co chtějí, a rozhodnutí o uzavírce Smetanova nábřeží porušuje dřívější usnesení zastupitelstva.  

To ukládá radě, aby s vedením Prahy 1 o uzavírce jednalo. Náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě), který o uzavírce rozhodl, to však chápe spíše jako závazek do budoucna. To opozice odmítá a chce o tom znovu jednat.

Alexandra Udženija má s primátorem Hřibem napjaté vztahy. Minulý týden se dokonce prý musela hodně přemáhat, aby mu nedala facku. Nakonec ho pouze nazvala „vidlákem ze Slavičína”.

K uzavření nábřeží se kriticky vyjádřil i starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN), který to nazval mezinárodní ostudou. 

Fotogalerie
9 fotografií