Obrovskou radost má Hanka Zítková z Jižních Čech. Na procházce v lese narazila na houbovou nadílku, která ji v květnu překvapila. „První letošní houbový úlovek,“ okomentovala Hanka nález hnízdečka křemenáčů.

Hana Zítková si už přinesla první křemenáče.
Autor: Hana Zítková

Situace je ideální, říká mykolog

Podle mykologa Klána je současná situace pro houby ideální. „Máme za sebou několik dnů s mírnými a dlouhými deštíky. To je ten pravý houbový dešť, který se stačil pěkně vsáknout do půdy. Takže teď o víkendu je velká šance něco najít,“ má jasno Klán.

Mykolog Jaroslav Klán
Autor: Jaroslav Malý, scom

Pozor na záměnu

Ten také varuje před houbami, které by nám oblíbený koníček mohly zkomplikovat. „Lidé chodí na čirůvku májovku a závojenku podtrnku a pletou si to s lecčíms jiným. Tyto houby rostou v trávě v parcích, pod jabloněmi, trnkami…Při záměně může dojít k žaludečním nebo střevním problémům,“ upozorňuje mykolog.

Připomíná také, že růst začnou i žampiony. „Žampiony vyrazí a mezi nimi i žampion zápašný, který je jedovatý. To už je evergreen, lidé ho seberou a pak mají žaludeční problémy,“ připomíná Klán. Odborník má ale i dobrou zprávu. „Smrtelné otravy nám aktuálně nehrozí, nerostou zatím houby, které by je způsobovaly, jako například pavučinec plyšový nebo muchomůrka zelená," dodává Klán.

Fotogalerie
8 fotografií