Studio Alta vzniklo v roce 2008 jako prostor pro tvorbu a prezentaci tanečního umění a fyzického divadla. Postupem času se proměnilo a rozrostlo na multikulturní centrum propojující umělce, veřejnost a odborníky, jako jsou architekti, historikové a další.

Studio Alta v západním křídle, kam se lidé dostanou, když obejdou rozsáhlou budovu Invalidovny zboku, otevřelo i kavárnu se zahradou. Ta již funguje od 11. května

15 organizací pod jednou střechou

Alta v Invalidovně ještě více otevřela své aktivity různorodým uměleckým oborům a občanským a vzdělávacím iniciativám, které vnímá jako nedílnou součást kultury. „Díky tak rozsáhlému prostoru, který jsme v Invalidovně získali, jsme se rozhodli poskytnout toto úžasné místo i dalším organizacím a umělcům, kteří zde budou mít své ateliéry,“ vysvětlila Lucia Kašiarová, ředitelka Studia Alta

Vypsali jsme takzvanou otevřenou výzvu, do které se přihlásilo asi 60 organizací, ze kterých jsme vybrali 15, kteří tu s námi budou tento neobyčejný barokní prostor sdílet. Mimo akce pro veřejnost zde budou tyto iniciativy denně pracovat na svých vlastních projektech,“ dodala ředitelka.

Alta ambasadoři

Alta i nadále svými aktivitami rozvíjí primárně obor současného tance a pokračuje v organizování workshopů a rezidencí pro profesionální tanečníky, ale i v pronajímání zkušeben. Navíc navázala užší spolupráci se třemi uměleckými skupinami z oboru pohybového divadla: tYhle, Ufftenživot a s dvojicí Tereza Ondrová a Peter Šavel. Tzv. Alta ambasadoři v Invalidovně získali trvalou rezidenci, prostor pro zkoušení i uvádění nových projektů, a také se podílí na dramaturgii.

„Pokud chceme pomáhat současným umělcům rozvíjet jejich talent a seznamovat veřejnost jejich projekty, musíme mít přesnou představu, co tito začínající mladí lidé potřebují. Proto chceme spolupracovat s výše zmíněnými ambasadory, kteří nám pomohou se lépe orientovat v problémech této komunity,“ vysvětlila Lucia Kašiarová

Komentované prohlídky a geohra

Na návštěvníky kromě programu čekají i komentované prohlídky barokního areálu nebo nová geohra pro chytré telefony. Hra představí vnitřní části Invalidovny a především tehdejší život invalidů. „V letošním roce jsme se zaměřili především na rozšíření nabídky programů tak, aby na Invalidovně našla každá skupina návštěvníků něco zajímavého,“ dodává zástupkyně kastelána Petra Widžová.

Prostor v Invalidovně letos dostane i prezentace praxe památkové péče. Do léta zde bude zdarma k vidění výstava „Dědictví pout zbavené“, jež představuje příklady úspěšně obnovených památek po roce 1989 a v loňském roce byla k vidění ve Vodárenské věži na Letné. „V letních měsících bychom se chtěli také zaměřit na prezentaci příprav kompletní obnovy Invalidovny, která by měla začít v horizontu dvou let,“ říká kastelán Miroslav Indra.

Fotogalerie
17 fotografií