Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ve Francii a Belgii zadrželi 26 lidí: Jsou podezřelí ze smrti desítek Vietnamců v kamionu

Autor: ČTK - 
27. května 2020
21:47

Devětatřicet těl Vietnamských migrantů bylo objeveno loni nedaleko Londýna ukrytých v chladírenském kontejneru. Mezinárodní policie při raziích zadržela 26 podezřelých ze členství v organizované skupině, která migranty z jihovýchodní Asie pašovala do Evropy.

Třináct lidí zadržela francouzská policie v úterý ráno v Paříži a jejím okolí, dalších třináct zatkli ve stejné době policisté v Belgii, převážně v okolí Bruselu. Kromě dvou podezřelých, kteří pochází z Maroka, jsou podle AFP všichni původem z Vietnamu.

Případ smrti 39 Vietnamců vyvolal loni na podzim velkou pozornost. Upozornil mimo jiné na okolnosti, za jakých pašeráci převážejí migranty z Afriky a Asie do Británie.

Těla 39 lidí byla nalezena 23. října v chladírenském kontejneru na kamionu zaparkovaném v průmyslové zóně města Grays poblíž Londýna. Kontejner se dostal do Anglie z belgického přístavu Zeebrugge.

Nejstarší z obětí bylo 44 let, dvěma nejmladším chlapcům 15 let. Mezi mrtvými bylo 31 mužů a osm žen. Podle vyšetřovatelů zemřeli Vietnamci kvůli kombinaci nedostatku kyslíku a přehřátí v uzavřeném prostoru.

Už dříve několik podezřelých zadrželi i policisté v Británii, Irsku a ve Vietnamu. Například 25letý Maurice Robinson ze Severního Irska, který řídil kamion s kontejnerem, se v dubnu přiznal k neúmyslnému zabití 39 lidí. Nyní čeká na verdikt o výši trestu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání