Středeční zasedání zastupitelstva Prahy 4 připomínalo spíše diskuzní kroužek než zasedání samosprávy městské části. „Já jsem si vědom toho, že je osobně vždy nepříjemné, ať se navrhne odvolání kohokoliv... V politice, ale i jinde, není podstatné, jak věci cítíte, ale je podstatné pouze to, co opravdu děláte. A to je na Praze 4 v tuto chvíli tristní,“ řekl opoziční zastupitel Tomáš Kaplan (Společně pro Prahu 4). Starostce následně vytkl, že je to ona, kdo podepisuje sporné smlouvy nebo nevymáhá smluvní pokuty.

Zastupitel Daniel Kunc (Zelení) označil způsob vládnutí v Praze 4 za nedemokratický a za manažerský bez idejí a politických názorů. Starostce opakovaně také vytkl, že neumožnila na minulém zasedání občanům přístup do jednacího sálu.

Spor o vyslechnutí občanů

Zastupitelé se stejně jako na minulém zasedání přeli o zařazení interpelací na program jednání. Opozice vedení radnice vytýkala, že pustilo zájemce z řad obyvatel až po 13:00, tedy po začátku zahájení jednání. Podle jednacího řádu mohou lidé interpelace podávat právě před zahájením zasedání. Starostka Michalcová řekla, že to občanům radnice nenařídila, ale doporučila z bezpečnostních důvodů. „Mohli klidně přijít ve 12:45,“ řekla. Diskuse se vedla rovněž o zveřejňování interpelací. Pirátský zastupitel Adam Jaroš řekl, že strana je začala sama zveřejňovat.

Zastupitelé také diskutovali o březnovém odvolání členů školských rad v době pandemie. „Působí to jako politická čistka. Byli odvoláni někteří zastupitelé, kteří se školství dlouhodobě věnují,“ řekl zastupitel Petr Kutílek (Zelení). Radní Michal Hroza (TOP 09) dodal, že současná koalice naopak nabídla opozici více míst, než kolik měla TOP 09 v době, kdy byla v opozici ona a starostou byl zástupce Zelených.

Podivné nákupy

Opoziční zastupitel Lukáš Zicha (STAN) kritizoval zakázky na nákup dezinfekce nebo z oblasti IT. „Žijete v bublině, že jste ochránili občany před koronavirem, ale já si myslím, že jste ochránili akorát podnikatele ODS,“ řekl. Připomněl nákup dezinfekce za zhruba dvojnásobnou cenu, než je na trhu běžné. Zicha kritizoval také tendry na IT služby. Zichova slova odmítl radní Jaroslav Míth (ODS). „Na všechny zakázky proběhlo řádné výběrové řízení,“ řekl.

Na jednání dorazilo také několik obyvatel s protestními cedulemi jako Demokracie za půl mega?, Chci fér radu a Svoboda je Jidáš, kdy tímto nápisem kritizovali radního Josefa Svobodu (KDU-ČSL). Ten byl členem minulého vedení radnice, které svým hlasováním umožnil odvolat, a který je členem i současného vedení.

Zastupitelé loni v dubnu odvolali osm z devíti radních včetně starosty Petra Štěpánka (Praha 4 sobě - Zelení a nezávislí) a novou starostkou zvolili Michalcovou. Koalice Pirátů a nezávislých, sdružení Praha 4 Sobě (Zelení a nezávislí) a Společně pro Prahu 4 (STAN, KDU-ČSL a nezávislí) poté přešla do opozice. Do čela radnice se postavily ANO, ODS a TOP 09 s jedním hlasem lidovců.

Fotogalerie
4 fotografie