Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Roušky a rukavice znečišťují mořské dno: Nový druh odpadu děsí ochránce přírody

Autor: ran - 
1. června 2020
14:17

Ve Francii se chystá návrh na zvýšení pokuty za volné odhazování odpadků. Neziskovka Opération mer Propre (česky Operace Čisté moře) nedávno vynesla během dvou dnů z mořského dna kromě „běžného“ odpadu i 14 latexových rukavic a 9 chirurgických roušek. A varuje, že jednorázové roušky a rukavice používané pro boj proti koronaviru by se brzy mohly stát velkou zátěží pro životní prostředí. Jen ve Francii jich brzy budou miliardy!

Nezisková organizace Opération mer Propre, která bojuje za čisté moře, nyní dva dny čistila mořské dno od harampádí kolem malého kousku Azurového pobřeží v jihovýchodní Francii. Pracovníci jen v oblasti kolem města Antibes vytáhli přes 200 litrů materiálu, který v moři rozhodně nemá co dělat.

Vedoucí projektu Laurent Lombard, který ze sběru odpadků natočil video a umístnil jej na facebookový profil organizace, mluvil s redaktory BBC. „Vezměte si jenom ty roušky - nemáme je dlouho, ale brzy jich budeme mít miliardy kusů. Mají za úkol chránit naše zdraví. Ale dávejme pozor, protože začínají neblaze promlouvat i do znečištění prostředí.“  

Lombard proto apeluje na vládu a chce ji přimět k přijetí opatření proti lehkomyslnému odhazování tohoto materiálu. Aby se brzy ochranné roušky a rukavice nestaly jen další zátěží pro životní prostředí.

 

Poslanec za region Eric Pauget už podal návrh na zvýšení pokuty za odhazování odpadků na veřejnosti. Pokuta by se měla zvýšit na částku pohybující se v přepočtu na českou měnu kolem 8 000 korun.  

„Vláda objednala miliardu roušek pro francouzský průmysl a jejich spotřeba činí 200 milionů týdně. Představte si, jaké množství odpadu navíc se vytvoří, když se jen tak vyhodí byť jen 10 procent,“ upozornil poslanec. „Všichni si všímáme zvýšeného množství odhozených rukavic a roušek, které se povalují různě na veřejných místech. A když už nestačí jen informovat o tom, jak se má s odpadky správně zacházet, musí přijít silná legislativní odpověď,“ dodal.

bobou ( 1. června 2020 14:52 )

Co na tuto nehoráznou nezodpovědnost říci? Lidé jsou prostě nepoučitelní a je úplně jedno ve které zemi to je. Dal bych těm firmám, které mají svoz odpadu a hlavně jejich likvidaci na starost takovou pokutu, že by pro ně byla likvidační. A již nikdy by nesměla dostat povolení k této nebo podobné činnosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa