Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Liberecký hejtman úplatek nevzal, rozhodl soud. „Byl jsem si jist nevinou,“ říká Půta

Autor: ČTK - 
26. května 2020
10:10

Krajský soud v Liberci dnes zprostil obžaloby libereckého hejtmana Martina Půtu (Starostové pro Liberecký kraj). Obžaloba ho vinila z toho, že přijal úplatek a zneužil pravomoc veřejného činitele. Státní zástupce pro něj navrhoval pět let vězení. Půta od počátku tvrdil, že je nevinný. Předseda senátu nyní čte odůvodnění rozsudku, což potrvá zřejmě několik hodin.

Půta byl obžalován v korupční kauze spolu s dalšími 11 lidmi a čtyřmi firmami. Kauza se týká dvou libereckých projektů obecně prospěšné společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) téměř za 100 milionů korun, na něž chtěla čerpat evropské dotace přes ROP Severovýchod. Ani na jeden vyplacené nebyly. Podle spisu přijal Půta úplatek v souvislosti s opravou libereckého kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun s přislíbenou dotací zhruba 55 milionů. Úplatek pro Půtu měl podle obžaloby činit 830 000 korun s tím, že 530 000 Kč mu bylo vyplaceno.

GEPO chtěla peníze čerpat přes ROP Severovýchod. V případu byli kromě Půty obžalováni dva bývalí pracovníci liberecké pobočky ROP Severovýchod, žadatelé o dotaci i pracovníci stavebních firem. Obžaloba je vinila z šesti trestných činů, za něž jim hrozily tresty od pěti do 12 let. Státní zástupce navrhl maximálně 6,5 roku vězení.

Právní kvalifikace se u obžalovaných lišila. Stíháni byli pro trestné činy poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplácení, přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a legalizace výnosů z trestné činnosti.

franz ( 26. května 2020 10:51 )

nic nového. Něco podobného tvrdí i jiní zločinci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa