Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tvrdá rána pro Benátky. Ráj turistů zeje prázdnotou. „Bude to boj o přežití,“ tvrdí místní

Autor: ČTK - 
26. května 2020
08:20

V Benátkách, které jsou známé tím, že je navštěvuje příliš mnoho lidí, ale příliš málo lidí zde žije, si nyní na hřištích hrají děti, rybáři prodávají své úlovky přímo místním a vodní autobusy převážejí lidi v rouškách a rukavicích do práce, popisuje agentura AP.

Pověstné černě lakované gondoly ale od konce února, kdy město opustili turisté, kotví u nábřeží, hotelové pokoje zejí prázdnotou, dveře muzeí jsou uzamčené a náměstím sv. Marka, jež v tuto roční dobu obvykle překypuje lidmi, prochází jen hrstka chodců.

Benátky čelily v posledních letech téměř existenciální krizi. Město se muselo vyrovnat s náporem až 30 milionů lidí ročně a příval turistů začal paradoxně ohrožovat věci, které sem přitahovaly cestovatele po staletí. Nakonec se návštěvníkům postavila do cesty koronavirová pandemie – a ta také pošramotila ekonomickou situaci města.

Vylidněné Benátky (18.5.2020) Vylidněné Benátky (18.5.2020) | Reuters

Obyvatelé Benátek doufají, že současná krize je zároveň příležitost pro to, aby zde mohla vzniknout udržitelnější forma turismu a město přitáhlo více lidí, kteří by se zde chtěli nastálo usadit. Starosta Benátek Luigi Brugnaro říká, že je čas zamyslet se nad životem historického centra.

Po první ráně, kterou hospodářství nejnavštěvovanějšího italského města zasadila série nebývalých listopadových záplav, následoval koronavirus. Ten zastavil tok tří miliard eur (téměř 82 miliard korun), které městu z turismu každoročně plynou a představují většinu jeho příjmů.

V historickém centru Benátek žije přibližně 53 000 obyvatel, což je asi o třetinu méně než před dvaceti lety. Brugnarovi se líbí návrh místní Univerzity Ca'Foscari, aby se byty, které byly vyřazeny z městského fondu a sloužily jako turistické apartmány, začaly pronajímat studentům. Starosta doufá, že ti, kteří do města přijdou za studiem, se do něho zamilují a budou zde chtít zůstat.

Brugnaro by také chtěl v Benátkách založit výzkumné centrum pro klimatické změny vzhledem k tomu, že je pravidelně ohrožují záplavy. To by mohlo přilákat odborníky, kteří by se zde mohli natrvalo usadit. Starosta si představuje něco jako návrat do renesance a chce přitáhnout do města umělce ze zahraničí, kteří byli po staletí mízou města.

Podle Brugnara by se také mělo změnit to, do jaké míry ekonomika města závisí na překotném masovém turismu. „Benátky jsou pomalé město. A právě to je jejich krása,“ říká.

Debaty o tom, jak turismus zvládnout, zde vždy vyvolávaly vášně a nyní jsou obzvlášť napjaté. Kontroverzní návrh, že by lidé, kteří sem přijíždějí jen na den, platili speciální poplatek, byl zatím odsunut. Mnozí si myslí, že to by městu dalo ještě větší nádech zábavního parku.

Starosta a představitelé turismu se domnívají, že bude trvat ještě alespoň rok, než se do města turisté navrátí v hojnějším počtu. „Bude to boj o přežití,“ myslí si Claudio Scarpa, hlavní představitel benátské asociace hotelů. Například gondoliéři, kteří na několik měsíců přišli o možnost obživy, dostali od státu pouze jednorázovou pomoc ve výši 600 eur (necelých 16 400 korun).

Brugnaro doufá, že v červenci vyšle signál o ozdravení oblíbená slavnost Redentore. Tato každoroční událost, během níž kanály brázdí regaty a jsou odpalované velkolepé ohňostroje, připomíná konec moru v roce 1577, jedné z nejtemnějších kapitol benátské historie.

brano34 ( 26. května 2020 10:30 )

Zaplavované Benátky spolu s památkami, historií, kurtizánami i epidemiemi budou turisty přitahovat ještě mnoho let, ale randál s kufříkových koleček trochu utichne, to bezesporu

pure7 ( 26. května 2020 10:19 )

Doufejme že dojde i na každým rokem víc nenažrané, povyšující-se, nevděčné Chorvaty a jejich přepálené ceny za pobyt u jejich Jadranského rybníku ...

aeraluna ( 26. května 2020 09:27 )

Bude to chtít přeorientovat se na něco smysluplnějšího než je obírání turistů...po téhle hysterické breberotaškařici svět už nikdy nebude stejný - bude se nejspíš taškařit pravidelně - masovému cestování je konec. Nebudou k němu ani podmínky ani finance.

drazor ( 26. května 2020 09:15 )

Neí to až tak dávno co naříkali že tam jezdí moc lidí a že se to musí omezit. No tak to mají omezené, paráda že jo? Už je vidím, zdraží aby urvali co se dá!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa