Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na Slovensko od středy bez testů, oznámil Babiš. Střední Evropa se otevře 15. června?

Aktualizováno -
25. května 2020
18:10
Autor: ČTK - 
25. května 2020
16:20

Od středy budou moci Češi a Slováci mezi zeměmi cestovat bez nutnosti testů na covid-19 a bez karantény, pokud se vrátí do 48 hodin, uvedl na twitteru premiér Andrej Babiš (ANO). Kontrolovat by to podle něj měli slovenští policisté. Hranice mezi Rakouskem, Českem, Slovenskem a Maďarskem by se pak mohly zcela otevřít v polovině června. Po videokonferenci se svými protějšky ze tří sousedních zemí to v pondělí řekl rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg, jehož citovala agentura APA. Rozhodnutí by podle něj mohli už brzy přijmout premiéři čtveřice středoevropských zemí.

Slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok v prohlášení uvedl, že postoj Slovenska bude záviset na vývoji epidemiologické situace. Podle premiéra Igora Matoviče by Bratislava mohla turistům z několika států včetně ČR nejprve umožnit vstup do země na 48 hodin.

Jednání s Tomášem Petříčkem (ČSSD), Ivanem Korčokem a Péterem Szijjártóem podle rakouského ministra jasně ukázalo, že „existuje pozitivní dynamika s ohledem na obnovení svobody cestování v polovině června“. Podmínkou podle šéfa rakouské diplomacie ale zůstává setrvalý pozitivní vývoj epidemie ve všech čtyřech zemích.

„Konečné rozhodnutí o otevření hranic by mohli šéfové vlád těchto zemí přijmout již velmi brzy,“ uvedl Schallenberg. Zároveň zdůraznil, že je pouze na premiérech, zda otevřou hranice současně se všemi třemi sousedními zeměmi. Podle APA tím narážel na postoj Slovenska, jehož premiér Igor Matovič se k otevírání hranic staví váhavě.

Také podle maďarského ministra zahraničí Szijjártóa si Maďarsko, Česko, Slovensko a Rakousko v pondělí stanovily 15. červen jako cílové datum, kdy by se měly otevřít hranice. Rovněž on podle tiskové agentury MTI zdůraznil, že nyní záleží na dalším vývoji epidemiologické situace. Dosavadní zkušenosti s otevíráním hranic jsou podle Szijjártóa pozitivní. Už dříve politici uváděli, že hranice by byly otevřené bez povinné karantény nebo nutnosti negativního testu na koronavirus.

Maďarsko v pondělí otevřelo jižní hranici se Srbskem. Rakousko už dříve plně otevřelo hranice s Německem, Švýcarskem a Lichtenštejnskem. V polovině května otevřelo všechny hraniční přechody s Českem, Slovenskem a Maďarskem, zachovalo ale namátkové kontroly. Konkrétní datum pro otevření hranic s Itálií a Slovinskem zatím Rakousko podle Schallenberga nemá.

Michal nobl ( 25. května 2020 21:16 )

Škoda ze nezustanou zavřené na vždy.Nebo ze by k nám přišel za praci další premiér?To uz je volně místo?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa