Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Cesta autem do Chorvatska bude připomínat bojovku, přiznal odborník. A co ostatní země?

  • Autor: lc,ÚAMK - 
    26. 5. 2020
    05:03

    Nechcete se vzdát letošní dovolené v Chorvatsku, ale tápete, jak to bude s cestou autem do vašeho oblíbeného letoviska? Podle Igora Siroty z ÚAMK je právě tato země pro české řidiče zatím nejreálnější. Jenže… doprava na dovolenou může místy připomínat skutečnou bojovku. Rakouskem byste totiž měli „prosvištět“ bez zastavení.

    V souvislosti s rozhodnutím vlády o ukončení platnosti opatření omezujícího možnost vycestovat z Česka doporučuje ministerstvo zahraničí i nadále cestovat za hranice jen v naléhavých a nezbytných případech. Důvodem jsou rozsáhlá restriktivní opatření a omezení, která jsou v současné době využívána většinou zemí. Ta se sice postupně uvolňují, do většiny okolních zemí se ale jako turisté aktuálně nepodíváme.

    „V dané situaci je prakticky to nejreálnější a nejschůdnější Chorvatsko, stejně tak je, v uvozovkách, otevřená Itálie, ale tam bychom to zatím nedoporučovali,“ popisuje pro Blesk.cz mluvčí ÚAMK Igor Sirota.

    Tiskový mluvčí ÚAMK Igor Sirota Tiskový mluvčí ÚAMK Igor Sirota | Daniel Vitouš

    Cesta jako bojovka

    I podle Siroty však cesta do Chorvatska bude místy připomínat adrenalinovou bojovou hru. „Ten obrat je rozhodně na místě. Naše dálnice D1 je v současnosti v nejhorším stavu. Následuje průjezd přes Rakousko a Slovinsko, který bude asi nejošemetnější. Musíte počítat s tím, že byste tam v tuto chvíli kvůli koronavirovým opatřením správně vůbec neměli zastavovat,“ vysvětluje odborník, podle kterého je základem plná nádrž, abychom se vyhnuli pauzám u benzinek.

    „Také na slovinsko-chorvatských hranicích hrozí podle našich informací až hodinové fronty kvůli ověření ubytování,“ upozorňuje Sirota. A problém může být i jinde…

    Na toaletu v ústraní...

    „Neumím si představit, že byste řekli dětem, že teď nebudou pět hodin čůrat. Má se za to, že prostě nepojedete na benzinku a tam nebudete dlouze odpočívat a svačit, ale spíše zastavíte někde na odpočívadle a budete udržovat vzdálenost od ostatních,“ přiznává pro Blesk.cz Sirota.

    Odborník zmínil i dostatek benzinu pro bezpečný průjezd Rakouskem a Slovinskem. „Doporučil bych s sebou klidně mít i plastový homologovaný kanystr, do deseti litrů je to povolené. Ale určitě by vás nikdo neměl zavřít jen proto, že si potřebujete natankovat. Ovšem musíte počítat s tím, že to bude trochu boj,“  přiznává Sirota.

    Odborník také zmínil důležitou úlohu asistenční služby v případě, že se vám porouchá auto. „Je potřeba si zajistit dobrou asistenci, která v případě potíží vše vykomunikuje, odveze auto do servisu, a jelikož budete mít potvrzení o tom, že je vůz v servisu, tak vám nic nehrozí,“ dodává odborník.

  • 1.Cesta do Chorvatska

    Potřebné doklady

    Při cestě do Chorvatska mohou občané České republiky použít jako cestovní doklad občanský průkaz nebo cestovní pas. Děti mladší 15 let musí mít cestovní pas, protože podle nařízení EU z roku 2012 musí mít každá osoba, která překračuje hranice, svůj vlastní cestovní doklad.

    Doklady potřebné pro přejezd přes Rakousko, Maďarsko, Slovinsko – občanský průkaz nebo cestovní pas.

    Od 14. 5. 2020 Ministerstvo vnitra Chorvatské republiky potvrdilo, že bude vstup občanům EU na území Chorvatska umožněn po předložení potvrzení o rezervaci ubytování v ubytovacím zařízení v Chorvatsku.

    Pro přejezd (Rakouskem, Slovinskem, Maďarskem) jsou nutné dálniční známky (lze zakoupit v centrále ÚAMK) a do Chorvatska lze zapůjčit mýtnou krabičku, která zlevní a zrychlí průjezd po chorvatských dálnicích (lze zapůjčit v centrále Autoturistu v Praze 4).

    Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější letní cíle českých turistů. Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější letní cíle českých turistů. | Aleksandar Gospić, Chorvatské turistické sdružení

    Specifika daná současným stavem

    Všichni přijíždějící občané cizích států mají být při překročení hranice evidováni s uvedením adresy, kde budou ubytováni, včetně kontaktního telefonního čísla a doby pobytu, respektive data plánovaného vycestování z Chorvatska.

    Během pobytu v Chorvatsku musí turista dodržovat pravidla Chorvatského ústavu veřejného zdraví, což zahrnuje především:

    • omezení kontaktů s jinými osobami na nutné minimum a minimalizování rizika přenosu viru,
    • během 14 dní od vstupu na území Chorvatska si v ranních hodinách musí každý měřit teplotu, a je-li tato vyšší než 37,2 stupně Celsia, nebo pokud se osoba bude cítit nemocná či pozorovat symptomy nemoci, musí telefonicky kontaktovat svého místního praktického lékaře a pokud jej nemá, pak místně příslušného epidemiologa.

    Čeští turisté mohou Rakouskem projet bez testů na covid-19, jestliže během průjezdu nedojde k zastavení, a totéž platí i pro rakousko-slovinskou hranici. Bude třeba předložit rezervaci ubytování v Chorvatsku.

    Slovinsko na své území vpouští jen lidi, kteří mají umožněný vstup do některého dalšího státu (doba pobytu na Slovinsku je pak maximálně 24 hodin).

  • 2.Aktuálně otevřené hraniční přechody

    V případě vstupu do Rakouska a průjezdu touto zemí se doporučuje mít u sebe již vyplněné formuláře (Prohlášení o vstupu a průjezdu).

    Otevřené hraniční přechody do Rakouska

    Před uvolněním opatření šlo pouze o následující přechody, od 26. května mají být otevřené už všechny.

    V provozu 24 hodin denně:

    Dolní Dvořiště – Wullowitz

    České Velenice – Gmünd-Böhmzeil

    Nová Bystřice – Grametten

    Hatě – Kleinhaugsdorf

    Mikulov – Drasenhofen

    V provozu od 5:00 do 23:00 h.:

    Vratěnín – Oberthürnau 

    Hevlín – Laa an der Thaya

    Valtice – Schrattenberg

    Mezi Slovinskem a Rakouskem:

    Gornja Radgona – Bad Radkersburg

    Holmec – Grablach

    Karavanke – Karawankentunnel

    Vič – Lavamund

    Ljubelj – Loibltunnel

    Trate – Mureck

    Radlje – Radlpass

    Svečina ‒ Berghausen

    Gederovci – Sicheldorf

    Šentilj (avtocesta) – Spielfeld (Autobahn)

    Šentilj (magistrala) – Spielfeld (Bundesstrasse)

    Korensko sedlo – Wurzenpass

    Přes Maďarsko neprojedete

    Přes Maďarsko zatím na dovolenou nelze projíždět. Lze očekávat, že situace se bude postupně rozvolňovat, ministerstvo zahraničí ČR o tom s Maďarskem jedná. Od středy 27. května mají Češi do Maďarska přístup na 48 hodin i bez testů.

    Chorvatsko otevírá hranice i Čechům. Aspoň některým. (11. 5. 2020) Chorvatsko otevírá hranice i Čechům. Aspoň některým. (11. 5. 2020) | Reuters

  • 3.Polsko

    Hranice Polska jsou minimálně do 12. 6. uzavřeny pro všechny cizince. Výjimku tvoří pendleři nebo přeshraniční studenti, tito nemají povinnost 14denní karantény.

    V případech upuštění od karanténní povinnosti Polsko nevyžaduje, aby se osoby při překračování hranice prokazovaly negativním výsledkem testu na SARS CoV-2.

    Tranzit

    V současné době je pozemní i letecký tranzit zakázán. Výjimky jsou udělovány výjimečně, zejména z humanitárních důvodů.

    Doprava

    Pozemní hranice zůstanou uzavřeny do 12. 6. 2020. Mezinárodní vlaková přeprava zůstává přerušena až do odvolání. 

    Odkazy na místní instituce

    Aktuální karanténní a hygienická opatření aplikovaná na osoby, které vstoupí na území Polska, doporučujeme vždy ověřit na stránkách www.gov.pl  a www.gis.pl.

  • 4.Německo

    Osoby, které pro cestu nemají závažné důvody, nesmí do Německa cestovat. Vstup do země za účelem turismu, nákupů nebo návštěv (včetně návštěv manželů nebo dětí) povolen není.

    Podle současných informací je vstup na území Německa pro osoby, které nemají německou státní příslušnost, povolen například za účelem tranzitu/průjezdu do vlasti, pokud není k dispozici alternativní spojení a je možný vstup do dané země i průjezd tranzitními zeměmi.

    Účel cesty a předpoklady pro vstup do cílových i tranzitních států je zapotřebí doložit (cestovní pas, potvrzení o nahlášení bydliště, povolení k pobytu, jízdenky či letenky). Za těchto podmínek je do Německa možné přicestovat i pozemní dopravou za účelem odletu z německého letiště.

    Telefonní kontakt na německou ambasádu v Praze: 257 113 111.

  • 5.Rakousko

    Pro cestující z ČR do Rakouska platí následující pravidla:

    Cestující musí předložit atest o neinfikovanosti koronavirem, který nesmí být starší než čtyři dny. Formulář tohoto atestu ke stažení zde v EN a DEPokud tento atest nepředloží, bude cestujícímu vstup do země odepřen.

    Osoby, které mají v Rakousku hlavní či vedlejší pobyt, nebo zde běžně pobývají – tyto osoby mohou do země vstoupit i bez tohoto atestu, pokud se bezodkladně odeberou do domácí 14denní karantény a tuto skutečnost potvrdí vlastnoručním podpisem (doba v karanténě se může zkrátit, pokud v jejím průběhu bude daná osoba otestována na nákazu s negativním výsledkem).

    Osoby, které Rakouskem pouze projíždějí, nemusí předkládat atest o neinfikovanosti ani jít do karantény, pokud průjezd proběhne bez zastávky a je zajištěn také výjezd ze země (že chcete zemí pouze projíždět, dokládáte jak konkrétními doklady, tak například i dostatkem paliva v nádrži).

    V případě vstupu do Rakouska a průjezdu Rakouskem doporučujeme mít u sebe již vyplněné formuláře, které naleznete zde v CZ a DE.

  • 6.Slovensko

    Vstup na území Slovenska a tranzit není možný kromě výjimek uvedených na stránkách MZV a EZ Slovenské republiky.

    Cesta za rodinou pro cizince na území SR je možná pouze pro osoby blízké občana SR (manžel, manželka, nezletilé dítě).

    Turistika

    Cizinci, kteří chtějí cestovat na území SR pouze za účelem turistiky, nesplňují podmínky pro vstup na území SR a nejsou vpuštěni. Pro cestování za účelem turistiky se výjimky neudělují. To platí do 26. května. Od středy 27. května mají Češi na Slovensko přístup na 48 hodin i bez testů.

    Doprava

    Od 13. 3. 2020 je zastavena mezinárodní vlaková, autobusová i letecká doprava do a ze Slovenska až do odvolání. Cestu autem lze uskutečnit jen přes vybrané hraniční přechody. 

    Otevřené hraniční přechody ČR–SR jsou:

    Svrčinovec – Mosty u Jablunkova, Drietoma – Starý Hrozenkov, Brodské – Břeclav (dálnice), Makov – Bílá-Bumbálka, Horné Srnie – Brumov – Bylnice, Moravské Lieskové – Strání, Vrbovce – Velká nad Veličkou, Skalica – Sudoměřice (nová cesta), Holíč – Hodonín, Lysá pod Makytou – Střelná.

    Opatření po vstupu na Slovensko

    Všem osobám, které vstoupí na území SR po 20. 4. 2020, je nařízena izolace ve státem určených zařízeních na dobu nevyhnutelnou pro vykonání diagnostiky na covid-19. Po negativním testu jsou propuštěni do 14denní domácí karantény.

    Samozřejmě že situace se postupně rozvolňuje, a proto aktuální přijatá opatření na Slovensku naleznete na stránce vlády SR.

    V případě specifických případů, podrobností apod. je doporučeno místo české ambasády použít linky Ministerstva veřejného zdraví SR: (+421) 905 903 053 / 917 222 682.

  • 7.Slovinsko

    Slovinsko umožňuje tranzit osob bez nutnosti karantény a atestu, pokud se v zemi nezdrží déle než 24 hodin. Prokázat to lze zejména dokladem o rezervaci ubytování v jiné zemi, která je cílovou destinací.

     

gabreta ( 26. května 2020 11:21 )

To bude bouraček, když mají řidiči dát Chorvatsko na zátah!! Tam se navíc nesmí spát v autech na odpočívadlech!! No taková dovolená, to musí bejt zážitek!!!

aeraluna ( 26. května 2020 10:01 )

Než být za zoufalce a doprošovatele, do kterého si každý kopne když se mu zrovna bude chtít - tedy "vyloží" si pravidla na svém území podle své nálady a vy nemáte odvolání - to radši v klidu setrvat doma. Dovolená za takových nedůstojných podmínek rozhodně není dovolená.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa