Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zrušený zájezd a místo pláže poukázka? Klienti zuří, naděje na dovolenou ale ještě žije

Autor: Jakub Veinlich, Jakub Kopřiva - 
25. května 2020
05:30

Zaplacená „dovča“ u moře se ze dne na den změnila v poukázku. Dvě velké cestovky Exim Tours a Fischer zrušily všechny zájezdy na prázdniny, lidem daly vouchery a vyčkávají, jak se vyvine epidemie koronaviru. Ostatní kanceláře zatím tak drastické kroky nedělají.

Lidé, kteří měli objednané dovolené na červenec a srpen u obou cestovek, dostanou jako náhradu poukázky. Ty prý budou ve výši, jakou za zájezdy zaplatili. „Nechceme, aby klienti, kteří měli koupený zájezd do zemí, kde se situace pravděpodobně rychle nezlepší, strávili celé léto čekáním, zda poletí,“ řekl E15 mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Možná pojedou

Přesto je tu naděje, že klienti kanceláří letos na vytouženou „dovču“ pojedou. Cestovky Exim Tours i Fischer totiž vyčkávají, jak dopadnou jednání mezi státy, a na základě toho jsou potom připraveny znovu začít nabízet zájezdy do zemí, které nebudou rizikové. Mluví se hlavně o Řecku a Chorvatsku. Jasno by mělo být v první polovině června.

Premiér Andrej Babiš v nedávném rozhovoru pro Blesk Zprávy vyzval sice lidi, aby byli v létě především doma a utráceli v Česku, sám ale zároveň přiznal, že má s rodinou zaplacenou dovolenou v Řecku. Zrušené zájezdy dvou z největších cestovek se ho prý netýkají. 

„Czechturism zveřejnil neobjevené skvosty Česka 2020, je tam asi 45 míst, které můžete navštívit. Naše země je úžasná, krásná, tak by bylo fajn, kdybyste tam šli a utratili peníze,“ vyzval znovu Čechy premiér ve svém pravidelném nedělním hlášení. 

Ostatní v normálu

Zbylé cestovky zatím nabízejí zájezdy na léto normálně, i když i jejich nabídka je leckdy omezená oproti předešlým rokům. Přesto u nich jde stále zakoupit last minute zájezdy nejčastěji do Řecka, Bulharska nebo Egypta. „Ostatní kanceláře fungují dál, jak slibovaly klientům,“ ujišťoval v E15 zákazníky místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Lidé zuří a mají obavy

Zpráva vyvolala pozdvižení mezi zákazníky Exim Tours i Fischer. Spousta lidí je naštvaných a obávají se o své zájezdy i peníze. „Nám zrušili zájezd do Bulharska, který měl být na přelomu července a srpna… jsme fakt naštvaní,“ rozčiloval se jeden z klientů. Další nechtějí poukázky a obávají se, že jim vysněné zájezdy zdraží. Mnoho z nich proto raději nevyužije možnost voucher použít a po 31. srpnu 2021, kdy vyprší zákonem daná ochranná lhůta, budou chtít peníze zpět. Mluvčí CK Fischer Jan Bezděk obavy klientů odmítá. „Klienti mohou svůj voucher uplatnit klidně na stejnou dovolenou ve stejném termínu a my garantujeme, že cena nového zájezdu nebude vyšší než ta, kterou klient zaplatil původně.,“ řekl Blesk Zprávám.

Hrozí hromadné žaloby?

Poukázky mohou podle ekonoma Lukáše Kovandy znamenat pro cestovky také řadu nepříjemností. Upozorňuje, že lidé se mohou kvůli dovoleným i soudit. „Pokud se soudní řízení protáhne do roku 2022, podobně dotčení spotřebitelé, a může jít o desetitisíce osob, se budou moci spojit a vymáhat své peníze prostřednictvím hromadné žaloby,“ uvedl pro Blesk Kovanda.

Co říká zákon

Podle zákona mohou nyní cestovky odložit vrácení peněz za zrušený zájezd mezi 20. únorem a 31. srpnem tohoto roku. Místo nich dostanou zákazníci poukázky, které mohou uplatnit na libovolný zájezd. Pokud tak neučiní do posledního srpna 2021, mají nárok na vrácení peněz. Vouchery mohou odmítnout lidé starší 65 let, handicapovaní, rodiče na mateřské či rodičovské, samoživitelé nebo nezaměstnaní.

Kypr a Španělsko se otevřou

Středomořský Kypr se od června pro některé turisty, kteří se dopravují letecky, otevře. A v druhé vlně i pro Čechy, kteří budou moct na ostrov od 20. června. Každý, kdo tam bude chtít na dovolenou, se ale bude muset prokázat maximálně tři dny starým potvrzením, že není nakažený koronavirem. Od července by své hranice pro zahraniční turisty mělo otevřít také Španělsko, které patří mezi koronavirem nejzasaženější země.

megy ( 25. května 2020 10:29 )

jo a cestovky nemůžou za to opakované okrádání přes kurs CZK/EUR,USD ..... to má na "starosti" naše slavná a na Německu "nezávislá" ČNB........ opět dostala pokyn, aby skopčáci tady neprodělali přece......

megy ( 25. května 2020 10:26 )

Já to uvítala, u Fischera na srpen mám pro 2 dovolenou za 120 litrů, koupenou v únoru. Nechci prožít all inclusiv s hadrem na hubě, buzerací a místo bufetů pytlíky se žrádlem o dalším ani nemluvě.... to budu radši ležet na zahradě u bazénu.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa