Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velký přehled: Co se mění od pondělí? Návrat hospod, hotelů, saun i návštěv seniorů

  • Autor: ČTK,simao,vei - 
    25. 5. 2020
    05:00

    Pondělí 25. května přináší další velké rozvolnění v Česku. Otevírají se vnitřní prostory restaurací a hospod, do škol se vrátí děti na 1. stupeň základek, otevřít znovu mohou hotely a další ubytovací zařízení, za přísných podmínek bazény či sauny. A třeba také doposud pozastavené živnosti, jako jsou tetovací salony. Některé nemocnice umožňují návštěvu pacientů, stejně tak brány otevírají některé domovy důchodců. Češi navíc mohou ve venkovních prostorech odložit roušky, pokud si budou držet rozestupy dva metry s cizími lidmi. Podívejte se na přehled změn i to, jak se na ně provozovatelé připravovali.

  • 1.Největší vlna rozvolňování

    Nadchází zatím poslední velká vlna uvolňování restriktivních opatření, zavedených kvůli šíření koronaviru. Vláda ji naplánovala v rámci svého čtyřstupňového harmonogramu. K němu se přidal např. i mírnější režim pro povinné nošení roušek.

    Lidé si musí i nadále chránit ústa a nos v MHD nebo v budovách, jako jsou například nákupní centra nebo úřady. Venku, pokud splní podmínku aspoň dvoumetrového odstupu od dalších osob, které s nimi nežijí ve stejné domácnosti, mohou Češi roušky odložit. Výjimky z povinného nošení roušek mají děti ve školách či školkách nebo některé profese, například lidé v kancelářích.

    Ministerstvo zdravotnictví ale upozorňuje na neustálou nutnost dodržování hygienických pravidel. „Ačkoliv nám pozitivní epidemiologická situace umožnila se zase o krok přiblížit životu před koronavirovou pandemií, musíme být stále důslední a dodržovat hygienická pravidla," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). I nadále tak podle něj platí, že je potřeba od ostatních udržovat nezbytnou vzdálenost dvou metrů, často si mýt ruce a při bližším kontaktu s ostatními si ve veřejném prostoru nasadit roušku.

    Uvolňování opatření v ČR během pandemie koronaviru: Aktualizovaný harmonogram těsně před velkým rozvolněním 11.5.2020 Uvolňování opatření v ČR během pandemie koronaviru: Aktualizovaný harmonogram těsně před velkým rozvolněním 11.5.2020 | MPO

    V dnešním deníku Blesk kromě informací k aktuálnímu rozvolnění také najdete příručku Česko po koronaviru - Nová pravidla pro život. Je zdarma a toto pondělí řeší, co se mění v oblasti podnikání.

    Česko po koronaviru: Nová pravidla pro život Česko po koronaviru: Nová pravidla pro život | archiv

  • 2.Restaurace a bary s omezením a do 23 hodin

    Restaurace a hospody mohou v pondělí po víc než dvou měsících otevřít hostům své vnitřní prostory. Do nich lidé kvůli koronavirovým nařízením nesměli od 14. března. Znovuotevření ale doprovázejí přísná hygienická pravidla. To ostatně v každém rozvolňovaném odvětví. Vláda také vymezila maximální otevírací dobu.

    I nadále budou muset mít všichni zakrytá ústa a nosy. Výjimka bude platit pro hosty u stolů při konzumaci jídla a pití. Mezi stoly musejí být větší rozestupy a provozovatelé hospod a restaurací i dalších barů či kaváren musejí dohlížet na to, aby nebyly vnitřní prostory přeplněné. Otevřeno může být jen v jasně vymezeném čase. Vláda stanovila maximální otevírací dobu od 6 do 23 hodin. Mimo tuto dobu mohou fungovat výdejní okénka.

    Opatření snižují kapacity hospody

    Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka kvůli přísným opatřením, která musí provozovatelé dodržovat, některé restaurace - zejména ve vnitřní Praze - neotevřou. Kvůli úbytku zahraniční i domácí klientely se jim to zatím nevyplatí. „Vládní nařízení jsou sice pochopitelná, ale ty dvoumetrové rozestupy můžou snížit kapacitu té hospody až o polovinu. Do toho ještě nějací lidé budou mít strach chodit do hospody, nejsou tady žádní turisti,“ vypočítává spolumajitel Pivovarského klubu Martin Dočkal. 

    Některé restaurace patrně kvůli nižšímu zájmu hostů zřejmě nabídnou například jen omezené menu. U vstupu do stravovacího zařízení i na zahrádku musí být pro hosty dezinfekce na ruce. Před usazením nové skupiny hostů musí personál dezinfikovat stůl a židle. Upřednostňována by měla být nadále bezkontaktní platba namísto hotovostní.

  • 3.Rodinné stoly v obchodních centrech

    Na oběd nebo večeři budou moct lidé vyrazit po týdnech také po nákupu v obchodních centrech. Kromě obchodů totiž otevírají své provozy také stravovací zóny. Pravidla tu ale budou platit podobně jako v klasických restauracích. Roušku si lidé budou moci sundat jen na konzumaci jídla a pití. I tady musí být stoly rozmístěné ve dvoumetrové vzdálenosti. Dodržování sociálního rozestupu platí i při čekání ve frontách na objednání jídla či občerstvení. Centra vybavila stravovací zóny stojany s dezinfekcí.

    Otevřou se také restaurace obchodních domů IKEA, ve kterých bude ale zúžený výběr. K dispozici nebude například salátový bar. Kapacita restaurací u toho řetězce bude zhruba poloviční. „Jídla budou servírována na talíři obsluhou, dezerty a výrobky studené kuchyně budou balené a zákazníci si je mohou vzít klasicky z našich regálů,“ uvedl manažer IKEA Food Stuart Cowan. Jídlo si bude možné do jednorázových obalů koupit také s sebou.

    Dál bez dětských koutků

    Kvůli povinné vzdálenosti sousedních stolů obchodní centra rozšiřují kapacity foodcourtů, k otevření připravují také venkovní terasy. V pražských centrech skupiny Unibail-Rodamco-Westfield, tedy Westfield Chodov, Centrum Černý Most a Metropole Zličín budou u stolu moci sedět jen dva lidé. Výjimkou budou nálepkou označené rodinné stoly. Na dvoumetrové rozestupy ve frontách bude upozorňovat infografika na podlaze. Na dodržování všech opatření budou dohlížet proškolení bezpečnostní koordinátoři.

    V obchodních centrech nebude návštěvníkům nadále umožněn přístup do relaxačních zón. V provozu nebudou ani hlídané dětské koutky. Podle předsedy českého výboru Asociace nákupních center Jana Kubíčka by dětské koutky mohly začít fungovat nejpozději od 8. června.

  • 4.První hosté v hotelech

    Zcela otevřít mohou za přísných hygienických a bezpečnostních pravidel také tuzemské hotely, penziony, venkovní kempy a další ubytovací zařízení. Některé pražské hotely očekávají první hosty. Chybí ale zatím zahraniční klientela. Část tuzemských hotelů, především ve městech, proto podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka zůstane zavřená, větší zařízení zprovozní třeba jen část kapacity.

    „Zatím ani čeští hoteliéři úplně teď neví, jestli mohou ke snídani dát bufet, nebo nemohou. Myslím si, že pokud koronavir bude u nás na takové úrovni, na které je nyní, tak se ty věci budou postupně rozvolňovat a budou se blížit tomu normálu, na který jsme byli zvyklí. I to bude ale přicházet za denního provozu, takže je potřeba umět znát pravidla a umět je aplikovat pružně do praxe,“ řekl ve víkendovém rozhovoru na adresu opatrných hoteliérů místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

    V Polsku se podle Stárka po uvolnění opatření otevřelo 65 procent ubytovacích zařízení. Podobný trend se dá předpokládat i v tuzemsku, uvedl.

    Zatím pouze jednotky rezervací, především od místních korporátních klientů, kteří přijedou do Prahy za prací, evidují v hotelech NH Prague City a NH Collection Prague. „Netrpělivě čekáme na otevření hranic ze strany České republiky a další uvolňování restrikcí. Tento krok jistě napomůže k navýšení počtu rezervací ze strany zahraniční klientely, primárně z okolních zemí, jako je Rakousko a Německo. Také jsme již obdrželi první poptávky na konferenční akce, které nás nesmírně potěšily, a věříme, že i tento segment se postupně opět oživí,“ řekl generální ředitel hotelů Petr Nešpůrek.

    První rezervace od českých klientů na pondělí zaznamenal i luxusní pražský hotel Four Seasons. Pro české hosty připravil ke znovuotevření speciální ubytovací balíček. Kvůli vyšším bezpečnostním a hygienickým pravidlům zavedl změny od nových předpisů pro uchovávání potravin, přes práci ventilačních systémů po využití vlastní aplikace a chatu pro zvýšení bezkontaktní komunikace personálu s hosty.

  • 5.Návrat do lavic netáhne

    Do škol se v pondělí vrátí jen část ze zhruba 563.000 mladších žáků. Otevírá se první stupeň základních škol, docházka je dobrovolná, a to jak pro žáky, tak učitele. Zájem o návrat dítěte do školy museli rodiče školám nahlásit do pondělí 18. května. Někde se vrátí až 85 procent žáků, jinde jen kolem čtvrtiny.

    Děti ve školách rozdělí do skupin maximálně po 15 žácích, do konce školního roku se už nemají měnit ani potkávat. Skupiny mohou tvořit i žáci různých ročníků. Ve třídách děti nebudou muset mít roušky, pokud zachovají rozestupy alespoň 1,5 metru. V lavicích by tedy měli sedět po jednom. Na chodbách, toaletách či v šatnách budou roušky povinné. 

    Některé školy se obávají, jak všechna stanovená pravidla budou fungovat. Školy se na návrat žáků mohly připravit podle manuálu s hygienickými doporučeními, který pro ně připravilo ministerstvo školství ve spolupráci s epidemiology. 

    „Myslím si, že všechno je nějak připravené a nastavené a první dny nám ukážou, jestli naše představa o tom byla dobrá, a jsme připraveni to za chodu všechno měnit a upravovat, jak bude potřeba,“ řekl ředitel ZŠ Antonína Čermáka v Praze 6 Petr Karvánek. 

    Rozvolňování pravidel řeší každá škola po svém. Někde třídní učitelé školní skupiny nepovedou a budou dál učit prostřednictvím internetu, jinde se učitelé do škol vrátí a budou se soustředit víc na výuku ve škole. Rozdíly budou i v jídelnách - někde budou vařit, jinde dělat studené balíčky, a nebo se neotevřou vůbec.

    Manuály ministerstva školství vyvolaly mezi některými řediteli a učiteli kritiku. Například spolek Pedagogická komora, který má kolem 2700 členů, upozorňoval, že jednoznačně neodlišují doporučení od závazných nařízení. Výhrady měl i předseda školských odborů František Dobšík, podle kterého manuály vzbudily ve školách ještě větší stres, než byl dříve.

    Podle údajů ministerstva je v ČR 4176 základních škol s prvním stupněm, na kterém pracuje 41.062 pedagogů. Pokud přijde očekávaná druhá vlna nákazy koronavirem, neočekává ministr školství Robert Plaga, který je po náhlé operaci ruky, už plošné zavírání škol. „Všechny kroky směřují k tomu, aby to potenciální vypnutí nebylo úplné, ale aby se soustředilo na oblasti nákazy,“ řekl.

  • 6.Na Pražský hrad dočasně bez kontrol

    První turisty mohou ve vnitřních prostorách přivítat také hrady, zámky i jiné památkové objekty nebo muzea. Pro veřejnost se otevře i Pražský hrad, kde nebudou dočasné plošné bezpečnostní kontroly. Lidé budou moct navštívit všechny běžně přístupné objekty

    Policisté budou nyní návštěvníky kontrolovat jen namátkově. Katedrála sv. Víta od 25. května obnoví běžný provoz bohoslužeb, mění se návštěvní hodiny katedrály na dobu od 10:00 do 18:00.

    Památky se uzavřely 10. března a správce stovky těch státních, tedy Národní památkový ústav, odhadl škody způsobené chybějícím tržbami ze vstupného a pronájmů na 130 milionů korun. Zmírňováním vládních opatření se exteriéry památek, tedy zahrady, parky či okolí některých zřícenin, zpřístupnily už 11. května.

    Prohlídky bez audioprůvodců a v rozestupech

    Návštěvníci budou muset mít roušky, dezinfikovat si ruce, dodržovat při prohlídkách rozestupy a nebudou si třeba moci půjčovat audioprůvodce nebo používat dotykové informační obrazovky. Také počet lidí v jedné skupině při prohlídce budou kasteláni regulovat podle velikosti památky tak, aby mohly být bezpečné rozestupy dodržené.

  • 7.Tetování za přísné hygieny

    Pauza kvůli koronaviru tatéry, piercery a poskytovatele dalších podobných služeb citelně zasáhla, i když využili podporu či si domluvili odložení nájmu. Někteří se bojí úbytku zákazníků kvůli strachu z nákazy i dopadům koronaviru na příjmy lidí. Požadavky ministerstva příliš nezmění, přísnou hygienu dodržovali i dříve.

    Pro to, aby dodržel přísná hygienická pravidla, instaloval například Miloslav Míka, člen asociace profesionálních tatérů, germicidní lampy a pořídil omyvatelné židle do čekárny. Podobně o hygieně mluví Tomáš Milon z pražského holešovického studia. „Jsme jedno z nejčistších pracovišť, kam mohou lidé přijít. Všechno dezinfikujeme, teď jen nasadíme roušky a jedeme dál. V tomto ohledu se nic nemění,“ uvedl.

    Právě tatéři patřili ke skupině podnikatelů, kteří museli po rozhodnutí vlády své salóny okamžitě zavřít. Patří tedy ke skupině, která využila žádosti o státní podporu pro OSVČ. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch mluvil o kadeřnických i tatoo salonech jako o "toxických", pro lidi tedy nejnebezpečnějších. 

    „Naštěstí teď už lidé občas volají, byť to není jako dřív,“ těší se z návratu klientů tatérka Markéta Rousová.

    Otevřít mohou v pondělí také salóny, které zajišťují takzvaný permanentní make-up. Vláda navíc v pondělí projedná návrh, aby kadeřníci nemuseli mít při své práci dvojí ochranu a štíty. Blesk Zprávám to potvrdil premiér Andrej Babiš. 

  • 8.Návštěvy dědečků a babiček v domovech

    Úsměv na tváři vykouzlí pondělí 25. května určitě nejednomu seniorovi, který žije v některém z domovů důchodců. Po více než dvou měsících totiž opět uvidí své příbuzné. Obnoví se s omezeními i provoz všech sociálních služeb, ale jen pro klienty do 50 let. Pro všechny by pak měla zařízení sociálních služeb začít fungovat za měsíc, 22. června.

    Velký zájem o návštěvy je například v krajském domově seniorů U Biřičky v Hradci Králové. I tady ale budou možné za respektování zvláštního režimu a přísnějších hygienických pravidel. Návštěva stejně jako v dalších zařízeních po celé republice nebude například možná bez předchozí domluvy s vedením zařízení.

    „V minulosti byly návštěvy možné prakticky kdykoli vyjma noci, nyní budou od 13:00 do 18:00 a v jednom čase na jednom oddělení mohou být návštěvy u dvou klientů, u jednoho v jednom čase nejvýše dva lidé. Návštěvě při vstupu změříme teplotu, zapíšeme identifikační údaje a označíme identifikační páskou, aby bylo zřejmé, že prošla kontrolou a je objednaná,“ varovala návštěvy například ředitelka domova pro seniory U Biřičky Daniela Lusková.

    A podobná praxe bude i v ostatních zařízeních. Vedení domovů musí pro návštěvníky i nadále zajistit roušky, dezinfekce rukou, dodržování předepsaných rozestupů. Pokud bude mít návštěva teplotu nebo jakékoliv příznaky nákazy, personál je do budovy nepustí.

    Podívejte se na web zařízení

    Na první týden obnovených návštěv zaznamenali v hradeckém domově seniorů enormní zájem o návštěvy. „V rezervačním systému máme už obsazenost 90 procent. Během pondělí se může tady vystřídat 50 návštěv, klientů je celkem 340. Návštěvy budou časově omezeny. Pokud budou v jídelně, tak na jednoho klienta připadá 45 minut, na pokoji 20 minut,“ řekla Lusková. 

    Povolení návštěv platí od pondělí také pro nemocnice. I tady platí, že mohou přijít na návštěvu maximálně dva, pokud možno rodinní příslušníci. Nemocnice musejí zajistit oddělení lůžek paravany, nebo jiné prostory pro možnost návštěv. Buď zvláštní místnosti, nebo například nemocniční parky. 

    Na Karvinsku mají smůlu úplně

    Ne všechny nemocnice a domovy seniorů či sociálních služeb ale otevřou. Jejich provozovatelé radí před návštěvou do zařízení zavolat, nebo navštívit webové stránky. Plošně zůstanou zavřené nemocnice například na Karvinsku. Nepovolí se tam ani akce nad 100 osob. Podle ministra zdravotnictví Vojtěcha kvůli situaci v Dole Darkov a přibývajícímu počtu nakažených horníků i jejich rodinných příslušníků.

  • 9.Sauny ano, ale bez ceremoniálů

    Omezená kapacita a přísná pravidla budou platit také například v bazénech a saunách. I jejich provoz může být ale od pondělí znovu obnoven. Někteří však nestihli na nařízení vlády zareagovat, a tak termín otevření posouvají.

    V bazénech například nebudou vodopády, divoké řeky nebo protiproudy. Dočasně zrušeny musejí být také saunové ceremoniály, ledové studny a krystalické ochlazení. Pobyt v sauně nebo plavání budou možné bez roušky. Odpočinout si mohou lidé také ve wellness. 

    Kapacita v těchto podnicích ale bude omezena, platit budou přísná hygienická a bezpečnostní opatření. 

    Lidé v Praze budou moci od pondělí navštívit Plavecký stadion Podolí. V areálu bude v jednu chvíli maximálně 300 lidí. K dispozici bude vnitřní i venkovní padesátimetrový bazén, v provozu nebude sauna, pára a atrakce v dětském bazénu.

    Aquapalace Praha se chystá na pondělní otevření, přestože bude moci využít jen deset procent kapacity. Ekonomicky by se nejnavštěvovanějšímu tuzemskému aquaparku vyplatilo mít dál zavřeno. Nucené přerušení provozu už ale prodlužovat nechce.

    Na koupaliště do saun by neměli chodit lidé, kteří mají nějakou infekční chorobu, nebo ti, kteří se jen necítí dobře. Lidé by se neměli shlukovat a i tady dodržovat rozestupy. Personál by měl preferovat bezkontaktní platbu. 

  • 10.Všechny taxíky znovu v provozu

    Od 25. května mohou začít jezdit opět všichni taxikáři. Tedy i ti, kteří měli dosud provoz zakázaný. V praxi však o velkou změnu nejde, většina taxislužeb, včetně těch alternativních, jezdila i nyní. Na šoféry s řádnou taxikářskou licencí se totiž zákaz nevztahoval. „Jedná se o krok vedoucí k odstranění veškerých pochybností, zda alternativní dopravci mohou taxislužbu provozovat,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

    Vláda kvůli šíření koronaviru původně zakázala od 16. března provoz taxislužeb s výjimkou taxislužby rozvážející potraviny nebo lidí s oprávněním řidiče taxislužby. Právě s tímto oprávněním ovšem mohli jezdit i řidiči s licencí alternativních přepravců, jako jsou Uber nebo Bolt. Například Uber tak přiděloval objednané jízdy jen řidičům s licencí. Během koronavirových opatření se některé společnosti přeorientovaly z přepravy lidí na rozvážku zboží. 

verka1 ( 25. května 2020 15:35 )

To asi nechtěly půjčit peníze ale sexem odpracovat 😄

mord ( 25. května 2020 07:57 )

Napráskat tu kradnúcí verbež, která si říká vláda karabáčem a hnát je. Toho ulhaného oligarchu až na Slovensko tam by mu rádi přidali obludná a nebezpečná pakáž, která opovrhuje lidmi. Důchodci ať si ho volí vždyť jim přidal na 8 květáků. čest

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa