Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Záhada dopisu pro Kuberu: Žádal o něj Hrad? Mynář je proti, Vystrčil zmínil nelogičnosti

Autor: simao - 
22. května 2020
21:35

Čínský dopis Jaroslavu Kuberovi (ODS), který zesnulého šéfa Senátu varoval před cestou na Tchaj-wan, zaměstnal tuto středu senátory. Ti si odhlasovali odmítnutí „výhrůžného tónu sdělení velvyslanectví Čínské lidové republiky z 10. ledna 2020“ - dopis dle nich překročil „hranici vměšování do vnitřních záležitostí ČR“. Otazník přitom visí nad tím, jak dopis vznikl. Deník N v minulosti uvedl, že si jej měl objednat kancléř Vratislav Mynář. Ten to kategoricky odmítá. O vzniku dopisu mluvil za zavřenými dveřmi se senátory již v březnu i šéf BIS.

„Čínský dokument žádal Hrad, řekla BIS,“ uvedl nyní Deník N. Odkazuje se přitom na výroky senátorů, kteří již v březnu na neveřejném jednání probírali záležitost s ředitelem Bezpečnostní informační služby Michalem Koudelkou. Nyní o tomto jednání senátoři mluvili na svém plénu.

Senátoři prý dostali „závažné informace“

Senátor a člen zahraničního výboru Jan Sobotka (STAN) totiž v Senátu popisoval: „My jsme dostali v neveřejném jednání závažné informace o vzniku toho dopisu, které se shodou okolností plně ztotožňují s tím, co uvádí Deník N. To je úplně přesně... Nebo není to úplně přesně. Tak dobře, teď na mě předseda kývá. Tak je to velmi podobné.“

Informace, které senátoři dostali, blíže nespecifikoval, pouze je opakovaně označil za „závažné“. „Já vidím, že nemůžeme nechat ležet to, že předčasně zemřel náš předseda Senátu jen tak. Já si myslím, že on zemřel pod tlakem, pod stresem, který minimálně byl vyvolán také tím dopisem z čínské ambasády. To předčasné úmrtí si myslím, že nemůžeme přejít jen tak mlčením,“ upozorňoval Sobotka.

„Obsah i teze dokumentu“ označil v Senátu za „skandální“ šéf zahraničního výboru a bývalý prezidentský kandidát Pavel Fischer. „To peskování ze strany Čínské lidové republiky je opravdu nechutné, odporné, do nebe volající,“ stěžoval si senátor Zdeněk Papoušek.

Mynář ukázal originál a spletl si datum

Kancléř Vratislav Mynář se ohledně čínského dopisu brání ve videu „Příběh jednoho listu papíru“ - jde o vysvětlení ke kauze výhrůžného dopisu, které se objevilo i na oficiálním účtu Pražského hradu na facebooku či na kanálu Youtube.

„Tady je ten dokument, jehož kopii dostal Jaroslav Kubera během novoročního oběda tří nejvyšších ústavních činitelů 15. ledna letošního roku. Jak vidíte, je to jedna strana A4 na hlavičkovém papíru čínské ambasády se dvěma razítky,“ ukazuje Mynář ve videu dopis, jehož kopii našla po smrti Kubery jeho manželka Věra.

Mynář přitom nepřesně uvádí datum, kdy se oběd uskutečnil. Kubera se na Hradě se Zemanem sešel 14. ledna, zatímco na dopisu je vidět, že jej hradní podatelna přijala 13. ledna a čínská ambasáda oficiálně vydala 10. ledna. Tehdejší šéf Senátu Kubera zemřel 20. ledna.

Vdova Věra Kuberová s dcerou Vendulou nedávno promluvily o tlaku, kterému měl čelit Kubera tím, že se choval před smrtí značně nezvykle.

Zaplatíte za to, vzkazovali Číňani

V dopise se píše mj. o tom, že by návštěva Kubery na Tchaj-wanu byla „vážné porušení uznání principu jedné Číny“ a „vážně ublíží cítění čínských lidí, uškodí přátelské atmosféře spolupráce mezi Čínou a Českou republikou, reputaci České republiky v čínské veřejnosti a zájmům České republiky“. 

„České podniky, které mají ekonomické zájmy v Číně, budou muset za návštěvu Taiwanu předsedou Kuberou platit,“ stojí doslovně v dopise.

Nejsem advokátem Číny, bránil se kancléř

Mynář dopis označil za „jednoduché politické stanovisko“ a nikoli dopis Jaroslavu Kuberovi. „Na tomto stanovisku není nic překvapivého,“ dodal ve videu s tím, že stejnou pozici drží Čína s ohledem na Tchaj-wan desítky let.

„Odmítám jakékoliv spekulace na téma, že si Kancelář prezidenta republiky měla objednat výhrůžný dopis z čínské ambasády, jako zcela nepravdivé a falešné. Vykonstruoval jej nízkonákladový a málo čtený Deník N s úmyslem očernit mě, pana prezidenta a Kancelář prezidenta republiky,“ míní přitom Mynář a uvedl, že není advokátem Číny, ale dobré jméno své a prezidenta bude hájit.

Vystrčil: Mynář objednávku dopisu dál odmítá

Na Mynářovu aktuální obhajobu ve videu reagoval v prohlášení senátor a 1. místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin se slovy: „Jsem nesmírně rozhořčen, že si nikým nevolení úředníci zprivatizovali ikonu české státnosti, Pražský hrad, do té míry, že jej používají k obhajobě svých neobhajitelných kroků.“

Na Hrad přitom tento týden vyrazil současný šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem, které se Mynář prý tentokrát neúčastnil. 

Vystrčil nyní pro Deník.cz uvedl při dotazu, zda Kubera přikládal dopisu nějaký význam: „Bohužel se na to pana předsedy Kubery už nemůžeme zeptat. Máme ale k dispozici vyjádření kancléře Mynáře, který byl prezidentem pověřen odpovědí na můj dopis hlavě státu. Ptal jsem se v něm, zda je pravda to, co píše Deník N, totiž že si ten dokument u čínské ambasády objednal kancléř Mynář. Toto tvrzení popřel, ale uvedl, že dopis byl podkladovým materiálem pro jednání prezidenta a předsedů obou parlamentních komor, které se konalo 14. ledna. Kdyby šlo o dokument s nulovým významem, nepředpokládám, že by se stal nedílnou součástí podkladových materiálů tří nejvyšších ústavních činitelů. To úplně nejde dohromady.“

Nelogičnosti v dění kolem dopisu?

Vystrčil přitom přiznává, že se mu Kubera před smrtí nesvěřil, že by dopis dostal. „Nesvěřil, a nevím o nikom, komu by o něm řekl,“ říká nyní Vystrčil. „Kancelář prezidenta republiky dlouhou dobu odmítala říct, jak se k ní dopis dostal. V nedávno zveřejněném videu ovšem pan Mynář říká, že onen jeden list papíru bez jakéhokoli průvodního dopisu přinesl někdo z čínské ambasády,“ podotýká Vystrčil.

Označuje to za nelogičnost. A táže se, proč tedy dopis pro Kuberu přišel na Hrad a ne do sídla Senátu. Vystrčil i před senátory upozorňoval, že je z jeho pohledu v případě čínského dopisu hned „několik logických nesrovnalostí“.

„Ten dopis je často zejména panem prezidentem popisován jako ′dopis Jaroslavu Kuberovi′. S tím, že zase někteří říkají, že to nebyl dopis Jaroslavu Kuberovi. Každopádně mu byl nějakým způsobem doručen či předán. A přestože to byl dopis určený z čínské ambasády Jaroslavu Kuberovi, tak byl doručen na Pražský hrad, a to v obálce, kde byl jeden list papíru a nebyl tam žádný další průvodní dopis, který by říkal, že je určen Jaroslavu Kuberovi, nebo případně říkal Hradu, co s ním má udělat. Takže to je první věc, která není úplně logická, ale vzbuzuje určité otazníky,“ upozorňoval Vystrčil.

Video  Předseda Senátu Jaroslav Kubera po novoročním obědě s prezidentem Milošem Zemanem a předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Není dneska žádného nástroje, jak se vysvětlení těchto nelogičností domoci nebo dopátrat, protože není povinností prezidenta republiky ani Kanceláře prezidenta republiky na některé dotazy odpovídat,“ varoval Vystrčil.

Tuto námitku prý Vystrčil sdělil i Zemanovi. „Řekl mi, že na tom nic divného nevidí, protože na Hrad chodí dopisy, které nejsou určené přímo jemu. A že existuje obecný příkaz, aby pak byly přeposlány těm, kterých se týkají,“ dodal nyní Vystrčil pro Deník.

Láska: Nátlakové akce prezidentské kanceláře

Mynář ve videu uvedl, že se nechce pasovat do role strážce odkazu Jaroslava Kubery, ale je mu prý „čistě z lidského hlediska líto, jak se jeho památku snaží zneužít k vlastnímu zviditelnění celá řada politiků a různých šarlatánů, ať už jsou to senátoři Láska, Hilšer, Fischer, kteří zřejmě na Jaroslava Kuberu kvůli cestě na Tchaj-wan nevybíravě tlačili“.

„Ruku v ruce s tím nátlakem, který se děje ze strany čínské ambasády, tak můžeme sledovat ale i nátlakové akce ze strany Kanceláře prezidenta republiky, v čele s panem Mynářem. Ta jejich akce, kterou zahájili proti některým politikům a proti některým médiím, je poměrně masivní. Ať už se podíváte na propagační video nebo video, které vytvořili, které je na oficiálních stránkách Hradu, kde útočí třeba na naše kolegy Pavla Fischera, na Marka Hilšera, na mě osobně, nebo v pozici předžalobních výzev, které obesílají různým institucím, novinářům, já sám jsem dostal také jednu předžalobní výzvu plnou určitých osobních invektiv a útoků, kterou vnímám víceméně jako zastrašování. Na dokreslení můžu říci, že pan Mynář nelenil a že na mě podal i stížnost České advokátní komoře,“ uvedl na plénu v Senátu Václav Láska, který byl mezi těmi, které Mynář ve videu jmenoval.

 „Mě opravdu znepokojuje tato situace, ta role prezidentské kanceláře, respektive prezidenta v těchto záležitostech je poměrně netransparentní, obskurní a připojil bych se tedy k tomu, co zde řekl pan senátor Láska, vypadá to, že ten prezident a celá ta kancelář je jaksi v symbióze s tou čínskou ambasádou,“ připojil se senátor Marek Hilšer. 

Senát přitom ve svém prohlášení „vyjadřuje přesvědčení, že cesty parlamentních delegací ČR na Tchaj-wan jsou v souladu s dlouhodobými zahraničně politickými zájmy ČR“.

Cesta na Tchaj-wan je blíž

Zda na Tchaj-wan skutečně Vystrčil vyrazí, není jisté. „Nedáváme mu úkol, dáváme mu podporu,“ uvedl Fischer v Senátu ohledně případné zahraniční cesty, kterou již Jaroslav Kubera podniknout nestihl.

„Jsem přesvědčený, že Čína se tím dokumentem vměšuje do vnitřních záležitostí České republiky a vyhrožuje jí, potažmo panu předsedovi Kuberovi,“ míní Vystrčil. „Cesta na Tchaj-wan by neměla být odplatou nebo mstou, nýbrž potvrzením směřování české zahraniční politiky,“ dodal s tím, že se cesta stává reálnější a reálnější.

Video  Jaroslav Kubera (†72) kouřil i ve vládním letadle, vzpomíná Miloš Vystrčil  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

monhtik ( 25. května 2020 21:27 )

Jistá nelogičnost tady je, a sice, hovoří se o výhružném dopise, který měl dostat Kubera. Proč jej senát, když tolik žvaní, nezveřejní. Pak tady máme tvrzení paní Kuberové, která údajně našla v aktovce manžela výhružný dopis. Našla něco takového opravdu, já myslím, že ne, protože jinak by ho zveřejnila, aby lidé věděli o co šlo. Paní Kuberová mluvila o všem možném, ale o textu dopisu ani slovo. Dopis, který zveřejnil pan Mynář, není adresován Kuberovi a není podepsán, což je při nejmenším podivné. Nevolnost a zvracení o kterém mluví paní Kuberová i její dcera mohlo být vyvoláno infarktem nebo jiným problémem se srdíčkem.

iFender ( 23. května 2020 05:50 )

Pamatuji se jak Kubera pred volbou przidenta porad opakoval,ze Milos v polovine mandatu sam odejde ze zdravotnich duvodu.Vidite byla to falesna prognoza a sam na ty svoje cigarka doplatil.Hulil jak fabrika dnes za tomohou cinani.

Manowar ( 23. května 2020 05:13 )

Deník N,to mluví za vše.

PPP150W ( 23. května 2020 00:11 )

A co vy? Který anál je váš slum?

PPP150W ( 23. května 2020 00:10 )

Jistě, zatím co Mynář a Nejedlý s Ovčáčkem, s příjmy jako celý senát jsou pro národ naprosto nepostradatelní. A to nehovořím o kausách a minulosti, která je provází. Kde hraničí vaše servilnost?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa