Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Až 5000 korun od státu na dovolenou v Česku, slibuje Dostálová. Kdo peníze dostane?

Autor: ČTK, Mii - 
22. května 2020
14:11

Státem dotované poukazy na dovolenou v Česku by podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) měly platit v létě. Vláda by podle ní mohla návrh projednat začátkem června a poukazy by se daly uplatnit v červenci nebo srpnu. Podle Dostálové je třeba se rozhodnout pro konkrétní model, zda bude podpora směřována plošně, nebo jen k některým, například nejvíce zasaženým místům. Ministryně také oznámila, že kvůli „lex voucher“ vyzve k jednání Evropskou komisi.

„Předpokládám, že hned začátkem června bychom to na vládě projednali, aby se to podpořilo a mohlo to být platné od července srpna,“ uvedla Dostálová. Nyní se podle ní vede především debata o tom, zda bude podpora plošná nebo sektorová. Ministerstvo je podle Dostálové v kontaktu s regiony a má informace o tom, že na léto jsou některé oblasti jako Jeseníky, Beskydy nebo Lipno obsazené. S problémy se ale potýkají místa závislá ve velké míře na zahraniční klientele. Týká se to velkých měst jako Praha nebo Brno, ale také lázní. „Určitě nechceme, aby se naše národní bohatství, což je lázeňství, dostalo do nějakých výrazných ekonomických problémů,“ řekla dále. Dokud není vybrán konkrétní model, je podle ministryně předčasné mluvit o tom, kolik za opatření celkem stát zaplatí.

V případě hodnoty poukázky se podle Dostálové uvažuje o rozmezí od 3000 do 5000 korun. Touto částkou přispěje stát. Podle Dostálové by šlo prakticky o slevu, protože záměrem je, aby člověk poukázku využil na ubytování na tři dny a více, a poměrnou část tedy doplatil.

Lidé si sami vyberou, kam pojedou

Původně se podle Dostálové vycházelo ze slovenského a maďarského modelu, který stojí na příspěvku zaměstnavatelů. Firmy se ovšem podle ní vzhledem k současné situaci proti návrhu ohrazovaly. V budoucnu by ovšem měly zájem se k projektu přidat, nebylo by to ale letos. Příspěvek by si následně mohly odečítat z daní.

O projektu Dovolená v Česku se podle Dostálové jedná mimo jiné s Národní ekonomickou radou vlády (NERV). Rada podle ní navrhuje také poukázky pro nízkopříjmové skupiny, jakými jsou například senioři, řekla.

Šéf vnějších vztahů Coca-Cola, člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy a člen NERV Petr Jonák dříve sdělil, že výhodou poukazů bude vlastní výběr spotřebitelů, u kterých provozovatelů je uplatní. Tak bude zároveň zajištěno, že se podpora dostane kvalitním podnikům a stát nebude udržovat stravovací a ubytovací zařízení, která by nepřežila i bez současné krize.

Poukazy podporují zástupci podnikatelů v cestovních ruchu. Podle nich kvůli současné situaci ztratí práci minimálně 30 procent lidí v oboru. V segmentu hotelů a restaurací se podle Jonáka odhaduje propad o více než polovinu, přičemž zaměstnáno tam je zhruba 200 000 lidí a počítalo se s tržbami 200 miliard korun.

Česko se za lex voucher bude bít 

Dostálová hovořila rovněž o poukázkách, které vydávají cestovní kanceláře lidem místo peněz za zrušené zájezdy. Kvůli zákonu přezdívaném „lex voucher“ bude chtít zahájit bilaterální jednání s Evropskou komisí. Odpověď na dopis EK, který obdržela před týdnem, ministerstvo podle ní připravuje. 

Na rozdíl od ostatních států český zákon podle Dostálové obsahuje výrazný sociální prvek. Poukaz místo hotovosti mohou totiž odmítnout senioři nad 65 let, zdravotně postižení, nezaměstnaní, rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené, osamělé samoživitelky a samoživitelé či lidé, kteří nemohou kvůli koronaviru pracovat. Peníze mohou rovnou požadovat také školy v případě školních zájezdů.

O peníze podle Dostálové ale nemusí přijít nikdo. Pokud klient CK poukaz nevyužije do 31. srpna příštího roku, bude mu muset být vrácena hotovost. Poukazy jsou podle Dostálové navíc stoprocentně pojištěny proti úpadku. EK by podle ní měla být v těchto krocích vstřícnější. Doporučení k vydávání poukazů představila 13. května, český zákon podepsal prezident Miloš Zeman už 20. dubna.

„My skutečně se budeme snažit prosazovat právě princip proporcionality, že přece nejde v takovéto krizi, na kterou ani evropská směrnice nemyslí, tak nejde jednu skupinu úplně zlikvidovat na úkor jiné skupiny. Mělo by to být určitým způsobem vyvážené. My jsme přesvědčeni, že ta vyváženost v našem zákoně je,“ uvedla Dostálová.

Kromě ČR dostalo vytýkací dopis EK kvůli stejné záležitosti dalších 11 evropských zemí. Ministerstvo pro místní rozvoj s nimi je podle Dostálové v kontaktu. „Myslím, že to bude na každém státu, ale už se na nás i některé země obracejí, abychom připravovali společné pozice,“ doplnila. Na vytýkací dopis EK upozornil minulý týden server iHned.cz.

bozatko77 ( 8. června 2020 21:36 )

Moje rec😉

janejaneja ( 23. května 2020 09:42 )

Učitelé by mohli vypomáhat přes léto v zemědělství, nebo čistit struhy kolem silnic-tady je přece tolik práce ! A za ty nekřesťanský prachy, co jim Babiš pořád cpe ? Makat !! Tady jasně vidí, do koho cpe špatně. Bez prodavaček by všichni pochcípali !!

disk ( 22. května 2020 21:09 )

To už jste darovala jednou, do ruk těch přerozdělovačů.
Ještě tak, aby se za cizí prachy dělali hodní.

disk ( 22. května 2020 21:08 )

Nechci žádné poukazy, stravenky, vouchery.
Ať sníží daně, dají lidem peníze a nechají na nich, jak s nimi naloží.
Neplatím si vládu proto, aby se ke mě chovala jako k malému děcku.

Markéta Fourová ( 22. května 2020 20:56 )

Za nás opět moře.tam si odpočinu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa