Fotografka sama za základ své tvorby považuje reportáž a dokument, zajímají ji hlavně životy lidí. Během své kariéry se neváhala vydat do míst plných nebezpečí, za reportáž o překupnících drog na afghánsko-pákistánských hranicích dostala čestné uznání Czech Press Photo.

Když jí před nedávnem VFN nabídla, aby exotické kraje vyměnila za chodby nemocnice, neváhala a vydala se mezi pacienty, kteří se léčí s nemocí covid 19. Strach z nákazy prý neměla. 

Fotoreportérka Alžběta Jungrová nafotila ve Všeobecné fakultní nemocnici pacienty, kteří onemocněli koronavirem.
Autor:  Alžběta Jungrová

Nákazy se nebála

„Nejsem riziková skupina. Kdy bych se náhodou nakazila, tak bych si to doma odležela a nic by se mi pravděpodobně nestalo,“ říká. Obavy měla v době, kdy se nákaza po Česku šířila, spíše o rodiče nebo prarodiče.

Celý cyklus fotografií vzniká při příležitosti letošního 230. výročí od založení nemocnice. Jungrová snaží dělat podobně rozsáhlý projekt každý rok, loni například zachytila život vězeňkyň v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou.

Fotoreportérka Alžběta Jungrová nafotila ve Všeobecné fakultní nemocnici pacienty, kteří onemocněli koronavirem.
Autor:  Alžběta Jungrová

Projekt na celý rok

Letos se tedy bude velkou část roku věnovat zachycení života lékařů i pacientů VFN.  Plánuje zachytit všechny prostory nemocnice včetně i například porodnice. Celá VFN se rozkládá na mnoha budovách po Praze. „Sama jsem překvapená rozsahem toho projektu,“ říká.  

Se všemi prostory se postupně seznamuje, aby poznala lidi, kteří tam pracují nebo se léčí a pak se postupně vrací a fotografuje. 

Cyklus fotografií, který z jejích návštěv vznikne, by měl být vystaven právě v areálu nemocnice počátkem příštího roku. „Mělo by to být hotové koncem roku, takže budu muset skončit někdy v říjnu, abych se tím proeditovala a vybrala snímky na výstavu,“ doplnila.

Fotogalerie
15 fotografií