Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Oblačno 7°C

Sáhnu na plast a nakazím se koronavirem? Přenos rukama není tak snadný, míní vědci

Autor: ula - 
25. května 2020
05:30

Přenos koronaviru nepřímou cestou rukama z kontaminovaných povrchů a předmětů podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) není tak snadný, jak se říkalo na začátku března. Zpočátku se hovořilo, že vir vydrží na některých površích, jako je např. plast, i dva dny. CDC ale vyřadila přenos z povrchů z hlavních způsobů šíření viru. Epidemiolog Rastislav Maďar nicméně varuje, že o přenosu viru víme jen velmi málo a nabádá k opatrnosti.

Studie na začátku března zmiňovaly, že koronavirus může přežít na některých površích až dva dny. V Česku o tom informoval náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula s tím, že by lidé měli věnovat zvýšenou pozornost dezinfekci často používaných ploch.

Podle studií kovy virus znehybňují. Na mědi nebo měděných klikách vydrží virus osm hodin, na příborech nebo nerezové oceli 24 hodin. „Nejhorší je přežívání na plastech, umělých botách, tam je to 48 hodin, a co se týče papíru, jako jsou bankovky, tak tam je to 24 hodin,“ vysvětloval Prymula.

Přenos z povrchu není tak častý?

CDC vydala zprávu, že koronavirus se nešíří tak snadno při dotyku z povrchů a předmětů, jak se původně předpokládalo. Nicméně stále připouští, že se člověk může nakazit, pokud se dotkne kontaminovaného povrchu a následně si sáhne na tvář, ústa či oči.

„Přenos z povrchů není tak častý, ale stále se o viru máme co učit,“ podotýká CDC trochu nejednoznačně na svých webových stránkách. 

Podle CDC se virus přenáší hlavně z člověka na člověka, i mezi těmi, kteří nevykazují žádné příznaky. Virus se šíří hlavně mezi lidmi, kteří jsou v těsném kontaktu, kašlají nebo kýchají.  Zároveň dodává, že se virus nešíří z domácích zvířat na člověka nebo naopak.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv minulý měsíc zdůraznil, že neexistují žádné důkazy, že by se virus přenášel např. z potravin nebo z jejich obalů.

Maďar: Přesnější informace přinese čas

Vedoucí epidemiologické pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar upozorňuje, že přesnější odhad míry rizika přinese až čas, a nabádá stále k opatrnosti.

„Dominantním způsobem přenosu nového koronaviru je rozhodně vzdušná cesta přímo z člověka na člověka, především na vzdálenost do dvou metrů,“ řekl Blesk Zprávám Maďar a dodal: „I kdyby se časem ukázalo na velkém souboru dat, že přenos viru nepřímou cestou rukama z povrchů a předmětů je mnohem méně častý, než se původně předpokládalo, hygiena rukou zůstane základním preventivním opatřením i nadále, jak tomu je u všech dalších virových respiračních nákaz.“

CDC doporučuje stále dodržovat odstup minimálně dva metry, samozřejmě také mytí rukou. Pokud nemáte k dispozici mýdlo a vodu, stačí dezinfekce, která obsahuje nejméně 60 % alkoholu. „Dezinfekci ploch a povrchů nevynechávejte!“ dodává CDC.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa