Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vojtěch chce zkoumat rizikovost profesí u koronaviru. Zmínil masové očkování proti chřipce

Autor: red, ČTK - 
22. května 2020
12:57

Na konci května odhaduje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) 9430 potvrzených případů covid-19, denně by jich mohlo přibývat asi 70. Hrozí spíš lokální ohniska a růst v Praze. Uvolnění opatření z 11. května masový nárůst nemoci nepřineslo, vyplývá z dat. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se chce proto začít připravovat na případnou podzimní vlnu nákazy, plánuje v této souvislosti masové proočkování české populace proti chřipce. Obě nemoci mají podobný průběh. Zmínil také, že ministerstvo bude zkoumat, jak jsou jednotlivé profese rizikové z hlediska koronaviru.

„Jsme 14 dní po masivním uvolnění opatření 11. května. Situace epidemiologická nezaznamenává žádné negativní trendy, uvolnění se na křivce negativně neprojevila,“ řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Téměř před čtrnácti dny se otevírala obchodní centra, zahrádky resuaurací a například kadeřnictví. K poslednímu rozvolnění dojde v pondělí.

Přes 66 procent pacientů už se vyléčilo. Hospitalizovaných je 150 lidí. Klesá i podíl úmrtí. „Na jednotkách intenzivní péče je nyní 33 lidí,“ řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Je to podle něj pozitivní číslo, které značí dobrý vývoj situace. 

Horníci do nemocnice nemuseli

Problematická jsou podle ministra lokální ohniska. Na Chebsku a Domažlicku se podle něj situace uklidnila. Teď je ohnisko na Karvinsku v dole Darkov. „Intenzivně se na tom pracuje, je to lokalizováno. I řešení je lokální, nikoliv plošné,“ dodal ministr. 

„Je tam 130 vyšetřených pozitivních pacientů,“ řekl Vojtěch. Nikdo z pracovníků OKD ale kvůli koronaviru nemusel do nemocnice a podle Vojtěcha se podařilo nenakazit rizikovou skupinu.

Nenakazili se ale pouze ti, kteří pracují v podzemí. „Nákaza se rozšířila ve více provozech OKD,“ řekla hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová. Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se rozhodla pro další testování, se kterým budou pomáhat medici a armáda. Hejtman kraje Ivo Vondrák (ANO) zvažuje vyhlásit stav nebezpečí v případě dalšího negativního vývoje.

Nákaza se rozšířila, protože se pracovníci hojně potkávali a promíchali se. „Důl Darkov měl třísměnný provoz, potom zavedl čtyřsměnný provoz a při tomto zavedení se začali mísit mezi sebou ti pracovníci z jednotlivých směn, které předtím byly oddělené,“ řekla hlavní hygienička Jarmila Rážová s tím, že hygiena nařídila návrat k třísměnnému provozu.

Vztyčený prst pro Pražany

Problematičtější je také situace v Praze, kde je podle Vojtěcha několik menších ohnisek a nemoc se mezi lidmi přenáší. „Je to signál pro občany Prahy, aby dodržovali nastavená hygienická pravidla,“ uvedl.

„V Praze je potřeba zvýšené ostražitosti,“ přidal ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek a zmínil, že je na místě mírně zdvižený prst pro Pražany. V Praze totiž každý den přibývá více než 15 diagnostikovaných pacientů.

Seniorů nad 65 let je podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška mezi nakaženými pětina, 11 procent je starších 75 let. Za květen podle něj přibylo celkem 940 nových pacientů, lidé nad 65 let tvořili 14 procent. Hospitalizováno bylo v květnu 124 lidí, vážných případů bylo 30.

V Česku se má zvýšit proočkovat proti chřipce

Ministerstvo se chce v souvislosti s vývojem pandemie zaměřovat na nemocnost covidem-19 v rizikových profesích. Kromě zdravotníků jde také například o pracovníky v gastronomii, u nichž se nemoc projevila častěji.

Resort bude pracovat na pandemickém plánu, který by se mohl využít v druhé vlně onemocnění. Ta se očekává na podzim. V souvislosti s tím pracovníci ministerstva pracují na přípravě národního doporučeného postupu pro léčbu pacientů s covid-19 a plánuje zvýšit proočkovanost proti chřipce. 

„Myslíme si, že to je jedna z poměrně perspektivních druhů terapií,“ řekl ministr Vojtěch k použití krevní plazmy vyléčených pacientů k léčbě nemocných. V Česku už se tímto způsobem léčilo devatenáct lidí. Nejvíc, tedy 664 lidí, doktoři léčili lékem Plakenyl. Rezort také bude pracovat na pandemickém plánu.

Pohybovenadany ( 22. května 2020 13:48 )

Prosím vás a taky Hliníka , ten se odstěhoval do Humpolce ! Hliníku , nepodceňuj to s tou rouškou !

Pohybovenadany ( 22. května 2020 13:45 )

Ja chci touto cestou pozdravit Milana z Indie ! Nazdar Milane !

Janek1 ( 22. května 2020 13:40 )

ANO
máme zde koronavir a zaplatíme očkování proti chřipce (nejlépe každému a na pojišťovnu) - co pak za to bude Vojtíšku?
To je tedy pan ministrem zdravotnictví - já bych raději dostal na nov. zuby to je taky dobrý na koronu

brano34 ( 22. května 2020 13:26 )

Vítejte v předvolebním boji
Péče o Babišovi voliče začíná být mimořádná. Za každou zázračnou vakcínu proti chřipce jeden hlas?
Na podzim v krajských volbách to bude vřít, a za rok v parlamentních volbách půjde do tuhého... Jen to chce přežít novou chřipkovou sezónu 2020/2021...
Vojtěchu a spol. co když očkování nepomůže a bude se umírat ve velkém?
Nové strany přibývají a volit chodí čím dál méně obyvatel...

Pohybovenadany ( 22. května 2020 12:21 )

Ja chci touto cestou pozdravit Milana z Indie ! Nazdar Milane !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa