Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Turistům se chce Španělsko otevřít v červenci. Do Řecka letecky už v půlce června?

Autor: ČTK - 
21. května 2020
14:51

Španělsko by se pro zahraniční turisty mělo otevřít v červenci, řekla dnes v rozhovoru s agenturou EFE místopředsedkyně španělské vlády Teresa Riberaová. Oficiální termín ale kabinet zatím nestanovil. Už v pondělí ministr dopravy José Luis Ábalos avizoval, že země se neotevře turistům dříve, než koncem června přestane platit omezení pohybu mezi španělskými provinciemi, zavedené v březnu kvůli pandemii covidu-19.

„Naše představa je spíše červenec než červen,“ řekla Riberaová na dotaz ohledně otevření země pro návštěvníky z ciziny. Připomněla také, že například v Číně, původním ohnisku nynější pandemie, nyní registrují nové případy nákazy importované ze zahraničí.

„Toho se obáváme. Výjimečně příznivá zůstává situace na Kanárských ostrovech, Baleárách či v Andalusii, když je omezen pohyb mezi provinciemi,“ uvedla místopředsedkyně vlády, která má v gesci plán uvolňování opatření. I ministr dopravy Ábalos v pondělí řekl, že si nedovede představit otevření země pro turisty, dokud nebude možný volný pohyb Španělů mezi domácími provinciemi.

Koupat se smí zatím jen na části španělských ostrovů

Podle postupného plánu uvolňování restrikcí stanoveného španělskou vládou by se mohla také už 25. května otevřít většina místních pláží i pro koupání. Dosud je na ně povolen vstup jen pro procházky či jogging. Koupat se smí zatím jen na části Kanárských ostrovů a Baleár, které jsou už v předposlední fázi uvolňování díky nízkým počtům případů nákazy. Většina tamních pláží je ale zatím opuštěná, protože ostrovy jsou zavřené pro turisty i domácí.

Španělský ostrov Mallorca během pandemie. Španělský ostrov Mallorca během pandemie. | Reuters

Po otevření pláží pro koupání chystají jednotlivé autonomní regiony Španělska vlastní pravidla, která mají zamezit šíření nákazy. Společným pravidlem bude udržet bezpečnou vzdálenost mezi rekreanty na pláži, čehož se má dosáhnout mimo jiné omezenou návštěvností. Možností je objednávání předem pomocí mobilních aplikací a vstup na QR kód, také slunečníky budou rozmístěny v bezpečných vzdálenostech.

Pláže, kůly, provazy

Některá města chtějí obsazenost pláží kontrolovat drony, jako například galicijské Sanxenxo na pobřeží Atlantiku. Jeho starosta Telmo Martín také před pár dny médiím ukázal, jak by nově pláže v jeho městě mohly vypadat. Byly by rozdělené na místa oddělená dřevěnými kůly a provazem.

Tato opatření mají chránit návštěvníky pláže před koronavirem. Tato opatření mají chránit návštěvníky pláže před koronavirem. | reprofoto Concello de Sanxenxo

A zatímco Španělé smí na pláže zatím jen na procházku, v Řecku už se od soboty na nich mohou i koupat. Na řeckých plážích smí ale být současně jen 40 lidí na 1000 metrů čtverečních, vzdálenost mezi slunečníky s pouze dvěma lehátky musí být minimálně čtyři metry. Bary na plážích smí nabízet jídlo a pití jen z okénka, zakázán je tam prodej alkoholu i kontaktní sporty.

 

Řekové budou namátkově testovat na koronavirus

Turistická sezóna ale v Řecku začne až 15. června, kdy se otevřou i sezónní ubytování. Celoročně provozované hotely se smí otevřít už 1. června. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis také ve středu uvedl, že od 1. července vláda povolí přímé mezinárodní lety do turistických destinací.

Řecký ministr turistiky Charis Theocharis posléze upřesnil, že od poloviny června budou moci létat spoje jen na aténské letiště, a to ze zemí s nízkým výskytem covidu-19, jako příklad uvedl Bulharsko a Německo. Ministr také dodal, že návštěvníci nebudou muset mít zdravotní potvrzení, ale na letištích se budou dělat namátkové testy na koronavirus. Nyní jsou omezené lety z ciziny povoleny také pouze na aténské letiště, kde jsou všichni příchozí testováni na covid-19.

Matos7 ( 21. května 2020 15:32 )

Jedte třeba do pr.ele a Covid 19 si zaplate ze svého

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa