Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Dominiček (5) se narodil se vzácnou genetickou poruchou: Maminka samoživitelka prosí veřejnost o pomoc

Autor: DH - 
23. května 2020
19:46

Osud připravil malému Dominikovi v útlém věku takové trápení, jaké většina lidí nezakusí za celý život. Hoch trpí vzácnou mutací genu GRIN1, která u něj způsobuje těžkou mentální retardaci, poruchy zraku i sluchu a celkově více než deset diagnóz! Maminka se o něj navíc stará úplně sama a péče je velmi náročná. Zuzana proto prosí o pomoc veřejnost.

Zuzana je samoživitelka ze Šumperka a stará se o synka Dominika,který se narodil s třetím typem mutace genu GRIN1, nejtěžší formou této poruchy.

To u Dominika způsobuje epilepsii, těžkou mentální retardaci, poruchu zraku a sluchu, atrofii, dystrofii a další diagnózy, kvůli kterým je prakticky od narození jednou nohou v nemocnici.

Dominik přišel na svět 1. dubna roku 2015 a vše se zdálo být v pořádku. Bohužel, opak byl pravdou. „Když začal plakat, přestával dýchat a modral, takže jsem si ho nemohla nechat u sebe a byl pod dohledem sestřiček v šumperské nemocnici,“ popisuje maminka Zuzana počátky, kdy byl její syn dehydratovaný, protože se nepřisál při kojení. Kvůli svalové slabosti měl s maminkou cvičit Vojtovu metodu, ale pouze u ní plakal. „A já s ním,“ přiznává s odstupem statečná žena.

Tak začal Dominikův boj, při kterém mu postupně lékaři diagnostikovali epilepsii a další nemoci. Svých prvních pět let strávil po nemocnicích, výživa probíhala přes sondy. Jeho imunita byla navíc tak ochablá, že ho v roce 2019 o život málem připravil těžký zápal plic. Dominik to ale nikdy nevzdal, bojuje dál.

O chlapce se denně stará jeho maminka. Má to ale složité. Je sama a potřebovala by například nové auto. „Moc bychom si ho přáli. Naše současné je moc nízké, je čím dál těžší dávat Domču do sedačky, do kufru se nám nevejde náš speciální kočárek,“ smutní Zuzana. „Velkou pomocí by nám byla veřejná sbírka s transparentním účtem,“ přiznává maminka, která se nakonec domluvila s nadačním fondem Dobrá srdce a sbírku zrealizovala.

„Výtěžek ze sbírky bych použila na cvičení v Ostravě, které bohužel pojišťovna neproplácí a Domčovi by cvičení moc pomohlo, posunulo by nás zase o kus dál. Také na pomůcky, které Domča potřebuje - inhalátor, filtry do tracheostomie, odsávačky. Nejsem zvyklá prosit o pomoc druhé, ale v téhle situaci bych pomoc moc uvítala. Vlastně za jakoukoliv pomoc budu moc ráda,“ uzavřela maminka.

Lidé mohou Dominičkovi a Zuzaně finančně pomoci zasláním daru na transparentní účet nadačního fondu Dobrá srdce. Číslo účtu je 2700977831/2010, variabilní symbol 203202. Více informací je k dohledání na internetové stránce fondu.

Video se připravuje ...
Další videa