„Lidi si myslí, že chlastám,“ šokoval nyní Mrkvička, jenž je milovníkem jara a kvetoucí přírody, a tak si rád lehne v parku na trávu, kde má výhled. Bohužel mu radost kazí kolemjdoucí lidé, kteří o něm nehezky mluví. „Bylo mi ten den zrovna blbě. Pak slyším, jak si lidi pohoršeně povídaj o tom, že jsem asi přebral. Koukají na mě jako na nějakého opilce. Mrzí mě to, že na mě útočí, ale co s tím nadělám,“ postěžoval si herec kamarádovi.

Bohužel mu nemoc postupně bere všechno, dokonce mu ničí i paměť, která je pro hereckou profesi stěžejní. Kvůli tomu tak držitel ceny Thálie s dalšími rolemi již nepočítá. „Čeká mě léčebna dlouhodobě nemocných anebo rakev, jsem smířen,“ přiznal před časem pro Aha! drsně.

Z toho důvodu ostatně také napsal i závěť. „Chci po sobě mít čistý stůl, protože ta nemoc se pořád zhoršuje,“ vysvětlil představitel učitele Emila ze seriálu Policie Modrava, kterého Parkinsonova choroba proměnila z komunikativního a veselého chlapíka spíše v samotáře. Straní se už i těch nejbližších přátel. „Nechci, aby za mnou někdo chodil,“ přiznal loni na podzim. Tehdy se ještě ukázal v Národním divadle na předávání Thálií, další veřejné akce už ale spíše vynechává.

Na konci února ale udělal výjimku, když dorazil na oslavu 85. narozenin kamaráda herce Rudolfa Jelínka v klubu vinohradského divadla. Moc dlouho ale nezůstal a pospíchal pryč. Když ho všichni ujišťovali, že vypadá moc dobře, jen se smutně usmál: „Nenechte se mýlit!“

Co je Parkinsonova choroba?

Ovlivňuje také vzpřímené držení těla, často tedy dochází k pádům, obvyklá je typická šouravá chůze a často dochází k zamrznutí či váhání před prvním krokem. V tomto případě pacient podupává na místě a nedaří se mu vykročit.

VIDEO: Držitel Thálie Ladislav Mrkvička: Ocenili mě potleskem, který se se mnou loučil.

Video
Video se připravuje ...

Držitel Thálie Ladislav Mrkvička: Ocenili mě potleskem, který se se mnou loučil. Hana Höschlová, Aleš Brunclík

Fotogalerie
34 fotografií