Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kriminalista Markovič o dopadení spartakiádního vraha: První výslech trval celou noc!

Autor: Jindřich Bíč, zf - 
20. října 2022
15:52

Emeritní vyšetřovatel Jiří Markovič zemřel 20.10.2022. Případ spartakiádního vraha patřil mezi jeho nejznámnější případy. Jiří Straka byl mezi únorem a květnem roku 1985 let postrachem pražských žen a dívek. Mladý učeň své oběti znásilňoval a jeho brutalita vůči ženám případ od případu rostla. Na vyšetřování se podílely asi dvě stovky policistů. Po dopadení se Straka doznal ke třem vraždám. Přiznání se rodilo celou noc.

Po dopadení Straka neměl ani potřebu dlouho zapírat. Výslech začal 22. května odpoledne a trval do pozdních hodin. V době 17:30 až 21:00 hovořil především o vlastní osobě a rodině. Vyjadřoval se ke kamarádům, ke svým studijním výsledkům a zálibám.

Popsal také, že před rodiči předstíral, že odjíždí z domova na internát v odpoledních hodinách. Ve skutečnosti ale zůstával v Praze a celou noc prochodil ulicemi, kde si vytipovával a posléze sledoval dívky i ženy, které by mohl okrást, oloupit nebo znásilnit.

Video  Spartakiádní vrah. Teprve 16letý Jiří Straka znásilňoval a vraždil bez kouska citu. Ve vězení ho vykastrovali a pokusili se ho oběsit  - Videohub
Odemknout video

Ve 22:55 dostal obviněný čaj, od 23:15 až do 01:30 pokračoval výslech líčením jeho první vraždy. „Je mladistvý a nemůžete ho po půlnoci vyslýchat,“ upozorňovala advokátka a Jiří Markovič řekl: „Fajn, Jirko, jak to bude?“ A Straka odpověděl:

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání