Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krejčířův vysněný návrat do Česka? Benešová varuje: Fešáčtější kriminál i velká hrozba

Autor: simao, ČTK - 
20. května 2020
08:12

Uprchlý a odsouzený podnikatel Radovan Krejčíř je nadále ve vězení v Jihoafrické republice a před časem vzkázal, že se bojí o život. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) nyní pro MF Dnes promluvila o tom, že považuje případný návrat Krejčíře za obrovské bezpečnostní riziko.

České ministerstvo spravedlnosti je nadále v kontaktu s jihoafrickým ministerstvem. „Jsme, ale žádné posuny tam nebyly. Má to v gesci pan náměstek Kohout a ten chodí vyjednávat. Je v pravidelném kontaktu s panem náměstkem Smolkem z ministerstva zahraničních věcí. Pokud já sama vím, tak se nic zatím nezměnilo. Na tahu je ministr spravedlnosti Jihoafrické republiky,“ uvedla pro MF Dnes ministryně Marie Benešová.

Česko o Krejčířův návrat zažádalo oficiálně v roce 2007. „To jsme ani nevěděli, že spáchá další zločiny. A to už nelze vzít zpátky,“ upozorňuje ministryně.

„Už se to táhne dlouho. To téma se pořád vrací, například kvůli tomu požáru vily. Zřejmě by stál o to se vrátit, protože tady ho čeká fešáčtější kriminál než tam. Je to však obrovské bezpečnostní riziko,“ dodává Benešová.

Krejčíř si v minulosti stěžoval na podmínky ve vězení v JAR a tvrdil, že se ho jihoafrické úřady snaží zabít nebo vytvořit takové podmínky, aby se zabil sám.

Tvrdil mimo jiné, že žije v cele o ploše 3,9 metru čtverečních, což neodpovídá mezinárodně uznávanému minimu 5,5 metru čtverečních. Stěžoval si na nekvalitní matraci, z níž ho bolí záda, na vězeňskou stravu a na to, že mu byl zabaven počítač a nemůže se tak přes komunikační program Skype spojit s rodinou.

Krejčíř uprchl z České republiky v roce 2005, v JAR žije od roku 2007. Pražský vrchní soud mu loni v březnu pravomocně potvrdil za pokus o vytunelování státního podniku Čepro a za řadu dalších činů souhrnný trest 15 let vězení.

Krejčíř je v JAR vězněn od roku 2013, v roce 2016 zde byl odsouzen k 35 letům vězení za pokus o vraždu, únos, mučení a obchod s drogami.

frantacizek ( 20. května 2020 11:40 )

ale tak tenhle Maruško jede podle plánu a má někde schovanou VATU minimálně na ty 3 měsíce.. ale nechte ho na sluníčku v JAR, my tady jsme na frontě s virem, ještě si přidávat starosti s útěkem nějakého gangstera, už tak nám tady jede korupce v nejvyšších patrech politiky..

.tg.bb ( 20. května 2020 11:27 )

Tak prý nejde to vzít zpátky, Mařenko? Ale jdi ty popletená. Nebo navedená.

moudivlacek ( 20. května 2020 10:26 )

Já nějak nechápu, proč by měla ČR usilovat o návrat zločince, vraha, prodavače fetu a kdoví co ještě spáchal. Vždyť odtud utekl, že se tu "nedá žít"....že je mu líp na Seychelách a pak v JAR. Jen ať si to tam odkroutí.

franz ( 20. května 2020 09:31 )

Ty prachy zvládnou v tomto"kapitalismu" úplně, ale úplně všechno.

kakamilek ( 20. května 2020 09:30 )

No tak to by si pomoh. Zřejmě jsi Narcis pořád před zrcadlem a nesleduješ volební preference. Ten by oprášil staré vazby na Bureše...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa