Pražský magistrát chce využít koronakrize a plánuje uzavírku části Smetanova nábřeží pro automobilovou dopravu. Zhruba 200metrový úsek od kavárny Slavia po konec parku Národního probuzení budou řidiči ve směru od Národního divadla objíždět od soboty minimálně do konce září. V uzavřeném silničním pruhu vzniknou předzahrádky a časem se budou konat kulturní akce.

Podle zástupce primátora a radního pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) jsou automobily na nábřeží v menšině a většinu provozu tvoří chodci. „Místo se dá snadno objet a nepředpokládáme zásadní komplikace,“ řekl Blesku. Za „naschvál“ považuje krok magistrátu radní pro dopravu Prahy 1 Richard Bureš (ODS). Vedení radnice, na jejímž území se nábřeží nachází, se podle něj o uzávěře dozvědělo až z tisku. Ulice Divadelní a Karolíny Světlé, kterými budou auta zavřený úsek objíždět, jsou podle něj navíc rezidenční. „Historicky se tam podařilo dopravu zklidnit,“ doplnil. Radnice chce nyní čekat do víkendu, kdy situaci vyhodnotí a přijme opatření.

Experti tuší problém!

Problémy tuší dopravní expert Roman Budský. „Je otázka, co to bude znamenat pro místní obyvatele,“ řekl Blesku s tím, že podle něj nemá Praha k dispozici potřebné analýzy. „Kolikrát se auta objeví někde, kde je nikdo nečeká. Můžou to zkoušet přes druhou stranu řeky, Malou Stranu nebo Strahov,“ dodal s tím, že dopravní zatížení nábřeží je značné a přilehlá Divadelní ulice nemá kapacity na to, aby odkloněné vozy pobrala.

Za zrovna „nejšťastnější“ nepovažuje krok ani další expert přes dopravu Jan Pechout. Provoz se podle něj převede do přilehlých ulic, kde na něj lidé nejsou zvyklí. Řidiči zvyklí místem jezdit po paměti podle něj navíc můžou začít zmatkovat.

Zavřít celé nábřeží?

Naposledy Praha experimentovala se zavíráním centra města pro automobily loni na podzim, kdy na několik týdnů uzavřela souběžně jak Smetanovo nábřeží, tak Malou Stranu. Oblasti zůstaly průjezdné jen rezidentům a dopravní obsluze. S nápadem na trvalé uzavření Smetanova nábřeží pro osobní automobily a vytvoření klidové zóny ale hlavní město koketuje již od roku 2012, kdy mu primátoroval Bohuslav Svoboda (ODS).

Fotogalerie
58 fotografií