Rod Petřvaldů, z něhož bohatý a urozený hrabě Jan Dětrich pochází, zámek Buchlovice údajně nechal vystavět jako dar pro svou manželku italského původu Eleonoru z Colonna-Felsu. Nemohla totiž přivyknout tomu, jak je jejich dosavadní sídlo, tedy hrad Buchlov, nepříjemně chladný.

Nedochovaly se záznamy, kdo zámek ve stylu italské barokní vily, navrhl. Ví se, že jeho stavba byla dokončena roku 1707. Roku 1800 se stal jeho majitelem rod Berchtoldů. Na základě tzv. Benešových dekretů byl zámek po 2. světové válce zestátněn. Nynější podobu dostal až počátkem 20. století. Zásadní úpravy se tehdy konaly pod taktovkou architekta Dominika Feyeho.

Prohlídky

Základní prohlídka návštěvníky zavede do obytných a reprezentativních prostor zámku, v jehož zdech přední politikové té doby rozhodovali o osudech Evropy. Význam zámku značně stoupl kolem roku 1900 za vlády hraběte Leopolda Berchtolda. Elegantní a šarmantní majitel působil v rakousko-uherských službách jako diplomat na velvyslanectvích v Londýně, Paříži a Petrohradě.

Právě z tohoto období pochází také současná podoba zámku i luxusně zařízené interiéry. Zcela mimořádný význam má též barokní zahrada a rozsáhlý anglický park, řazený mezi nejkrásnější v Česku. Uprostřed mezi budovami je dvůr s centrální kašnou. Honosný tzv. Dolní zámek zase sloužil mimo jiné k ubytování hraběcí rodiny. Zajímavá je sala terrena v přízemí této budovy s bohatou štukovou výzdobou a mozaikovými ornamenty na stěnách pod hlavním sálem.

Součástí prohlídky je i vstup do barokní zahrady a rozsáhlého anglického zámeckého parku. Jeho areál a zahrady v Buchlovicích si můžete projít s výkladem průvodce nebo sami. Jedinečné jsou zejména prvky italské barokní zahrady a jejich spojení s částí přírodně krajinářského parku. 

Vstupné na základní prohlídku s výkladem v češtině:

  • Dospělí 180 Kč
  • Děti do 6 let zdarma
  • Mládež do 18 let 130 Kč
  • Rodinné (2 dospělí + 1-3 děti do 15 let) 480 Kč
  • Senioři nad 65 let 130 Kč
  • Držitelé průkazu ISIC, EYCA 130 Kč
  • Držitelé průkazu ZTP, ZTP/P zdarma
  • Průvodci ZTP/P zdarma
  • Držitelé průkazu ICOMOS, Národní muzeum a organizací ministerstva kultury zdarma
  • Novináři po předchozí akreditaci zdarma
  • Držitelé volné jednorázové nebo rodinné vstupenky NPÚ zdarma
  • Organizovaná skupina MŠ, ICOMOS, ZTP, ZTP/P, NM a MK s rezervací 20 Kč/os

Prohlídku nutné rezervace pro skupiny nad deset osob.

Zajímavosti

Leopold Berchtold v roce 1908 na zámku Buchlovice uspořádal schůzku ruského a rakousko-uherského ministra zahraničních věcí, která vedla k politickému rozdělení sfér vlivu na Balkáně a následné anexi Bosny a Hercegoviny rakouskou armádou. Díky svým schopnostem byl Berchtold v roce 1912 jmenován předposledním rakouským ministrem zahraničních věcí.

Tipy na výlet

Jen pár kilometrů od Buchlovic najdete rozhlednu Doubí, která byla postavena v roce 2006. Má podobu dřevěné strážní věže. Její ochoz je ve výšce pěti metrů nad zemí a vede na něj 33 schodů. Když již zavítáte na místní zámek, byla by škoda nezhlédnout hrad Buchlov (jsou od sebe vzdáleny vzdušnou čarou tři kilometry). Aspoň pochopíte, proč jej Italka s radostí vyměnila za zámek Buchlovice.