Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Chystáte se doma malovat? Barvu stěn vybírejte pečlivě. Může mnohé ovlivnit

/
  • (iStock.cz)
    10. června 2020 ● 06:00

    Ještě než vezmete do ruky váleček a štětec, dobře si rozmyslete, jakou barvu zvolíte do svého interiéru. Rozhodně nestačí jen vaše náklonnost k určitému odstínu. Barvy totiž mají vliv na naši psychiku víc, než si dokážeme připustit…

    Správná volba barev na stěnách vašeho bytu může zásadně ovlivnit nejen celkový vzhled a styl, ale i naši vlastní náladu. Některé v nás vzbuzují vášeň a touhu, podporují chuť k jídlu, jiné probouzí agresi, uklidňují anebo motivují k ještě lepším pracovním výkonům. Pokud tedy plánujete proměnu interiéru, neřiďte se jen módními výstřelky a barevnost volte s rozmyslem. A pamatujte, že vliv nemá jen určitý odstín barvy, ale i její sytost. Přečtěte si, jak na nás jednotlivé barvy působí a jak je správně kombinovat…

  • 1.

    Žlutá barva

    malování
    Autor: iStock.cz

    Žlutá je barva intelektu a optimismu. Odstíny této barvy se dobře hodí do dětského pokoje nebo do pracovny, protože pozitivně stimulují myšlení a schopnost soustředit se. Ale pozor! Tato barva není vhodná pro hyperaktivní děti, které by ještě více „zaktivizovala".

  • 2.

    Modrá barva

    malování
    Autor: iStock.cz

    Modrá je nositelkou ideálů, čestnosti a inspirace. Tato chladnější barva se skvěle hodí do ložnice, protože má uklidňující účinek. Modré tóny se nehodí do kuchyně nebo do jídelny, jelikož potlačují chuť k jídlu.

  • 3.

    Zelená barva

    malování
    Autor: iStock.cz

    Zelená je barvou přírody a uzdravování. U zelené barvy vždy záleží na tom, jestli zvolíme teplý (trávová, žlutozelená) nebo studený (mátová) odstín. Obecně je vhodná do ložnic, obýváků i pracoven, protože má uklidňující, příjemné vlastnosti. 

  • 4.

    Červená barva

    malování
    Autor: iStock.cz

    Červená je barvou života a fyzické aktivity. Představuje sílu, energii a vášeň. Je vhodné ji použít tam, kde chcete zvýšit pozornost a aktivitu. Podporuje také chuť k jídlu a stimuluje naše smysly, proto se hodí například do kuchyně. Ale pozor! Červená by se měla používat velmi střídmě a s rozvahou – nepatří do dětských pokojů (pouze ve formě doplňků), naopak v ložnici může působit eroticky. Ve větším rozsahu může tato barva naopak unavovat. Kombinujte ji proto s klidnějšími odstíny.

  • 5.

    Oranžová barva

    malování
    Autor: iStock.cz

    Oranžová je spojována s energií a se zdravím. Pokud ji použijete na větší plochy, vyvolává pocit pozornosti a prozáření prostoru. Dobře se proto hodí do dětských a obývacích pokojů. 

  • 6.

    Bílá barva

    malování
    Autor: iStock.cz

    Bílá představuje dokonalost, ideál a pravdu. Působí klidně a vyváženě. Je to neutrální barva, kterou můžete použít kdekoliv. Na trhu můžete sehnat několik druhů bílé barvy – do interiérů ale vždy vybírejte tu nejkvalitnější (má označení polar nebo profi), kde je nejvyšší podíl bílých pigmentů. Taková barva bude mít nejlepší vlastnosti a bude opravdu bílá.

  • 7.

    Černá barva

    malování
    Autor: iStock.cz

    Černá může být vnímána negativně. Vypovídá o narušené osobnosti, o negativním myšlení a stresu. Pokud ji přesto chcete zakomponovat do svého bytu, kombinujte ji se živými a s čistými barevnými odstíny, jako jsou oranžová a žlutá.

  • 8.

    Jak barvy kombinovat?

    malování
    Autor: iStock.cz

    • Zvolte dominantní barvu, která by měla odpovídat zamýšlenému vyznění v prostoru.
    • Světlá barva na stropě místnost opticky zvyšuje. Ale platí to jen tehdy, když jsou stěny vymalované tmavší a teplejší barvou.
    • Barvy ovlivňují to, jestli místnost působí teple nebo studeně, hlučně nebo klidně. Stěny natřené teplými barvami se zdají být bližší, studené naopak vzdálenější. V jedné místnosti nepoužívejte společně více než tři barvy.
    • Pozor na extravagance - k očekávanému dojmu patří i to, že podlaha by měla být spíš tmavá, a strop naopak světlý.
    • Pozor si dávejte na výrazné a nápadité vzory. V divokém prostoru byste se nemusela cítit příjemně. Ideální je spíše jistá neutrálnost.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy