Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Mynář ukázal originál výhrůžného dopisu Číny: Kuberu nemohl překvapit, tvrdí

Autor: sab - 
18. května 2020
21:36

Oficiální cestou o kauze čínského dopisu pro zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu prezidentův kancléř Vratislav Mynář mluvit nechtěl. Odmítl několik pozvání na jednání zahraničního výboru ve Sněmovně, kde po něm chtěli vysvětlení spekulací, že výhrůžný dopis varující před cestou na Tchaj-wan objednal právě on. Nyní si kancléř nechal natočit video na sociální sítě, ve kterém tvrdí, že Kuberu obsah dopisu nemohl překvapit a hájí postoj Číny. Jaroslav Kubera dostal kopii dopisu na novoročním obědě u prezidenta Miloše Zemana a podle blízkých ho rozrušil. Jen pár dní poté zemřel.

Video na oficiálním profilu Pražského hradu doplňuje dramatická hudba a články, které hovoří o údajných krocích prezidentova muže komentuje jako „senzační“. Prezidentova kancelář celý snímek nazvala „Příběh jednoho listu papíru“. Hájí v něm postoj Číny a zdůvodňuje, proč by návštěva předsedy Senátu na Tchaj-wanu nebyla dobrý krok.

Šéf zahraničního odboru Hradu Rudolf Jindrák ve videu mluví o tom, že žádný z představitelů významných států na Tchaj-wan, který Čína považuje za svoji součást, nikdy nejel. 

Doplnil také, že jediný z představitelů států EU, kdo Tchaj-wan navštívil, byl předseda belgického Senátu. „Toto bylo z té čínské strany vnímáno jako velmi až nepřátelské gesto,“ říká Jindrák ke zdůvodnění, proč Kuberovi ani prezident Miloš Zeman cestu neschvaloval a snažil se mu ji vymluvit.

Hlavní roli ale v celém jedenáctiminutovém videu hraje kancléř Vratislav Mynář. Podle hlasu ve videu má Mynář divákům říct, „jak to bylo doopravdy“. „Předně se nejedná o žádný dopis panu Kuberovi. Dokument mu není adresován a dokonce není ani podepsán. Je to jednoduché politické stanovisko Čínské republiky,“ říká Mynář s tím, že dopis neměl žádné jiné přílohy.

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář natočil video o výhrůžném dopise pro zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu. (18. 5. 2020) Prezidentův kancléř Vratislav Mynář natočil video o výhrůžném dopise pro zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu. (18. 5. 2020) | Facebook Pražský hrad - Kancelář prezidenta republiky

I Mynář ve videu vysvětluje, proč Čína nechce, aby na Tchaj-wan nikdo významný jezdil. Nemá totiž vytvářet dojem, že jde o samostatný stát. „Tuto pozici Čína drží desítky let a pan Kubera o ní věděl minimálně od března roku 2019,“ říká s tím, že o možných důsledcích cesty Kubera mluvil v mediích a dodává: „Ničím, co bylo v tomto dokumentu, tak nemohl být překvapen,“ říká striktně Mynář k „výhrůžnému“ dopisu.

Články, ve kterých na základě svých zdrojů média hovoří o Mynářově roli v kauze čínského dopisu, video ironicky komentuje. Objevily se prý „jakoby náhodou“ v předvečer volby nového předsedy Senátu. 

Kontrolovat mě může jen prezident, brání se Mynář

V souvislosti s dopisem se Mynář ve videu „navezl“ do předsedy hnutí STAN Víta Rakušana, který je členem sněmovního zahraničního výboru. Ten se spekulacemi ohledně čínských výhrůžek předsedovi Senátu Kuberovi zabýval a chtěl kauzu prošetřit. Na jednání poslanci několikrát zvali právě prezidentova kancléře a prosili ho o jeho stanovisko a vysvětlení. Ten ale vždy odmítl.

„Sněmovna není kontrolním orgánem prezidenta a jeho úřadu. Jako úředník Kanceláře prezidenta republiky spadám výhradně do kompetence pana prezidenta, který je nejvyšším voleným představitelem České republiky,“ hájí se Mynář. Podrobné stanovisko podle svých slov ale výboru zaslal.

Prezident se už v minulosti svého kancléře zastal. „Pan kancléř veřejně prohlásil, že Deník N lže a že k ničemu takovému nedošlo. Tak co chcete víc?“ řekl prezident na Frekvenci 1.

„Kubera dopis v aktovce zřejmě zapomněl“

Dopis Kubera dostal dva dny poté, co do hradní podatelny 13. ledna dorazil, podle Mynáře ho tam doručil zástupce čínského velvyslanectví. Bylo to na obědě s prezidentem Milošem Zemanem a předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Od té doby se podle manželky Věry Kubera choval podivně. Po dalších dvou dnech následovalo podle vdovy podezřelé setkání Kubery s čínským velvyslancem za zavřenými dveřmi a 20. ledna předseda Senátu zemřel. Na tom, že na Tchaj-wan pojede, stále trval.

„Řekli jsme si, že nebudeme ani nic jíst, ani nic pít, ale co mu dávali v té místnosti, kde byl sám, já nevím. Ale něco se tam dít muselo, protože pak se projevoval úplně nestandardně k jeho stylu života,“ komentovala návštěvu na čínské ambasádě Věra Kuberová. Společně s dcerou se v médiích nechala slyšet, že čínský tlak se na smrti jejich otce a manžela podepsal. Kritizovala chování prezidenta i slova jeho kancléře.

Mynář už dříve reagoval, že Kuberová některé věci vnímá citlivěji, než se ve skutečnosti staly a dodal také, že Jaroslav Kubera zanedbával své nemoci. Že by měl dopis, který právě Věru Kuberovou vystrašil, objednat, odmítl.

Dopis, který vdova v aktovce svého zesnulého muže našla, tam podle Mynýře Kubera zapomněl. „Což jen dokazuje, jakou důležitost mu přisuzoval,“ myslí si Mynář.

Video Hrad zveřejnil den před tím, než se má s prezidentem Milošem Zemanem sejít nový předseda Senátu a Kuberův přítel Miloš Vystrčil (ODS). Ten hlavě státu posílal už tři dopisy, ve kterých ho prosil o vyjádření k celé kauze dopisu, který je i podle něj výhrůžný. Miloš Zeman však dosud neodpověděl.

Minulé pondělí však prezident novinářům řekl, že záležitost kolem dokumentu je „nafouknutá bublina hodná bulvárních novinářů, ale nehodná politiků“. „Tady není co vysvětlovat,“ uvedl také Zeman.

11karel11 ( 20. května 2020 10:56 )

O co jim jde, Kuberu už neprobudí. Měly se starat, když kouřil jednu za druhou a chlastal.

Johny44 ( 19. května 2020 12:44 )

Podivné je, že pod dopise není žádný podpis. Jinak dopis, pokud jde skutečně o dopis z Čínské ambasády,Kuberovi osobně není nijak vyhrožováno, je jen upozorněno na následky, které Kuberova návštěva bude mít. Pan Kubera si patrně neuvědomoval rozsah dopadu jeho návštěvy, na naše podnikatele a podniky. To, že pan Kubera po návštěvě zvracel, nemusí mít přímou souvislost s návštěvou u prezidenta. Zvracení mohou totiž vyvolat i problémy se srdíčkem. On již problémy mohl mít, a dle toho co říkala jeho manželka, patrně měl, i když třeba nepříliš výrazné a tak jim nevěnoval patřičnou pozornost.

manunu ( 19. května 2020 11:28 )

Solfernus: Magor jste vy a vám podobní.

illyria ( 19. května 2020 08:57 )

Tak jsem si to veledílo přečetla... To by nevystrašilo ani prvňáčka, natož protřelého politika jako Kubera... Výhrůžky vypadají jinak...

illyria ( 19. května 2020 08:52 )

a proč by se ho měl zbavovat? Další funkční období mít stejně nemůže.... A v demožumpě naštve tolik lidí, že bych si ho nechala na hradě také .-)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa