V saloncích se představí komorní soubory složené z hráčů orchestru FOK. „Počítáme s využitím asi šesti salonků, přičemž v každém bude hrát jiné uskupení nebo členové orchestru sólově. Abychom zajistili co možná nejlepší hudební zážitek, budou se koncerty konat vždy ob salonek, aby se jednotlivé produkce navzájem nerušily,“ řekla Blesku Tereza Axmannová, mluvčí FOK.

Jednotlivé salonky jsou průchozí, takže se návštěvníci nemusejí bát, že by navštívili jen ty, v kterých budou koncerty. „Všechny salonky jsou opravdu historickým skvostem. Nejznámější je určitě Primátorský salonek, který celý vyzdobil Alfons Mucha. Fresky, drapérie, světla, vitráže, vše, co kolem sebe uvidíte, je dílem tohoto umělce,“ popsala Axmannová.

Konečně naživo

V době pandemie, kdy byly všechny koncertní sály uzavřeny, vysílal FOK na svém youtube kanálu různé komorní koncerty, přenášet online i tuto akci však neplánuje. „Myslíme si, že za poslední dobu bylo těch online koncertů už tak akorát, a tak doufáme, že potěšíme milovníky klasické hudby, kteří si budou moci kvalitní hudbu vychutnat konečně tak, jak jsou zvyklí – naživo,“ vysvětlila mluvčí a zároveň dodala, že se návštěvníci mohou určitě těšit na smyčcové uskupení a také kombinaci harfy a dechů. Další program zveřejní FOK během následujících dní.

Na pravidla dohlédne pořadatelská služba

Akce se bude konat za přísných hygienických opatření. „Máme najatou pořadatelskou službu, která ohlídá počet lidí v jednotlivých saloncích a také dostatečně velké rozestupy. Štěstí je, že vše je průchozí, takže by neměl být problém počet lidí snadno korigovat. Samozřejmostí je rouška k zakrytí nosu a úst. Bez té nebudou návštěvníci na akci vpuštěni,“ uzavřela Axmannová.

Obecní dům jako součást moderní historie

Obecní dům je dílem architektů Antonína Balšánka a Osvalda Polívky a patří k nejvýznamnějším stavbám ve stylu art nouveau. Mimo slavné Smetanovy síně se v interiéru nachází řada bohatě zdobených salonků s překrásnými freskami, štukaturami a vybavením. Tím nejproslulejším je již zmíněný Primátorský salonek. V několika saloncích se také psala moderní historie České republiky. V Červeném a Orientálním salonku a v Cukrárně Obecního domu se uskutečnila tři z devíti klíčových jednání mezi delegacemi Občanského fóra vedeného Václavem Havlem a delegacemi poslední komunistické vlády v roce 1989.

Fotogalerie
26 fotografií