Praha již podnikatelům odpustila penále z nezaplaceného nájmu a odložila jeho splátky. Odpuštění či zlevnění nájmu se má podle radního Jana Chabra (TOP 09) týkat těch firem, které krize zasáhla nejvíce, tedy například restaurací, obchodů, hotelů, kulturních institucí, cestovních agentur či sportovních zařízení.

„Chceme, aby pomoc byla cílená a aby opravdu šla do těch segmentů, které byly nejvíce zasaženy,“ řekl radní. Dodal, že sleva by se měla týkat období, kdy musela být daná provozovna uzavřena. Ohledně výše slevy město ještě čeká na to, s čím přijde stát. „Jsme připraveni ve vybraných segmentech dát stoprocentní slevu,“ řekl Chabr.

Celkem podle schváleného dokumentu Praha pronajímá prostory více než tisícovce firem a organizací. Například obchodů je 217, gastronomických firem 101 a poskytovatelů služeb 99. Firmy, které budou o slevu žádat, nesměly ke konci února dlužit Praze na nájemném nebo být s magistrátem v soudním sporu. Žádosti je možné podávat do 8. června, jejich součástí musí být čestné prohlášení o splnění podmínek.

Pokud by město odpustilo jedno měsíční nájemné všem firmám, přišlo by na výnosech podle schváleného dokumentu o 44 milionů korun. Podporou jen nejpostiženějších segmentů se odhadovaná částka sníží na 23 milionů korun.

Praha nyní počítá s tím, že kvůli pandemii přijde o devět až 12 miliard korun z rozpočtu. Tři miliardy tvoří náklady na případnou spoluúčast samospráv na kompenzacích živnostníkům, kterou navrhla vláda a Senát ji minulý týden vrátil Sněmovně.

Schválený rozpočet Prahy na letošní rok počítal s příjmy 60,7 miliardy korun a podle původních projekcí měl být vyrovnaný. Metropoli nicméně podle predikcí výrazně postihne očekávaný propad ekonomiky, a to i proto, že v ní převažuje sektor služeb. Například podle studie PwC, kterou si nechal magistrát zpracovat, bude propad produkce malých a středních podniků v metropoli za dva měsíce krize zhruba 200 miliard korun.

Fotogalerie
101 fotografií