Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyhazovy z práce: Maláčová řeší chyby lidí, útok Babiše nechápe a zaplatila si Portugalsko

Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. května 2020
05:01

Pondělní deník Blesk lidem přinesl novou příručku radící, jak se životem během koronaviru i po pandemii. Tentokrát se zaměřila na oblast práce, a tak do studia Epicentra přišla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), aby rozebrala dopady koronaviru na trh práce i to, čemu čelí a čelit budou či mohou čeští zaměstnanci i jakou dělají chybu. Sama vedle toho reagovala i na výtku premiéra Andreje Babiše (ANO), že ho zklamala a počínala si nekolegiálně. A prozradila, že by ráda v létě s rodinou do Portugalska.

„Zákoník práce má jasná pravidla a i během nouzového stavu, i během koronakrize zákoník práce platí, to je důležité říci,“ upozornila Jana Maláčová (ČSSD) ve studiu, když přišla řeč na fígle zaměstnavatelů, kterým mohou zaměstnanci čelit i s ohledem na nastupující ekonomickou krizi. „Zaměstnavatel se nemůže jen tak rozhodnout a vnutit zaměstnanci svůj postoj,“ upozorňuje Maláčová.

Řada lidí vyhlíží s obavami, co bude dál. Hrozí nárůst nezaměstnanosti. A není jasné, jak vysoký. Objevily se i obavy z masivního propouštění. Stále se však čeká, co dál „předvede“ koronavirus a obavy jsou spjaté i s možným příchodem druhé vlny pandemie.

„Špatně se to odhaduje, ty informace získáváme den po dni a sledujeme, jak se situace vyvíjí,“ přiznává Maláčová, když se baví o rostoucí nezaměstnanosti. Ekonomové, se kterými spolupracuje, však prý říkají, že „dopady budou minimálně stejně vysoké jako při té poslední krizi a tam jsme počítali s nárůstem nezaměstnanosti plus pět procentních bodů“. „To jsou čísla, od kterých se odrážíme, se kterými pracujeme,“ podotýká ministryně. 

Video  Maláčová o vyhazovech z práce, Antiviru či home office. V létě chce do Portugalska, řekla v Epicentru na Blesk.cz.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Na twitteru přitom uvedla, že firmy dávají nyní výpovědi jak na běžícím pásu. „Ano, už dávají, bohužel, samozřejmě to není v takovém masovém měřítku jako v ostatních zemích, jako v sousedním Polsku nebo Rakousku, nebo nedejbože v Irsku či USA. V USA mají nezaměstnanost 17 procent, tam byl rapidní nárůst, který byl dán zejména tím, že tam není žádná ochrana zaměstnanců tak, jak ji známe u nás,“ míní Maláčová, že za hranicemi je často hůře.

Maláčová varuje u výpovědí: V případě dohody bude nižší podpora

Úřady zažívají nápor, podle Maláčové se však dočasně má zvýšit podpora v nezaměstnanosti kvůli dopadům koronavirové krize.

„Průměrná podpora v nezaměstnanosti je podle mého mínění velice nízká – 8,5 tisíce,“ upozorňuje Maláčová. „Pokud nám bude podpora v nezaměstnanosti masivně narůstat, budeme muset přistoupit k tomu, aby se zvýšila,“ upozorňuje na případy, kdy by počet lidí, kteří budou podporu potřebovat, začal narůstat více.

„Lidé, kteří pracovali a poctivě odváděli sociální pojištění, by na tom měli být lépe než průměrných 8,5 tisíce. Pokud lidé se rozhodnou, když dostanou výpověď, přistoupit na dohodu, to pak znamená taky, že budou mít nižší podporu v nezaměstnanosti. Na to bych si dávala pozor, to je velmi nebezpečné a vím, že to je složitá situace, že člověk často nechce dělat zaměstnavateli potíže, ale když zaměstnanci přistoupí na výpověď tzv. dohodou, tak to pak znamená, že budou mít pouze 45 procent. A to je velmi nízká částka,“ podotýká ministryně.

Nenechte se do ničeho tlačit

Stejně jako experti v aktuální speciální příloze deníku Blesk tak Maláčová varuje, aby lidé nedělali ukvapená rozhodnutí.

„Důležité je nenechat se do ničeho natlačit. Vím, že to je složitá situace, já kam chodím, tam si mi lidé stěžují, poslouchám ty příběhy, vím, že to stres pro všechny. Ale nereagovat okamžitě, říct v klidu, velmi slušně: Musím si to chvíli rozmyslet a poradit se se svými blízkými, nebo máme celou řadu informačních webů. Buď na webu MPSV, nebo na webu Úřadu práce, koneckonců je také možné využít váš manuál nebo lze nám poslat dotazy přes různé sítě. Nenechat se ve spěchu do něčeho natlačit, aby pak lidé nelitovali těch unáhlených, samozřejmě pod tlakem, rozhodnutí. To je velmi klíčové,“ vyzývá ministryně.

Když zaměstnavatel nemá na mzdy

I kvůli pandemii koronaviru přitom může dojít k řadě nepříjemných situací. Třeba když zaměstnavatel přijde s tím, že nemá na mzdy. Jsou ale případy, kdy je možné žádat o vyplacení dlužné mzdy na Úřadu práce.

„Je to staronová věc, před koronakrizí, pokud zaměstnavatel podal návrh na insolvenci a nemohl kvůli platební neschopnosti vyplácet mzdy, v ten moment nastupoval Úřad práce, který alespoň část těch závazků převzal,“ řekla ve studiu Blesku Maláčová.

Může vedle toho zaměstnavatel nařídit třeba dovolenou ze dne na den? „Ne, ne, ze dne na den to může být, pokud je to po vzájemné dohodě,“ upozorňuje ministryně.

Příručka Česko po koronaviru. Díl 1: Práce. Vyšla zdarma v pondělním Blesku. Příručka Česko po koronaviru. Díl 1: Práce. Vyšla zdarma v pondělním Blesku. | Blesk

Antivirus vyjde na miliardy. Není jasné, na kolik přesně

Maláčová v Epicentru přitom hájila program Antivirus, se kterým během stavu nouze, jenž skončil v neděli 17. května, přišla. Pro stát je výhodnější přispívat na mzdy, než pak hasit problémy spjaté s nezaměstnaností, upozorňuje.

„Antivirus je klíčový nástroj, pokud nebudeme přispívat firmám na mzdy, tak budou propouštět a tomu chceme zamezit. Proto si myslím, že je mnohem důležitější dávat peníze firmám, aby mohly vyplácet mzdy nebo náhrady mezd svým zaměstnancům, než potom řešit výdaje státu přes podporu v nezaměstnanosti na Úřadech práce,“ říká ministryně.

„Máme přes 50 tisíc schválených žádostí,“ vypočetla. „Program Antivirus pomohl přispět na více než půl milionu pracovních míst, to je obrovský úspěch,“ podotýká.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v pořadu Epicentrum 18.5.2020 Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v pořadu Epicentrum 18.5.2020 | Blesk:Jakub Poláček

Není však jasné, na kolik Antivirus vyjde. Maláčová v březnu na jeho startu odhadovala, že to bude 11 miliard za březen a 22 miliard za duben.

„V tuto chvíli jsme vyplatili více než 3,5 miliardy korun, to jsou částky za březen, teď nám každý den narůstají částky za duben. Tam očekáváme, že to bude mnohonásobně vyšší než suma, kterou jsme vyplatili v březnu, protože se ukazuje, že v březnu ještě celá řada firem v době nouzového stavu tu situaci řešila třeba dovolenou, nebo se snažila využít své zaměstnance na jiné práce,“ vysvětluje ministryně.

I tady jsou dle ní odhady složité. „Jsme na třetině toho, co jsme odhadovali, je to věštění z křišťálové koule, vždycky po nás všichni chtějí přesná čísla, problém ale je, že ta situace je nová. Poprvé se stalo, že jsme jako vláda nějakým způsobem vypli a zapli ekonomiku, poprvé sledujeme, jak na to trh práce, firmy, ekonomika reagují. Je to složité,“ pokračuje.

Mimořádná pomoc: Lidé zapomínají na výpisy z účtu

Příloha pondělního Blesku přitom lidem radí i to, jak žádat o mimořádnou pomoc, pokud se lidé dostanou do tak velkých potíží, že nemají finanční prostředky na základní životní potřeby.

„Je důležité zmínit, že je to dávka v hmotné nouzi, tzn., že Úřad práce ji může vyplatit, pokud si lidé skutečně nejsou schopni pomoci vlastními silami. My jsme se snažili kvůli koronakrizi celou tu situaci zjednodušit, zpřehlednit a rozvolnit, nejsme tak striktní, jak za normálních okolností. Tzn., v tuhle chvíli se testují pouze vlastní úspory,“ popisuje Maláčová.

Důležité je přitom dodat i výpis z bankovního účtu či např. nájemní smlouvu, aby bylo vidět, jaké jsou náklady na bydlení – lidé zapomínají právě na přílohy. „Nejčastěji lidé nepřikládají výpis z bankovního účtu a bez toho se neposuneme dál,“ řekla v pořadu Blesku ministryně.

Jak dál s home office? Maláčová radši prosazuje sdílená místa

Během stavu nouze v Česku došlo i na to, že lidé podstatně častěji pracovali z domova. „Když je nouze, tak to nějakým způsobem jde. To je vlastně dobrá zpráva z celé koronakrize, že sladění práce a rodiny, protože se muselo, tak se začalo mnohem lépe dařit,“ míní Maláčová.

K častější práci na home office do budoucna má však výhrady. „Ono to nejde u všech profesí (...) A je důležité nenalhávat si, že práce z domova je procházka růžovým sadem. Je to velmi náročné, často i psychicky,“ upozorňuje s tím, že Česko je do značné míry průmyslová země.

„Většina lidí opravdu nemá tu práci bílých límečků, pro ty je práce z domova velmi složitá. Asi těžko mohou prodavačky nebo dělníci pracovat z domova. Týká se to profesí tam, kde to jde, spíše těch kancelářských a druhá věc, to je potřeba si říct upřímně, ono je to velmi náročné, mít home office, brát telefony, fungovat v tom normálním módu, zároveň třeba hlídat děti. To je velký kus práce a člověk musí být hodně disciplinovaný, aby to fungovalo,“ uvedla Maláčová.

Do Sněmovny však do třetího čtení míří již příští týden novela zákoníku práce, která obsahuje i návrh na tzv. sdílené pracovní místo. Maláčová v ní vidí jasné plus. „Jde o to, že si mohou dvě nebo tři osoby sdílet jednu pozici,“ říká. A jako ideální kombinace je dle ní např. matka malého dítěte se seniorem, který má nárok na důchod, ale chce ještě částečně pracovat – a kteří se následně budou moci koordinovat mezi sebou i vzájemně zastupovat. Navíc jsou sociálně jištěni.

„Máme spoustu dohodářů nebo dohodářek, kteří měli malinkaté úvazky u různých zaměstnavatelů, ale protože to byly malinkaté úvazky, tak nebyli (sociálně) pojištěni a zůstali ze dne na den bez jakéhokoli sociální ochrany,“ připomíná jeden z dopadů pandemie a uzavírání provozů v rámci opatření vlády.

Babiše Maláčová zklamala. Ministryně se diví

Během Epicentra na Blesk.cz však došlo i na téma vládních neshod. Zatímco premiér Andrej Babiš (ANO) si pochvaluje spolupráci s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD), právě do Maláčové si o víkendu v rozhovoru pro Právo rýpl a adresoval jí tvrdá slova.

„Zklamala mě paní Maláčová, která se i v rámci této krize chovala stejně nekolegiálně jako předtím. Tak jak ji všichni známe,“ pronesl totiž Babiš.

Jana Maláčová (ČSSD) s rouškou během pandemie koronaviru. Její syn Gustav také dostal jednu - s chameleonem. Jana Maláčová (ČSSD) s rouškou během pandemie koronaviru. Její syn Gustav také dostal jednu - s chameleonem. | Facebook J. Maláčové

„Nevím, co tím pan premiér myslí. MPSV se velmi intenzivně podílelo na tom, aby vláda celou krizi zvládla,“ diví se Maláčová. Zmínila nejen Antivirus, ale třeba i návrh na ošetřovné ve výši nejprve 60 a později 80 procent a do 13 let věku.

„Snažím se pracovat, domlouvat se s kolegy tak, aby vše fungovalo, nemám vždycky stejný názor, to je pravda, můj primární úkol je bojovat za lidi. Hlavně za lidi. Ať už jsou nemocní, handicapovaní, ať už jsou to senioři, rodiny s dětmi nebo zaměstnanci, to je můj primární úkol. A vždycky se snažím s kolegy dohodnout a myslím si, že ty výsledky hovoří za sebe,“ odmítla kritiku Babiše Maláčová.

Zaplatila si dovolenou v Portugalsku

Sama se nyní přiznává, že po „neskutečném zápřahu“ posledních týdnů se těší na léto. A zatímco Andrej Babiš v pořadu Ptám se, pane premiére prozradil na Blesk.cz, že si zaplatil dovolenou v Řecku (i když Čechy vyzývá, aby zůstali toto léto spíše v ČR), Maláčová uvedla, že i ona by ráda do zahraničí.

„My už máme také zaplacenou dovolenou. V Portugalsku. Ale budeme reagovat na tu situaci, já si myslím, že je mnoho krásných míst i v Česku, takže uvidíme,“ dodala. Zatímco Babiš se na Řecko již může těšit, dohoda ohledně uvolnění turistického ruchu v Portugalsku, které pandemie postihla mnohonásobně méně než sousední Španělsko, zatím na stole není. Maláčová, která s manželem – náměstkem ministra zahraničí Alešem Chmelařem – vychovává syna Gustava, tak musí čekat, co přinesou týdny příští.

Video  Babiš pro Blesk o cestách do ciziny, změně u obchodů, rouškách i otevírání bazénů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

IngKecner ( 19. května 2020 09:36 )

U některých článků není diskuze. Lidi mezi sebou diskutují, opice nediskutují. A máme i cenzuru, která by měla vulgarity mazat. Tak proč se někdo jakoby "obává" náhledu veřejnosti ?

mord ( 19. května 2020 07:55 )

Spravne nás Panko velkomozny oligarcha osvícený na ni zaklekne tak jako zaklekl na celou CR sudruhovia sorry jako ale krást a lhát můžu jenom já a ti kterým to dovolim teď čau lidi jdu zachraňovat kamosovi Smart Wings a vy holoto do roboty

panda82 ( 19. května 2020 07:20 )

Paní Maláčová, postavte se nohama na zem, běžte mezi lidi a nesněte jak si to představujete od stolu, chce to realitu života.

mamlas ( 19. května 2020 07:18 )

Babiš už na ni měl dávno kleknout, to se jí to rozhazuje z cizích peněz. Když Babiš dokázal umravnit Hamačku, tak ať umravní i Malačku!!!

nakobyl ( 19. května 2020 05:48 )

Paní se diví, že Bábiš mluví o zklamání. Nu vždyť sama říká "vyplatili více než 3,5 miliardy korun, to jsou částky za březen, teď nám každý den narůstají částky za duben. Tam očekáváme, že to bude mnohonásobně vyšší" - ale už neříká, kde na to vezme. A její požadavky, třeba 15 tisíc nezaměstnaným, by naštvaly každého rozumně uvažujícího. Za 15 litr§ budu klidně sedět doma a nebudu se namáhat hledat práci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa