Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po krvavém útoku začala kojit sirotky z Kábulu. K mladé mamince se přidaly další ženy

Autor: ČTK, for - 
18. května 2020
11:25

Afghánská psychiatrička Firúza Omarová (27) kojí děti osiřelé po útoku na kábulskou nemocnici z minulého týdne. Pachatelé tam 12. května na novorozeneckém oddělení postříleli 24 lidí, mezi nimiž byly i matky s novorozeňaty.

„Kojím své vlastní dítě a dojalo mne to. Viděla jsem, jak ty děti trpí,“ citoval server BBC sedmadvacetiletou Afghánku, která má sama čtyřměsíčního syna.

Nabídla se dobrovolně, že bude kojit děti matek, které buď byly zabity, nebo jsou zraněné. Její manžel souhlasil s tím, že se o syna postará, když bude manželka pryč.

Firúza musí cestovat do Atatürkovy dětské nemocnice, do níž byly ženy a děti z napadené porodnice evakuovány. Jak uvádí BBC, žena musí z domova urazit dva kilometry částí města, která je po brutálním útoku stále otřesena.

Sestry nechaly nakojit děti, které hodně plakaly

„Když jsem do nemocnice přišla, viděla jsem asi 20 dětí, některé byly zraněné,“ sdělila Firúza. Ošetřovatelky se snažily děti krmit sušeným mlékem, ale některé je odmítaly. „Promluvila jsem si se sestrami a ony mne nechaly nakojit ty z dětí, které hodně plakaly. Mělo to na mne uklidňující vliv, byla jsem ráda, že mohou pomoci,“ sdělila Afghánka, která byla schopná během prvního večera nakojit čtyři děti.

Po návratu domů ještě krmí syna. Napsala o situaci na sociálních sítích a vyzvala další ženy, aby pomohly. Několik se jich připojilo. Firúza také oslovila přátele a podařilo se jí získat peníze na nákup plenek a sušeného mléka.

Útok v Kábulu šokoval svět: Zabity byly těhotné i rodící ženy Útok v Kábulu šokoval svět: Zabity byly těhotné i rodící ženy | Reuters

Jak uvádí BBC, Afghánistán je stále svědkem násilí a krutostí, avšak útok na porodnici a novorozence šokoval zem i svět. Nikdo se k němu nepřihlásil, USA ho přičetly teroristické organizaci Islámský stát, která se přihlásila k jiné akci spáchané tentýž den. Šlo o atentát na pohřební shromáždění v provincii Nangarhár, kde zemřelo rovněž více než 20 lidí.