Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Stovky lyžařů si vyrazily užívat na hory. Slovinci mají po konci pandemie ještě dost sněhu

Autor: Darina Jíchová - 
17. května 2020
20:00

S uvolněním restrikcí se ve Slovinsku otevřely i lyžařské resorty a místní je využívají, jak nejvíce v půlce května mohou. Vůbec nejvýše položený ski areál Kanin o víkendu zaplavily stovky nadšených lyžařů, kteří se po více než dvouměsíční karanténě vydali na svahy, informovala agentura Reuters.

Slovinsko tento týden ve čtvrtek jako vůbec první země v Evropě vyhlásilo konec epidemie v zemi a lidé přijíždějící z Evropské unie nebudou muset do karantény. V zemi ale dál platí dodržování sociálního odstupu a lidé jsou na veřejnosti povinni nosit roušky.

Slovinci se po pandemii koronaviru vrátili k lyžování (17. 5. 2020) Slovinci se po pandemii koronaviru vrátili k lyžování (17. 5. 2020) | Reuters

Slovinci si užívají pocit volnosti

„Unikátní a naprosto fantastické. Je tu skvělé počasí, úžasný sníh, ticho, svěží vzduch a pocit volnosti,“ tak víkend na horách popsali Barbara a Franci, pár z Lublaně. Společně s nimi se na sjezdovce prohánělo asi dalších 300 lidí. V Kaninu, který leží v nadmořské výšce 2293 metrů na hranicích s Itálií, je asi 3 a půl metru sněhu.

„Během karantény bylo nejhorší, že jsme nemohli naplno sportovat. Takže dneska na sobě cítím, že jsem z formy,“ svěřil se reportérům další lyžař z Lublaně Omar.

Slovinská vláda s uvolňováním restrikcí začala už 20. dubna, počátkem tohoto týdne byla obnovena městská doprava, děti se vrátily do školy a byly otevřeny obchody a restaurace. Lyžařské resorty spustily provoz ve čtvrtek 14. května.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa