Všechno měla naplánované do poslední noty a už od začátku roku se těšila. „Bude to přesně tak, jak se mají slavit tyhle narozeniny. V plné polní. Když to dobře dopadne a budu zdravá, tak se na to moc těším,“ řekla Blesku Jitka už v březnu. „To, že nebudu mít energii, se vůbec nebojím. Naopak,“ dodala natěšeně. Opatření kvůli koronaviru jí ale plány zhatila, naštěstí však záhy přišla nabídka, která jí zvedla náladu.

Jediná výjimka

Jitka byla totiž oslovena, aby „svému“ Karlovi, který ji coby svou vokalistku proslavil, zazpívala v prosinci na dvou koncertech Pocta Karlu Gottovi v pražské 02 areně. Je tak jediná z Gottova nejslavnějšího „křoví“, které se této pocty dostalo. Jarmila Gerlová (76) s Vlastou Kahovcovou (76), s nimiž Zelenková tvořila Slavíkovo trio, které fungovalo v letech 1975–1980, osloveny nebyly.

„Nevím o ničem,“ řekla Nedělnímu Blesku Gerlová. Ta má vůbec smůlu. Před rokem byla jediná z tria, kterou Gott nepozval na oslavu svých 80. narozenin. „Já to ale neřeším. Budu ráda, když v té 02 areně budu alespoň přítomna a zavzpomínám,“ uzavřela.

Zelenková se tedy může vlastně radovat. V pražské Lucerně, kterou z dob práce u Gotta nadevše miluje, bude mít 30. listopadu vánoční narozeninový koncert. A ani ne o měsíc později vystoupí díky Slavíkovi v největší české hale. „Já bych si být Jitkou tedy nestěžovala,“ neodpustila si připomínku Gerlová.

Tvrdé začátky

Kariéru si musela Jitka tvrdě vybojovat. „V roce 1980 mi vyšlo první LP, i když jsem profesionálně zpívala od roku 1967. V tom roce jsem poprvé udělala tu správnou desku, která se zapsala,“ popsala Blesku. „Vzpomínám na to jako na ten správný start. Nic bych neudělala jinak, jsem maximálně spokojená, ale musela jsem si zatím tvrdě jít,“ dodala s tím, že k sedmdesátinám jí mateřský Supraphon vydává narozeninovou desku, která se jmenuje Jitka Zelenková Best of.

VIDEO: Jitka Zelenková: Zcestovala celý svět, dvě nejkrásnější města jí ale chybí!

Video
Video se připravuje ...

Jitka Zelenková: Zcestovala celý svět, dvě nejkrásnější města jí ale chybí! Kisa Císařova, Aleš Brunclík

Fotogalerie
50 fotografií