Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Italové v pondělí otevírají pláže a od června můžou přijet i Češi. A Rakousko omezí kontroly

Aktualizováno -
16. května 2020
12:52
Autor: ČTK - 
16. května 2020
09:30

Itálie po téměř třech měsících restrikcí přijatých kvůli šíření koronaviru zruší 3. června všechna dosud platná omezení pohybu, otevře své hranice a dovolí přeshraniční cesty. Příslušný dekret dnes schválila vláda. Od začátku června budou moci do Itálie volně cestovat i lidé ze zemí schengenského prostoru včetně českých občanů a už pro ně nebude povinná dvoutýdenní karanténa, uvedl list La Stampa. Hranice sousedním zemím včetně Česka otevírá i Rakousko, Češi by měli však cestovat jen v nutných případech.

Avizované otevření hranic bude obrovským milníkem pro Itálii, kde se v polovině března se začátkem karantény takřka zastavil veškerý život. Umožní totiž nastartovat turistickou sezonu a cestovat Italům i zahraničním turistům k moři. Kromě občanů ze zemí schengenského prostoru bez hraničních kontrol se Itálie otevře také pro Švýcary a občany Monaka.

Pro Italy sice skončila karanténa začátkem května, a tak mohou volně opouštět své domy a byty, stále ale platí poměrně přísné omezení pohybu a lidé nesmějí opustit svůj domovský region. V rámci regionu nyní mohou cestovat jen kvůli návštěvě příbuzných, od pondělka toto omezení skončí. Hranice regionů ale Italové budou moci překročit poprvé rovněž až 3. června.

V pondělí se v Itálii otevřou také obchody, restaurace, služby nebo pláže.

Itálie patří k zemím, které koronavirová epidemie zasáhla nejsilněji. Celkově se od konce února virem SARs-CoV-2 nakazilo téměř 224 000 lidí, 31 610 z nich zemřelo.

Hranice otevírá i Rakousko

Rakousko od půlnoci ze soboty na neděli otevře všechny hraniční přechody s Českem, Slovenskem a Maďarskem. Kontroly kvůli koronaviru budou už jen namátkové, informovalo dnes rakouské ministerstvo vnitra. S úplným otevřením hranic se počítá ve druhém kroku a mělo by nastat 15. června, uvedla agentura APA.

Režim na hranicích s Německem, Lichtenštejnskem a Švýcarskem uvolnilo Rakousko od pátku, nyní bude stejně postupovat v případě Česka, Slovenska a Maďarska, což má podle Vídně ulehčit život zejména pendlerům dojíždějícím mezi sousedními státy za prací a lidem z pohraničí.

„Kontroly ze strany zdravotnických úřadů a policie budou probíhat v menší míře a pouze namátkově,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

„Naším cílem je co možná nejvíce svobody a co nejméně omezení. Toto uvolnění bude dalším malým posunem směrem k normálnímu stavu zejména pro lidi v pohraničních oblastech a usnadní bezproblémové fungování pendlerů,“ uvedl úřad.

Češi mají cestovat jen v nutných případech

Pro české občany nadále platí doporučení cestovat jen v nutných případech, o možných úpravách bude vláda jednat příští týden. V reakci na to, že Itálie 3. června otevře hranice a dovolí přeshraniční cesty, to dnes ČTK řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Nevidí možnosti, jak zpřísnit podmínky při cestování nebo návratu z Itálie.

„Pro české občany platí nadále naše doporučení cestovat jen v nutných případech, o možných úpravách se budeme bavit na vládě příští týden. Omezit cestování do některé ze zemí, pokud bude pro české turisty otevřená, nemůžeme,“ uvedl Petříček. Lidé mohou cestovat do zahraničí díky uvolnění zákazu volného pohybu osob od 24. dubna.

„Co se týká návratu do ČR, platí v tuto chvíli povinnost negativního testu. Vzhledem k tomu, že nemáme s Itálií společnou hranici, nevidím ani možnost, jak zpřísnit podmínky návratu konkrétně z této země,“ dodal ministr.

sekebo ( 16. května 2020 10:58 )

Pokud taliáni už dávno ztratili rozum a patří spíš do Afriky, než do Evropy, doufám, že alespoň naše vláda nezopakuje chybu s desetitisíci lyžařů z kraje roku, kteří k nám to svinstvo i pomocí Papežových cestovek dotáhli.

naraznik ( 16. května 2020 10:47 )

Tak coronolyžaři,šup do plavek ať můžeme začít nanovo!

krat5 ( 16. května 2020 10:21 )

a co ti mrtví? to je taky fraška?

fico ( 16. května 2020 10:13 )

Itálie podruhé.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa