Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Drahé testy? Vojtěch zmínil „neférový argument“, lidé si zaplatí ještě za odběr

Autor: ČTK - 
15. května 2020
12:51

Maximální cena 1674 korun za test na covid-19 je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jen platba laboratoři. Dalších 82 korun se bude účtovat za odběr, řekl v pátek novinářům. Některé laboratoře už oznámily, že za tuto cenu se jim testovat nevyplatí. Nemocnice Plzeňského kraje kvůli ministerskému stanovení nejvyšší ceny testování od soboty ukončí.

„Vyšel cenový předpis ministerstva zdravotnictví a všichni poskytovatelé tento věstník obdrží. Je to standardní postup a jsou povinni se podle něj řídit,“ řekl ministr. Pokud nechají cenu vyšší, je to podle ministra bezdůvodné obohacení a může být trestáno.

Podle něj není férové argumentovat tím, že samotný test laboratoř stojí 200 až 350 korun, protože v tom není započítána práce laborantů, kteří musí testy zpracovat a vyhodnotit.

V Rakousku podle ministra stojí test 90 až 150 eur, tedy zhruba 2500 až 4100 korun. V Německu je asi nejlevnější za 30 eur (825 korun), ale nejdražší až za 180 eur (4950 korun). V Česku se dosud ceny pohybovaly mezi 1264 korunami za test, kdy si odběr zákazník udělal sám, po zhruba 3500 korun.

Zdarma testy nebudou

Kromě lidí, které kvůli podezření na nákazu novým typem koronaviru pošle na testy lékař, si ho mohou zájemci také zaplatit. Dělají to v současné době pravidelně například ti, kdo jezdí do zahraničí za prací. Do skončení nouzového stavu museli test podstoupit jednou za dva týdny, od příštího týdne mají tuto povinnost jednou měsíčně.

Senátoři kvůli tomu podali stížnost k Ústavnímu soudu, podle nich byl čtrnáctidenní interval diskriminační. „Riziko při cestách pendlerů objektivně existuje. Stát si může stanovit pravidla,“ řekl k tomu ministr. O tom, že by měly být testy zdarma, ministerstvo neuvažuje, náklady jsou podle Vojtěcha legitimní.

Testování před odjezdem a po příjezdu bude zřejmě podmínkou i pro cestování do zahraničí. Při vstupu je požadují některé země, při návratu Česko. Cena testu stanovená ministerstvem je podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže nepřijatelná, žádá, aby stál kolem 500 korun. Pokud by lidé test nepodstoupili, budou zřejmě muset do čtrnáctidenní karantény. Tu by jim na rozdíl od té nařízené lékařem ale stát z nemocenského pojištění nehradil.

Jaronovaku ( 15. května 2020 17:41 )

Musím cestovat na dovolenou teď do zahraničí? Pokud ano, tak si náklady musím hradit sám. Když jedu ven, tak taky nemohu chtít, aby mi stát platil benzín, protože je to drahé.
Tihle všichni chtějí tenhle kus socialismu!

bizon_pepa ( 15. května 2020 13:48 )

Pokud si Papež z mysli, ze by test měl stát 500, tak nic nebrání cestovkam, aby zbytek doplatily. Vždyť to dělají pro své klienty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa