Držíte dietu, ale nehubnete? Možná děláte 5 zásadních chyb!

  • Držíte dietu, ale nehubnete? Možná děláte 5 zásadních chyb!
    18. května  2020 
     06:00

    Patříte mezi ty, kteří se mohou snažit sebevíc, ale kterým se váha přesto ani nehne? Rozhodně v tom nejste sami. Spoustě lidí nestačí jen snížit kalorický příjem a přidat pohyb. Než se ale vydáte pro radu za odborníkem, zkuste se zaměřit na ty nejzásadnější chyby, které vám mohou stát v cestě za vysněnou postavou. Možná se totiž snažíte až příliš nebo zbytečně věříte reklamám.

    Každé vaše rozhodnutí při dietě může mít velký vliv na to, zda bude vaše tělo spolupracovat, či nikoli. Vyvarujte se proto těchto pěti chyb.

  • Řešíte jen kalorie

    Autor: istock.com

    Kalorie vyjadřují množství energie, které v jídle či pití přijmete. Všechny ale nejsou stejné. Sníst sto kalorií zeleniny nebude mít pro tělo stejný účinek jako sníst sto kalorií zmrzliny. To, kolik inzulinu se v těle uvolní, totiž závisí na příjmu daných živin. Když tělo v průběhu dne uvolňuje hodně inzulinu, zabraňuje to úbytku tuku a dochází k ukládání energie do tukových zásob.

    Kalorie, které nejvíce obohacují inzulin, jsou z uhlohydrátů, a to ve formě jednoduchého cukru. Pokud tedy chcete jíst sacharidy, vybírejte si složené, neboli komplexní, které se tráví pomaleji. Zvýšení inzulinu může podporovat i kombinace jednoduchých cukrů a mléčných výrobků, které obsahují mléčný cukr laktózu. Nízkotučné jogurty jsou dokonce zahušťovány cukry v podobě škrobů.

    Náš tip: V aktuálním čísle magazínu Blesk pro ženy jsme se zaměřili na jedlíky ze stresu. Patříte mezi ně a zajídáte napětí, vyčerpání nebo náročné životní situace? Máme pro vás ověřené tipy, které fungují. Nové číslo magazínu Blesk pro ženy seženete aktuálně v novinových stáncích, nebo si je můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

    Autor: red

  • Neděláte nic pro budování svalové hmoty

    Autor: istock.com

    V případě, že se snažíte zhubnout, začínáte nejen zdravěji a dietněji jíst, ale především zvýšíte svůj denní výdej. Zařazení pohybu do života je rozhodně správný krok, který vede ke shazování kilogramů i ke zdraví. Avšak vedle běžného kardia, jako jsou chůze, běh nebo jízda na kole, byste se měli zaměřit i na silové cvičení. Budováním svalové hmoty si zvýšíte hodnotu klidového metabolismu a ovlivníte to, jak moc vaše tělo bude ukládat tuk.

    V případě, že budete pracovat na své fyzické kondici, zajistíte si optimální hodnotu tělesného tuku, jelikož hormony, jako jsou inzulin, leptin a ghrelin, komunikují s buňkami a regulují to, zda je čas ukládat tuk, nebo ho uvolňovat. 

  • Jíte až příliš často

    Autor: istock.com

    Trend zařazovat pět jídel denně se stále drží a na spoustu lidí funguje. Možná máte ale takový životní styl, který se s tímto typem stravování neslučuje. Nezoufejte a vyberte si tu svou cestu zdravého stravování. Tou mohou být klidně tři větší porce jídla. „Každý to máme jinak,“ tvrdí jeden z největších odborníků na výživu Petr Fořt. Podle studie výzkumníků americké Univerzity v Missouri, která byla  publikována v časopise Obesity, je dokonce tento způsob stravování zdravější a účinnější při hubnutí. U skupiny vybraných žen, které jedly šest jídel denně, totiž byla vypozorována vyšší hladina krevního cukru v porovnání s těmi, které jedly jen tři větší porce za den.

  • Věříte zázračným pilulkám na hubnutí

    Autor: istock.com

    Odhodlání zhubnout bývá často tak velké, že je člověk ochoten pro výsledky udělat cokoli. To se pojí jak s přísnými dietními režimy, tak i se zbytečnými investicemi do spalovačů tuků. Přitom se jedná o pouhý doplněk stravy, který má na výsledném hubnutí minimální podíl.

    Když už budete chtít hubnutí něčím podpořit, zaměřte se raději na přírodní spalovače, které si můžete dopřát za podstatně nižší cenu. Mezi ty nejznámější patří kofein, který funguje jako stimulující prostředek, ale sám o sobě nedokáže ovlivnit spalování tuků v organismu. „Stimulanty oceníte zejména ve chvílích, kdy máte v důsledku diety nedostatek energie na trénink. Dokážou totiž nabudit a podpořit další spalování tuků,“ radí specialista na sportovní výživu Bc. Martin Kolář ze Světa zdraví.

  • Snažíte se až příliš

    Autor: istock.com

    Snažte se docílit rovnováhy, a to úplně ve všech směrech, ať už správným výběrem jídla, přiměřeným pohybem nebo odpočinkem. Pokud budete tělo tlačit za jeho limity, nebude s vámi spolupracovat, což se mimo jiné projeví na stagnujícím úbytku na váze, ale i vyšší mírou stresu. Navíc cvičení bez řádného odpočinku ovlivňuje hladinu kortizolu v těle a způsobuje zvýšení hodnoty tuku uloženého v břiše. Nastavte si proto svůj dietní režim s rozumem a nemějte na sebe přehnané nároky. 

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji