Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jaroslava (†44) zabil koronavirus: Nedali jsme si ani pusu na rozloučenou, pláče vdova Martina

Autor: jim - 
14. května 2020
18:00

Od poloviny dubna se vyrovnává Martina Filipová se svým synem a dalšími blízkými s nečekanou smrtí svého muže Jaroslava (†44). Ten ještě 24. března sám odjel do nemocnice s dýchacími potížemi a podezřením, že je nakažený koronavirem covid-19. Očekával, že bude hned doma, ale bohužel se jeho obavy potvrdily a byl ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze hospitalizovaný. Přes veškerou péči lékařů mu selhaly orgány a v úterý 14. dubna zemřel.

Měsíc od úmrtí svého manžela promluvila Martina Filipová pro Českou televizi, jak prožívá možná nejtěžší období svého života. Koronavirem covid-19 se nakazila celá rodina. Kde se infikovali, doposud netuší.

Martina a syn měli pouze lehké příznaky. Sportovec a nekuřák Jaroslav ale dostal vysoké horečky a nemohl jíst: „Špatně se mu dýchalo. Jel v teplákách, protože si vzal rifle s sebou, že pojede zpátky. Každý počítal, že pojede zpátky, ani pusu jsme si nedávali, protože člověk nevěděl. Jenom jsme si mávli rukou,“ řekla Martina Filipová pro Českou televizi.

Rychlé zhoršení

V úterý 24. března byl hospitalizovaný ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, kde o něj pečoval lékař Martin Balík, vedoucí Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF a VFN Praha. Ten pro Blesk.cz prozradil, že se jeho stav začal velmi rychle zhoršovat, a proto jej uvedli do umělého spánku a připojili na plicní ventilaci. O týden později ho napojili na mimotělní oběh.

Nic však nepomohlo a svůj boj s koronavirem prohrál: „Zemřel na komplikaci, která se u něj rozvinula v souvislosti s touto infekcí. Jedná se o orgánovou komplikaci, kterou nelze v podstatě s intenzivní péčí sanovat, i s třeba pomocí mimotělního oběhu. S klidným srdcem mohu říct, že jsme vyčerpali všechny možnosti moderní medicíny. Pacientovi se pomoci nedalo,“ uvedl v dubnu pro Blesk.cz Martin Balík.

Na všechno sama

Pro Martinu se s jeho odchodem úplně všechno změnilo: „Jak mu selhávaly orgány, tak lékaři bojovali úplně se vším, ale prostě to nešlo. Byli jsme na sebe s manželem strašně fixovaní. Během jednoho dne se nám obrátil život úplně naruby,“ prozradila Martina České televizi. Najednou se musela starat sama o syna s vrozenou vadou, zařídit si sirotčí a vdovský důchod.

Na jejího manžela v dobrém vzpomínaly i ošetřující sestřičky z VFN: „Pamatuju, když jsme ho přijímali. Povídali jsme si. Takový fajn člověk,“ uvedla sestřička Marcela. Další oslovení zdravotníci se shodli, že je překvapilo, jak byl Jaroslav mladý. Stal se totiž jednou z nejmladších obětí koronaviru v Česku. 

Video se připravuje ...
Další videa