Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koronavirus skládá účty: Praha 1 eviduje ztrátu stovek milionů, částka nemusí být konečná

Autor: ČTK - 
14. května 2020
14:40

To nejhorší snad již máme za sebou, shodují se ohledně koronaviru odborníci i politici. Byť ještě úplně nezmizel, nadchází pomalu doba účtování, jaké hmotné škody vlastně napáchal. V Praze 1 například počítají s tím, že pandemie se na rozpočtu městské části podepíše částkou 230 milionů korun. Přitom nouzovým opatřením stále ještě není tak úplně konec.

Radnice předpokládá, že nejvíce peněz, celkem 113 milionů korun, ztratí na různých poplatcích. Mezi ty patří například ubytovací poplatek, poplatek za zábor veřejných prostranství a podobně. O dalších 100 milionů korun pak radnice podle odhadu přijde na nájemném a také ze zón placeného stání, které od poloviny března do minulého týdne nefungovaly. Radnice podnikatelům ve svých prostorech odpustila dubnové nájemné a nebude inkasovat ani peníze za restaurační předzahrádky, které magistrát v rámci pomoci podnikatelům nyní poskytuje zdarma.

Finanční ztráty a pozitiva

Pokud jde o výdaje, radnice předpokládá nárůst o 63 milionů korun. V Nemocnici Na Františku například s finanční podporou městské části vzniklo oddělení pro seniory nakažené nemocí covid-19. Radnice také začala s pravidelnými dezinfekcemi vybraných veřejných míst. Městská část naopak počítá, že ušetří dva miliony korun na neuskutečněných kulturních akcích a devět milionů získala pro boj s epidemií od magistrátu.

Rozpočet v záporných číslech

Praha 1 měla podle schváleného rozpočtu letos hospodařit s příjmy asi 847 milionů a výdaji ve výši zhruba jedné miliardy korun. Rozdíl plánovala dorovnat z vlastních zdrojů nebo peněz od města a státu.

Kultura v Praze vylézá z podzemí: První výstavu po koronavirové krizi hostí metro

Rozpočty územních samospráv zřejmě v souvislosti s koronavirem a jeho ekonomickými dopady zasáhne také nižší výběr daní, ze kterých část dostávají. Podle predikce ministerstva financí z konce dubna je meziroční dubnový propad daňových příjmů odhadován pro obce o 10,4 procenta a pro kraje o 10,9 procenta.

panda82 ( 14. května 2020 19:13 )

No kdo by jezdil do lokality, kde jsou nenávidění, bez Číňanů a Rusů se jim bude těžce dýchat, ti tam nechávali tisíce, tak Hřibe do toho

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa