Každopádně ale vybírejte větší a hlubší kloboučky, do kterých se vejde dostatečné množství náplně.Ta je neuvěřitelně variabilní. Použít můžete nejen mleté maso, jako v našem receptu, ale i různé sýry, nivu se slaninou, šunku a sýr, podušený špenát, zeleninu s vajíčkem a další libovolné směsi. Fantazii se skutečně meze nekladou. A úspěch je vždy zaručen. Zpracovat se do náplně dají i jakékoliv osychající zbytky z lednice, které už nikdo nechce.

Recept na žampiony plněné mletým masem

Plněné žampiony servírujte samotné, s chlebem či čerstvou bagetou nebo s bramborovou přílohou, ať už kaší, vařenými nebo třeba pečenými bramborami.

Suroviny:

12–16 větších klobouků žampionů
300 g mletého masa (nejlépe míchané 1:1)
50 g uzeného špeku
1 cibule
2 stroužky česneku
1 vejce (větší)
oblíbené koření (koření na mletá masa, bylinky apod.)
sůl
pepř
olej
100 g strouhaného sýra (gouda, čedar, eidam apod.)

Postup:

1. Žampiony očistěte, loupat je nemusíte, nožičky opatrně vylomte a nakrájejte je nadrobno, stejně jako cibuli a špek.

2. Mleté maso dejte do misky, přidejte vajíčko, nasekané nožičky žampionů, cibuli, špek a prolisovaný nebo rozetřený česnek. Podle chuti okořeňte, osolte a opepřete.

3. Masovou směs důkladně promíchejte a naplňte s ní hlavičky žampionů.

4. Naplněné žampiony naskládejte do olejem vymazaného pekáčku nebo alobalové misky, přidejte asi 2 lžíce vody a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů nebo na zakrytý gril.

5. Pečte asi 20–25 minut, pak žampiony zasypte strouhaným sýrem a houby vraťte do trouby nebo na gril. Sýr nechte rozpustit se a zezlátnout.