Každopádně ale vybírejte větší a hlubší kloboučky, do kterých se vejde dostatečné množství náplně.Ta je neuvěřitelně variabilní. Použít můžete nejen mleté maso, jako v našem receptu, ale i různé sýry, nivu se slaninou, šunku a sýr, podušený špenát, zeleninu s vajíčkem a další libovolné směsi. Fantazii se skutečně meze nekladou. A úspěch je vždy zaručen. Zpracovat se do náplně dají i jakékoliv osychající zbytky z lednice, které už nikdo nechce.
Recept na žampiony plněné mletým masem
Plněné žampiony servírujte samotné, s chlebem či čerstvou bagetou nebo s bramborovou přílohou, ať už kaší, vařenými nebo třeba pečenými bramborami.
Suroviny:
12–16 větších klobouků žampionů
300 g mletého masa (nejlépe míchané 1:1)
50 g uzeného špeku
1 cibule
2 stroužky česneku
1 vejce (větší)
oblíbené koření (koření na mletá masa, bylinky apod.)
sůl
pepř
olej
100 g strouhaného sýra (gouda, čedar, eidam apod.)
Postup:
1. Žampiony očistěte, loupat je nemusíte, nožičky opatrně vylomte a nakrájejte je nadrobno, stejně jako cibuli a špek.
2. Mleté maso dejte do misky, přidejte vajíčko, nasekané nožičky žampionů, cibuli, špek a prolisovaný nebo rozetřený česnek. Podle chuti okořeňte, osolte a opepřete.
3. Masovou směs důkladně promíchejte a naplňte s ní hlavičky žampionů.
4. Naplněné žampiony naskládejte do olejem vymazaného pekáčku nebo alobalové misky, přidejte asi 2 lžíce vody a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů nebo na zakrytý gril.
5. Pečte asi 20–25 minut, pak žampiony zasypte strouhaným sýrem a houby vraťte do trouby nebo na gril. Sýr nechte rozpustit se a zezlátnout.