Pro mladinké samičky, které ještě nedostaly jména, to bylo velké dobrodružství. „Všechno je pro ně nové. Seznamují se s věcmi, které se nám mohou zdát banální, ale pro ně tak jednoduché nejsou. Například pohyb v otevřeném výběhu, kde se učí chodit po trávníku. Na mladší samičce bylo vidět, že se s touto činností teprve seznamuje, protože uklouzla. Je to jako u dětí,“ říká kurátor savců Pavel Brandl.

Starší sestřička, obě totiž mají společného otce Ankhora, se zase snažila prozkoumat, co pod trávníkem je, a tak chvílemi hrabala jako krtonožka. Malé slečny se také stále ještě seznamují s babičkami Gulab a Shanti. Nejstarší Gulab není z prcků kolem sebe právě nadšená. „Tváří se na ně trochu nerudně. Slůňata se ale naučí, že k ní nemají chodit moc blízko a ona si zase zvykne, že jsou tam nová mláďata,“ vysvětluje Brandl.

Chtěla spát a jíst

Výlet byl pro samičky nejen napínavý, ale díky mnoha dojmům i únavný. A tak mladší, v sobotu narozená, si v jednom okamžiku lehla a na chvíli usnula. Pak ji také přemohl hlad a domáhala se doušku posilujícího mateřského mléka. „Mláďata se hodně drží u matek. Hlavně to mladší pětidenní je na matce vyloženě závislé,“ dodává kurátor. Včera si ale holčičky mámy často střídaly a pletly se jim pod nohama. Tam se totiž cítí nejvíc v bezpečí.

Na brášky si počkají

Se staršími čtyřletými brášky Maxem a Rudim je zatím chovatelé dohromady pouštět nebudou. „Ještě k tomu není vhodný čas. Jsou téměř desetinásobní a jsou to puberťáci. Samičky musí zesílit, aby to pro ně bylo bezpečné,“ vysvětluje Brandl. Kluci prý snášejí oddělení od matek dobře. Vidí je v sousedním výběhu, a tak zůstávají v kontaktu a klidní.

První pražská slůňata

Zkušené matky, samice slona indického Janita a Tamara, přivedly na svět v roce 2016 mláďata Maxe a Rudiho. Byla to první slůňata počatá a narozená v Praze. Otcem Maxmiliána byl samec Mekong a o půl roku mladší Rudolfa již zplodil táta letošních samiček Ankhor. Chov slonů má přitom v Praze dlouhou tradici. Obří savce zde chovají již od roku 1933. Nyní má skupina devět členů, včetně dvou nově narozených samiček. Nejstarším členem stáda je samice Gulab, kterou zoo získala v roce 1966.

Obří komplex

Největší komplex Areál Údolí slonů má pražská zoo od března 2013. Jeho vybudování stálo 500 milionů korun. Je to největší komplex, který kdy některá z českých či slovenských zahrad otevřela.

Fotogalerie
42 fotografií