Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kvůli koronaviru mu zčernala kůže. Lékaři se po „tajném léku“ pomalu vrací běžná barva

Autor: Darina Jíchová - 
13. května 2020
18:22

Čínský kardiolog I Fan (42) z Wu-chanu se v lednu při své práci nakazil koronavirem, nemoc u měla dramatický průběh. Virus v kombinaci s léky mu poškodil játra a způsobil výrazné ztmavnutí pleti. Jeho lékaři zbarvení pokožky připisovali hormonální nevyrovnanosti, kterou léčba způsobila, a ujistili ho, že „se vše srovná“. Měli pravdu po měsících boje s nemocí, se I nejenže zotavil, ale konečně se mu vrátila i jeho barva, informoval list Daily Mail.

Příběh kardiologa I a jeho kolegy z urologie Chu Wej-fenga, který se potýkal se stejnými problémy, v dubnu obletěl svět. U obou mužů byl 18. ledna diagnostikován koronavirus, následující měsíce strávili na jednotce intenzivní péči připojeni na extrakorporální membránovou oxygenaci (EMCO), lékaři mužům podávali „jistý lék“, který zřejmě způsobil ztmavnutí jejich kůže.

Minulý týden byl I konečně propuštěn z nemocnice, kardiolog jen nerad vzpomíná na dobu strávenou na lůžku. Na přístrojích byl 39 dnů, pak následovala dlouhá rekonvalescence, ve které nyní pokračuje z domova. Druhý z lékařů na to byl ještě hůře a prozatím dál zůstává v nemocnici.

„Tajný“ lék lékařům zachránil život

I promluvil o svém boji s koronavirem pro pekingskou stanici BTV, rozhovor s ním televize odvysílala 9. května. Právě v rámci tohoto interview kardiolog odtajnil, co za tajný lék, který má na svědomí zčernání jeho kůže, on a Chu dostali. Jednalo se o polymyxin B, což potvrdil i jeden z jeho lékařů Tuan Ťün. Podle něj šlo o poslední naději během jejich léčby.

Urolog Chu Wej-feng (42) se nakazil koronavirem. Urolog Chu Wej-feng (42) se nakazil koronavirem. | reprofoto/youtube

„Právě toto antibiotikum způsobilo hyperpigmentaci jejich kůže, ta ale s tím, jak se zotavují, zmizí,“ vysvětlil Tuan. I popsal svoje uzdravování, uvedl, že kolem 20. dubna už se cítil „celkem v pořádku“, byl ale velmi zesláblý, nemohl bez pomoci ani přejít přes pokoj. Zdůraznil, že spíše než fyzický dopad koronaviru, ho více trápí ten psychický.

Trauma, šok a noční můry

„Když jsem se probral, prožil jsem šok a strach, měl jsem hrozné noční můry. Prošel jsem si něčím traumatizujícím,“ svěřil se kardiolog. Svoje obavy probíral, jak s lékaři v nemocnici, tak s psychologem, se kterým svůj duševní stav doteď konzultuje.

Na léčbě dvou lékařů se podílel japonsko-čínský tým specialistů, mezi nimi byl i Čan Čching-jüan. „Bylo mnou povinností ho zachránit,“ nechal se slyšet Čan před odjezdem z Wu-chanu, lékař působí ve Spřátelené japonsko-čínské nemocnici v Pekingu. Společně s Tuanem sdílel Čan i dobrou zprávu o zlepšení Chuova stavu, který v nemocnici čeká na propuštění.

I a Chu jsou kolegové mladého oční lékaře Li Wen-lianga (†34), který byl mezi prvními, kteří upozorňovali na nebezpečný nový virus. Sám se nakazil a nákaze bohužel 7. února podlehl.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa