Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

U dětí nákaza začíná průjmem a nevolností, varují lékaři. Horečka přijde až později

Autor: Darina Jíchová - 
13. května 2020
14:44

Za jeden z hlavních a prvních příznaků koronaviru způsobujícího nemoc covid-19 je považována horečka, podle čínských lékařů tohle ale neplatí u dětí. U těch se raný koronavirus podle studie vědců z Wu-chanu projevuje průjmem a nevolnostmi. To jsou prý dva symptomy, které by rodiče měly upozornit, že se jejich potomek možná nakazil smrtícím virem, uvedl list Daily Mail.

Experti z Nemocnice Tchung-ťi provedli malou studii na dětských pacientech s koronavirem, pracovali s 5 dětmi mladších pěti let. Tři z pěti malých pacientů museli podstoupit akutní operaci, měli ucpaná střeva. Gastroenteritida se u nich podle odborníků projevila kvůli dlouhodobému zvracení a průjmu spojených s koronavirem.

U dospělých se podle studie projevuje průjem a zvracení jako raný symptom koronaviru jen v 10 procent případů, průběh nemoci u nich nejčastěji začíná horečkou a suchým kašlem. Toto podle Číňanů neplatí pro děti, u nich se nákaza prokazuje únavou a střevními potížemi, případně otokem ledvin, horečka se podle lékařů dostaví až později.

Horečka u dětí přijde až později

Krátká studie vznikla v čínském městě Wu-chan, odkud se smrtící virus rozšířil do celého světa, tamní specialisté upozornili, že nákaza nezasáhne jen plíce, ale často postihne i trávicí trakt. „U většiny dětí má koronavirus velmi mírný průběh, hůř s nemocí bojují děti s nějakými chronickými problémy. Přestože náš výzkumný vzorek byl malý, potvrdilo se nám, že u všech se ještě před horečkou objevily střevní problémy,“ uvedl hlavní autor výzkumu Li Wen-pin.

„Je velmi jednoduché přehlédnout prvotní příznaky koronaviru, zvláště jestli očekáváte, že začne horečkou. Pokud dítě nemá teplotu, ani respirační obtíže, rodiče si často nepřipouští, že by se jejich potomek mohl nakazit,“ vysvětlil Li. Závěry svého zkoumání publikoval na vědeckém serveru Frontiers.

Li se svými kolegy sbíral data v období mezi 23. lednem a 20. únorem, žádný z pěti dětských pacientů neměl respirační problémy, přesto u nich testy i rentgen potvrdily nejen covid-19, ale i zápal plic. Jak zmínil Li, všechny děti měly střevní potíže, tři z nich dokonce musely kvůli zánětu střev na operaci. Jeden pacient prodělal hydronefrózu, z důvodu městnání moči mu otekly ledviny a vytvořily se v nich kameny.

Včasná diagnóza jako prevence šíření viru

U dvou z pěti dětí měl koronavirus těžký průběh, poškodil jim ledviny, játra a myokardiální funkce. „Děti přišly do nemocnice s různými problémy, ledvinové kameny, střevní potíže, rozbitá hlava způsobená nevolností. Posléze se u nich potvrdil zápal plic, poté i covid-19,“ objasnil Li. „Teprve později se u nich objevila horečka,“ následně vyzval své mezinárodní kolegy, aby se zaměřili na podobné případy.

Pokud by se potvrdilo, že koronavirus u dětí začíná střevními obtížemi, urychlilo by to diagnózu nákazy a zabránilo dalšímu šíření viru. Liho studie naznačuje, že koronavirus se nemusí šířit čistě přes respirační ústrojí, ale také přes trávicí trakt.

Jak měřit teplotu u miminek čtěte ZDE >>>

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa