Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman bez přípitků na Zemi živitelce: Odložili ji a hrozí nižší prodej zvířat. A propouštění?

Autor: ČTK, simao - 
14. května 2020
10:43

Jde o velkou akci, kterou si nenechávají ujít ani politici. Ani loni nechyběli Miloš Zeman a členové Babišovy vlády včetně vicepremiérky Aleny Schillerové (za ANO) či ministrů z ČSSD Jany Maláčové a samozřejmě i Miroslava Tomana, šéfa resortu zemědělství. Jenže letos má Země živitelka smůlu. Výstaviště České Budějovice odložilo kvůli omezením spjatým s koronavirem mezinárodní agrosalon na příští rok. Ztráta v tržbách bude přes 50 milionů korun. A hrozí i další dopady – zrušení akce může snížit i prodej zvířat a techniky, varují zástupci zemědělců a Jihočeské agrární komory.

Původní termín byl letos 27. srpna až 1. září, nový je 26. až 31. srpna 2021. Agrosalon loni přilákal 123.017 platících návštěvníků, odborníků a hostů, nejvíc od roku 2003, od kdy je výstava šestidenní.

Klíčový důvod (zrušení) byl, že v následujících měsících nevidíme u pořádání těchto typů akcí pozitivní vývoj. Aby Země živitelka byla ve své kvalitě a velikosti, tak zprávy, které dostáváme, nám v tomhle termínu znemožňují udělat tak velký podnik,“ říká předseda představenstva Výstaviště Mojmír Severin.

Agrosalon Země živitelka je největší oborou akcí v zemi Agrosalon Země živitelka je největší oborou akcí v zemi | Vlaďka Hradská

Země živitelka pravidelně hostí přes 550 vystavovatelů ze zhruba 20 zemí. Představuje různé obory: chov hospodářských zvířat, techniku, myslivost, včelařství, rybářství i potravinářství.

Agrosalon přijde o 50 milionů korun

Zásadní a nesnadné rozhodnutí o přeložení termínu jsme učinili i s ohledem na minimalizaci potenciálních škod a velkých ekonomických ztrát. Jsme si vědomi, že agrosalon Země živitelka je místem četných jednání pro řadu vystavovatelů, je klíčovou akcí k navazování nových obchodních kontaktů. Přesto je ochrana veřejného zdraví v aktuální době nejvyšší prioritou,“ uvedl Severin v tiskové zprávě ke zrušení 47. ročníku akce.

Rozpočet výstavy, kam denně přijde 30.000 lidí, je v desítkách milionů Kč. Ztráta na tržbách z agrosalonu přesáhne 50 milionů korun. Kolem 20 milionů jsou ztráty z dalších letos zrušených akcí.

Kvůli koronaviru zrušilo výstaviště květnový veletrh Hobby, na nějž jezdí 40.000 lidí, červnovou výstavu Dobrodružství s technikou, dubnový veletrh cestovního ruchu Travelfest.

O propouštění vůbec neuvažujeme. Naopak se budeme snažit ten čas využít k přípravě hlavních akcí v dalším roce,“ řekl Severin.

Areál výstaviště zabírá 25 hektarů, výstavní plocha pavilonů je 6000 metrů čtverečních. Tržby výstaviště, jež zaměstnává asi 40 lidí, klesly v roce 2018 meziročně o 11 procent na 75,4 milionu Kč. Z provozního zisku za rok 2017, který byl šest milionů Kč, se firma předloni dostala do provozní ztráty 2,9 milionu korun. Zapříčinily ji podle vedení výstaviště náklady spjaté s bouráním pavilonů E a F.

Hrozí nižší prodeje zvířat a techniky

Zrušení letošního ročníku agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích může mít dopady na prodej hospodářských zvířat v ČR i v zahraničí a na prodej zemědělské techniky. Jihočeská agrární komora musí hledat náhradní termíny pro jednání představenstev, pro semináře i akce na podporu regionálních potravin. ČTK to dnes řekli zástupci zemědělců a komory.

Pravidelné místo má na agrosalonu firma Zetor s traktory. Každý rok tam vede obchodní jednání. „Pro nás je to poměrně komplikace, protože jsme chtěli fyzicky představit nové připravované stroje, přijdeme o přímý kontakt se zákazníky i s partnery. Vzhledem k tomu, že nás zasáhlo i to, že bylo zrušeno TechAgro, je to nemilá situace,“ řekl ČTK Václav Janištin z marketingu firmy Zetor.

Zemi živitelku si nenechávají ujít ani politici. Pravidelným návštěvníkem je prezident Miloš Zeman, kterého loni golfovým vozíkem po agrosalonu provezl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD), akci si nenechává ujít ani Václav Klaus. V minulosti na Zemi živitelku zavítal i Andrej Babiš (ANO).

Země živitelka, to jsou i přípitky Miloše Zemana, který patří mezi pravidelné hosty. Agrosalon však byl letos odložen. Země živitelka, to jsou i přípitky Miloše Zemana, který patří mezi pravidelné hosty. Agrosalon však byl letos odložen. | Foto Blesk - Vlaďka Hradská

Jihočeští chovatelé hospodářských zvířat jsou rádi, že zrušení oznámili pořadatelé včas, protože příprava zvířat je složitá a časově náročná. Živitelka je ale podle nich důležitá pro prodej zvířat, jezdí tam i zahraniční zájemci. Problém podle nich je, že se přerušila tradice, jak u Země živitelky, tak u veletrhu TechAgro v Brně, který letos také nebude.

Ředitelka Jihočeské agrární komory Hana Šťastná dnes ČTK řekla, že výstaviště bude mít čas na modernizace. Plánuje krytou halu pro výstavy zvířat, chce také rekonstruovat pavilon Z.

„Zrušení Živitelky je smutná, ačkoliv pochopitelná skutečnost. Je to tradiční svátek činící z Budějovic zemědělský pupek republiky. Obchodovat s agrozbožím se sice dá přes internet a v kamenných obchodech, nicméně ta výjimečná atmosféra události, na které se dohaduje a upevňuje agrobyznys i agropolitika, setkávají se a nakupují myslivci, rybáři, zahrádkáři i kutilové, se nedá ničím nahradit,“ uvedla Šťastná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa