GHMP měla výstavy připravené už před vypuknutím pandemie, proto mohlo jejich zahájení proběhnout hned první den, kdy se galerie otevřely. „Náš výstavní plán se zatím nijak nemění, jen se posunuly termíny jednotlivých výstav. Současně také otevíráme své dvě stálé expozice v Bílkově vile na Hradčanech a Bílkově domě v Chýnově u Tábora,“ řekla Magdaléna Juříková, ředitelka GHMP.

Naší snahou je dostát všem úkolům, které nás v letošním roce čekají, bohužel některé z nich jsou závislé na situaci za hranicemi naší země, a tudíž i za hranicemi našich kompetencí,“ dodala Juříková.

Zatím bez vernisáží

Všechny výstavy otevíráme bez vernisáží a budeme se těšit na další události, které nám postupné uvolňování opatření snad v budoucnu umožní. Chystáme proto speciální uvedení katalogů, které k výstavám vyjdou, nebo také „odhalení“ kompletně restaurovaného slavnostního schodiště v Troji. Tato akce patřila spolu se sanací mokrých zdí v konírně, kde byly ohroženy nástropní fresky, k nejrozsáhlejším restaurátorským projektům za posledních 5 let,“ přiblížila Michaela Vrchotová, tisková mluvčí GHMP.

Dvě nové výstavy

Právě v Trojském zámku hned v úterý 12. května začala výstava sochaře Jana Kováříka s názvem Colorbond. „Jan Kovářík absolvoval Akademii výtvarných umění před patnácti lety. V oboru sochařství není obvyklé mít za tak relativně krátký čas ateliér naplněný pracemi až po střechu. To, co divák může zhlédnout zde na zámku, je ale pouhý vrcholek ledovce,“ řekla Magdaléna Juříková, ředitelka GHMP a zároveň kurátorka výstavy.

Když za mnou paní ředitelka přišla s návrhem na výstavu, vůbec mě nenapadlo, že se budou vystavovat jen má díla. Myslel jsem, že spíš budu jen součástí nějakého většího projektu. O to víc si jejího zájmu vážím a mám radost, že se mohu zařadit po bok svých významných kolegů, kteří na zámku v Tróji vystavovali dříve,“ řekl na tiskové konferenci sochař Jan Kovářík.

Instalaci v Tróji ohrožují divoké kachny

Každý, kdo zde vystavuje, dostane za úkol vymyslet instalaci, jejíž součástí je kašna v zahradě Trojského zámku. Já jsem nakonec instalaci celou ponořil v kašně pod vodu. Místní vodní plochu si však oblíbily i divoké kachny, které s oblibou část mé instalace ozobávají, a tak tam každý den zajedu, ponořím se do kašny a instalaci opravím. V červnu by snad kachny měly zmizet, tak uvidíme,“ dodal se smíchem Kovářík.

V Colloredo-Mansfeldském paláci vstavují současně dva umělci

GHMP v V Colloredo-Mansfeldském paláci zahájila také společnou výstavu Rudolfa Sikory a Vladimíra Havlíka. Výstava konfrontuje oba umělce, kdy každý jinou cestou dochází nakonec ke stejnému světonázoru. Zatímco Sikora ve svých dílech zobrazuje pozici jednotlivce v Kosmu, Vladimír Havlík se oproti tomu obrací k pospolitým vztahům budovaným na základě neokázalých gest,“ vysvětlil myšlenku výstavy Jakub král, kurátor.

Jsem rád, že fotky, které jsme dělali v sedmdesátkách a doufali, že budou mít nějaký přesah, ho podle pana kurátora opravdu mají a začlenil je do této skvělé výstavy. Kvůli vládním nařízením jsem konečnou instalaci viděl až dnes při zahájení a mám opravdu velkou radost, jak se ten dialog mezi mými fotkami a díly kolegy Sikory povedl,“ uzavřel fotograf Vladimír Havlík.

GHMP otevírá své prostory v tradičních hodinách a dnech, pouze s nově vymezeným časem pro seniory. Ti mohou otevřené výstavy a objekty navštěvovat denně (kromě pondělí) mezi 10–12 hodinou.

Otevřeno, přesto s omezeními

Vláda na konci dubna schválila, že od pondělí 11. května bude moci do muzeí, galerií a výstavních síní smět 100 lidí současně a maximálně jedna osoba na každých deset metrů čtverečních. Omezení na 100 osob se týká také všech společenských kulturních a sportovních akcí. Samozřejmostí jsou pak zakrytá ústa a nos a galerie při vstupu pro návštěvníky připravily možnost desinfekce rukou.

Fotogalerie
13 fotografií