Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Babiš v Blesku a strach lidí o blízké: Michal se bojí o mámu, Lídě chybí dcera a vnoučata

Autor: simao - 
13. května 2020
05:30

Jedněm chybí jejich vnoučata, druzí mají strach o prarodiče. A společně je přepadá stesk po blízkých. Řada čtenářů Blesku si postěžovala, že současný režim na hranicích - především se Slovenskem - jim neumožňuje vídat své příbuzné. Premiér Andrej Babiš (ANO), který bude ve středu od 12:00 hostem živě vysílaného pořadu Ptám se, pane premiére, proto dostal řadu dotazů na to, kdy se uvolní hranice pro návštěvy blízkých. Lidé si přitom nezřídka stěžují, že jsou pro ně drahé i případné testy na covid-19.

Česko zrušilo zákaz vycestovat, Andrej Babiš (ANO) i další špičky tuzemské politiky upozorňují, že se do zahraničí vydat můžete - ale za několika podmínek. Při návratu je nutné předložit negativní test na covid-19, nebo jít do 14denní karantény. Liší se přitom i podmínky, které si kladou jednotlivé sousední země.

Zatímco kontroly na hranicích platí nadále s Německem i Rakouskem, v případě cesty do Rakouska je nutné předložit potvrzení o bezinfekčnosti ne starší než 4 dny. Slovensko a Polsko mají vlastní pravidla, jednání o uvolnění hranic s nimi probíhají. Cesty cizinců na Slovensko jsou výrazně omezené - jsou možné v případě, že jde o manžela, manželku či nezletilé dítě a podmínky určuje slovenské Ministerstvo vnitra.

Do potíží se dostávají rodiny, které žijí v Česku, ale za hranicemi mají své příbuzné. Čtenářka Alena si pro Blesk Zprávy posteskla: „Je mi 56 a celý život jezdím na Slovensko, odkud pochází moje mamka a můj manžel. Je mi velice smutno, že nemohu jet za rodinou.“

Podobně píše i paní Ludmila Letovská z Hodonína. „Mám dceru i s vnoučaty v Piešťanech. Kdy mohu doufat, že je opět uvidím? Od února jsme v kontaktu jen přes telefon,“ poznamenala.

Marcela: Neviděli jsme rodiče od Vánoc

O režimu na hranicích Česka a Slovenska se jedná, obě země jsou přitom v příznivé epidemiologické situaci.

Marcela Brejlová nasměrovala na premiéra Babiše svůj dotaz také: „Kdy se otevřou hranice se Slovenskem? S manželem bychom rádi navštívili rodiče na východě Slovenska, bohužel jsme je už neviděli od Vánoc,“ napsala Blesk Zprávám a upozorňuje na to, že při vycestování do jiných zemí si samoplátci musí platit testy, pokud je na ně nepošle hygiena či praktik, což výrazně zasáhne jejich peněženky.

„Otevřít tak, abychom neplatili za testy, v našem případě by to bylo skoro 7 tisíc korun a to by byl dost drahý výlet a víkend zároveň,“ poznamenává čtenářka Marcela. A čtenář Aloiz má stejný problém. „Jsem českým občanem, ale na Slovensku mám 86letého otce. Chtěl bych ho ještě vidět, kdy to bude možné?“ táže se.

Video  Babiš v roušce o dovolené a omezení cestování kvůli koronaviru: Vytáhl české filmy i vouchery na cesty po tuzemsku  - Facebook - A. Babiš
Video se připravuje ...

Veronika: Za přítelem do Mnichova? Co je to za riziko?

Rozhořčeně zareagovala na potíže s vycestováním za hranice nejbližších zemí Veronika H., která má přítele v bavorském Mnichově.

„Dvakrát měsíčně jezdím za partnerem do Mnichova a je nepředstavitelné testovat se dvakrát za měsíc cca za 2500 Kč. Navíc pendlerům to teď uznáváte na 30 dní a překračují hranice denně. Jak to, že Němci mají pro návštěvu rodiny, partnera umožněných 48 hodin? Bez buzerace,“ napsala Blesk Zprávám.

„Jaký je rozdíl chlastání na zahrádkách a nákupy v nákupních centrech a to, že já dojedu autem do Mnichova na víkend? Míra nákazy je v prvních dvou případech milionkrát větší. Jediné, co řešíte, jsou dovolené v zahraničí, ale bez těch by se lidé jedno léto obešli, ale bez partnera a rodiny těžko,“ dodala.

Jiří Michálek také řeší cesty do Německa. „Mám 15letého syna s Němkou žijící v Regensburgu, má německý pas a jméno exmanželky. Dříve jezdil pravidelně po 14 dnech ke mně na víkendy do Klatov. Já nemohu do Německa a kluk k nám do Čech,“ posteskl si.

Michal má strach o matku: Je to bezmoc

Potíže jsou však i při cestování rodinných příslušníků přes rakouské hranice. „Kdy můžeme za hranice do Rakouska za rodinou a za jakých podmínek?“ táže se premiéra Babiše Jana Nová.

A svůj pohled z druhé strany hranice popsal plynnou češtinou čtenář Michal, dnes rakouský občan. „V ČR žije moje 80letá osamocená matka, kterou jsem do propuknutí pandemie pravidelně navštěvoval a pomáhal jí. Uzavřením hranic jsem tuto možnost ztratil. Myslím, že je zbytečné psát, v jakém psychickém bezmocném stavu se v tuto chvíli po měsících odloučení oba nacházíme a kolik akutní pomoci v domácnosti již potřebuje,“ upozorňuje.

„Proč není možné v takovýchto případech z morálních důvodů (nejsem žádný turista) získat výjimku na překročení hranice, když to bylo možné u pendlerů či jiných vybraných skupin? Podle mého dotazu na ambasádě je možné pro ′cizince′ vycestovat pouze na 24 hodin včetně cesty tam a zpět a k tomu ještě na základě dokladu lékaře, dokazujícího kriticky zdravotní stav,“ uvádí Michal.

Drahomíra: Nemůžeme za rodinou ani pro dřevo na stavbu chatky

Že život přináší různé specifické situace - a v současných koronavirových časech obzvlášť - o tom vypovídá případ paní Drahomíry Možutíkové z Karviné.

„Žijeme s manželem a dětmi již 40 let v Česku, jsem však občanem SR bez trvalého nebo přechodného pobytu v ČR. V SR máme celou rodinu, rodiče sestry, bratra švagrové (manžel pochází z 9 dětí). Jsem také vlastníkem rodinného domu, ve kterém žije 85letá maminka, a lesů. V zimě jsme nachystali dřevo na stavbu zahradní chatky, ale v březnu zavřely hranice,“ popisuje pro Blesk Zprávy.

I když chtěli v Česku začít stavět, nemohou si nyní dojet ani pro nachystané dřevo. „Slováci nás nepustí a Slováci nemůžou taky k nám. Také bychom chtěli za mamkou, to však znamená test pro 4 osoby (cca 12 000 Kč) nebo karanténu,“ poznamenává.

„Sledujeme zprávy, ale SR moc neřešíte, pouze Rakousko a Německo. Jsme zoufalí, zahradu máme, ale chatku jsme zbořili a novou nemůžeme postavit, kupovat další dřevo, to jsou další finance. Stavbu jsme chtěli řešit svépomocí švagrů ze SR. Vnuci nemohou zahradu užívat, je to staveniště. Také mamka se bojí, že nás již nikdy neuvidí. Voláme jí každý den, je zoufalá,“ dodává paní Drahomíra.

Babiš v Blesku již dnes

Jak na potíže a stížnosti lidí z Česka zareaguje premiér Babiš, to budete moci sledovat již dnes od 12:00 v živém vysílání pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk.cz, kde dojde právě i na dotazy čtenářů Blesku, týkající se zdaleka nejen pohybu přes hranice.

SchIafenberg ( 13. května 2020 12:01 )

Stydím se za našeho premiéra

jetuslunicko ( 13. května 2020 11:37 )

přesně tak, česká hoooo-vád-ka se nezapřou V Itálii se mohli vzdálit od bydliště nejdéle na 200m !!!!! máme se tu až neuvěřitelně dobře a stejně tu budou pořád řvát, nejdříve, že byla omezení moc pozdě, a nyní, že omezení už měla dávno padnout... důležité je ovšem být mezi prvními v nákupáku a dát si pívo do pupku jen jak se otevře hospoda prostě pacienti !!!

gabreta ( 13. května 2020 11:12 )

Možná to bude jeden z těch středoškoláků co napsali, že důchodci zbytečně zatěžují státní kasu! Pak se nediv, že z nich leze takový moudro !!!

msml20 ( 13. května 2020 10:38 )

Jestli ten d.ebil nebudeš ty. Zcela určitě ano.
Jsi prostoduchá osoba, která nedokáže pochopit smysl opatření a uboze v nich vidí omezování rádoby svobody.

xiioma ( 13. května 2020 09:47 )

U Mikulova šili roušky pro Evropský parlament. Česko je nechtělo, radši vozilo z Číny

Zdroj: http­s://zp­ravy­.aktu­alne­.cz/do­maci/u-mikulova-sili-rousky-pro-evropsky-parlament-cesko-je-nech­t/r~69­b7cd74­942b11­eab4­08ac1f­6b220e­e8/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa